O wszystkim na tematy prawne
wiewior
Gastarbeiter

Podatki - podwójne opodatkowanie rok 2008?

Postautor: wiewior » 04 lip 2008 12:46

czy jesli
- nie mam w tym roku zadnych dochodow w Polsce, ale
- mam w PL zameldowanie,
- posiadam nieruchomosci w PL i
- nie mam jeszcze rezydentury w UK,

to musze placic w Polskim Urzedzie Skarbowym podatek od dochodow w UK za 2008?

infolinia podatkowa w PL mowi mi, ze nie zajmuje sie ustawa o podwojnym opodatkowaniu. czy nie ma nigdzie infolinii/porady dla imigrantow? :-/
Ostatnio zmieniony 04 lip 2008 13:37 przez wiewior, łącznie zmieniany 1 raz.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 04 lip 2008 13:26

co rozumiesz przez brak rezydentury? nie masz rezydencji podatkowej czy ksiazeczkowej?

wiewior
Gastarbeiter

Postautor: wiewior » 04 lip 2008 13:31

w zasadzie, ani jednej ani drugiej

otrzymuje przychody w postaci stypendium, z Angielskiej instytucji, ktore w swietle prawa UK nie jest opodatkowane

do tego mam czasem umowy zlecenie z uniwersytetem w UK na bardzo male kwoty, na tyle male, ze biuro finanoswe powiedzialo mi, ze nie musze nawet ubiegac sie o nin

zastanawiam sie czy nie wyslac pisma EEA1 do Home Office, zeby wydali mi registration certificate, choc nie mam jeszcze pewnosci, czy mi w swietle powyzszej sytuacji dadza. jest tam niby rubryka dla studentow, wiec moze dadza. czy pokazanie takiego dokumentu w US cos pomoglo?

ps. nieruchomosci i zameldowanie posiadam w Polsce, wiec to sie liczy jako interes finansowy w PL. wymeldowac sie moge ale dzialki nie oddam :D

ps2. w Polsce z podatku zwolnione sa stypendia Polskie. o zagranicznych przepisy nic nie mowia :-(

banita
Rezydent

Postautor: banita » 04 lip 2008 13:59

znaczy sie jestes tu mniej niz pol roku + 1 dzien?

wiewior
Gastarbeiter

Postautor: wiewior » 04 lip 2008 14:01

We wrzesniu bedzie rok. Mieszkam tu na stale, do Polski jezdze na urlop/swieta/konferencje 2-3 razy w roku. Nie mam w Polsce dzieci :)
Ostatnio zmieniony 04 lip 2008 14:05 przez wiewior, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 lip 2008 14:03

wiewior,

rezydencje podatkowa masz automatycznie po pol roku przebywania w UK - wtedy UK staje sie krajem w ktorym rozliczasz sie z podatkow.

To o czym mowisz to status rezydenta nadawany przez Home Office, bedacy pierwszym krokiem do obywatelstwa. Oba rodzaje sa czesto mylone, pogrzeb troche na forum, jest to na pewno opisane.

wiewior
Gastarbeiter

Postautor: wiewior » 04 lip 2008 14:09

Dzieki, a czy w swietle obecnych przepisow i mojej sytuacji mam zglaszac stypendium do Urzedu Skarbowego, czy wystarczy wyslac pismo, ze przenosze centrum interesow zyciowych do UK, i mam ich z glowy?

Czy ktos z was skladal taka deklaracje? Co trzeba do niej zalaczyc? Czy musze dostarczyc US jakis dokument potwierdzajacy ze jestem w UK? Pismo z uniwersytetu?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 lip 2008 14:15

Musze cie zmartwic, ale Polsce to ja opuscilem lata temu a wtedy nic sie nie zglaszalo, bo obowiazywalo jeszcze podwojne opodatkowanie :D

Ja wyjezdzajac wyslalem tylko oswiadczenie do US ze opuszczam Pl na stale (przenosze swoj osrodek interesow zyciowych) i w zwiazku z tym nie bede sie juz rozliczal (tak na wszelki wypadek, zeby dali mi spokoj)

Nie mam pojecia jakie sa obecne przepisy. Wiesz, skoro krajem twojej rezydencji podatkowej jest UK to chyba nic nie musisz zglaszac? Ale teraz to zgaduje. Zapytaj lepiej kogos z US w Pl.

wiewior
Gastarbeiter

Postautor: wiewior » 04 lip 2008 14:26

ok, wielkie dzieki, odezwe sie jak sie do nich dodzwonie w tej sprawie

mateo31
Gastarbeiter

Postautor: mateo31 » 08 lip 2008 13:04

serwus.
pytanie odnosnie rozliczenia cis.....pracowalem na niej a pozniej przeszedlem na kontrakt nie zamykajac jej .... czy moge rozliczajac rok podatkowy wliczac rachunki obnizajace mi dochody? sa to koszta ktore moglbym poniesc na poszukiwanie zlcen itp.

I jeszcze jedno,tego samego typu. W tym roku raczej nie bede pracowal na cis ale nie jestem 100 % pewien. Jesli bede ja mial otwarta lecz bez dochodow (dochod tylko z pracy na kontrakt) ale ponosil koszta zwiazane z dzialalnoscia (reklama,kontakt z klientem...) czy moge wliczyc te koszta w rozliczeniu rocznym.
pozdr.

Wróć do „Prawo”