O wszystkim na tematy prawne
antonina12
Gastarbeiter

Porzucenie pracy

Postautor: antonina12 » 16 lip 2008 12:16

Witam. Tydzień temu porzuciłam prace w Anglii i wróciłam do Polski. Po prostu któregoś dnia nie poszłam do pracy i prędzej nie powiadomiłam o tym pracodawcy. Byłam na stałym kontrakcie i w zasadzie miałam obowiązek dotrzymać terminu miesięcznego wypowiedzenia. Nie zrobiłam tego jednak. Niestety do tego czasu wybrałam prawie cały należny mi urlop i teraz się boję, że pracodawca może mnie za to próbować ścignąć, żeby ściągnąć należność za wykorzystany przeze mnie urlop . Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy ktoś wie, czy na terenie Polski muszę się tego obawiać? Będ wdzięczna za wszelkie info.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 16 lip 2008 13:16

Bardzo nieodpowiedzialnie postapilas ksiezniczko. Mam nadzieje, ze bedzie Ciebie scigac - ja bym to zrobil na jego miejscu. Na pewno spowodowalas jakies straty, pozatym zwyczajnie moga sie martwic o Ciebie.

czarnas
Emigrant

Postautor: czarnas » 16 lip 2008 13:27

Albo odbije sobie pracodawca na innych pracownikach to :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 lip 2008 13:35

When you leave your job

When you leave a job - for whatever reason - you can take the statutory holiday entitlement that you have accrued up to the time you leave during your notice period, as long as you give the right notice and your employer agrees.

You also have the right to be paid for any untaken statutory holiday entitlement that you have accrued.

If you have taken more leave than your accrued entitlement, your employer shouldn't take money from your final pay unless it's been agreed beforehand. Check your contract to see if there's any such agreement.

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... G_10034711

Sprawdz po prostu co masz zapisane w kontrakcie.

Wróć do „Prawo”