O wszystkim na tematy prawne
mimaxx
Gastarbeiter

Czy moge ubiegać sie o rezydenture nie pracując?

Postautor: mimaxx » 22 kwie 2014 15:50

Przyznano mi housing benefit, nie pracuje i jestem na ESA od 2012-go. Czy to nie przeszkadza żeby ubiegać sie o stałą rezydenture? Przed 2012 miałem przepracowane 5 lat.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 kwie 2014 18:20

Obywatele EU po 5 latach automatycznie maja status rezydenta wiec nie trzeba sie o nic ubiegac.

mimaxx
Gastarbeiter

Postautor: mimaxx » 23 kwie 2014 02:44

Bezdyskusyjnie potrzebny mi jest papierek o który niestety muszę złożyć podanie. Czytałem że trzeba mieć udokumentowane że jest się samemu w stanie utrzymać i podobno nie można pobierać housing benefit, ja go pobieram plus ESA. I wydaje mi się że nie chodzi tu o pięć lat pobytu tylko 5 lat legalnej pracy. Ja przepracowałem ponad 5 lat z przerwami. W 2012 zachorowałem i od tego czasu nie pracuje. Moje pytanie dalej aktualne. Czy są jakieś wyjątki od tych reguł, czy w moim przypadku mogę ubiegać się o rezydenturę? Jeżeli rezydenture dostaje się z automata po 5-ciu latach nie pracując to czy ktoś to może potwierdzić?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 kwie 2014 09:02

oooo to zadna matka polka w UK nie bedzie obywatelka? no bo zakladam ze 99.99999% pobiera child benefit?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 kwie 2014 12:23

Cos sie chyba zmienilo 6 kwietnia. Ja jeszcze mialem Residence Card ze dwa lata temu a teraz widze ze to jest "registration certificate":

https://www.gov.uk/eea-registration-certificate

Getting permanent residence

You can apply for a permanent residence card if you’ve lived in the UK for 5 years as a ‘qualified person’ (ie you’ve been working, studying or supporting yourself independently). This will prove your right to live in the UK permanently.

Forma:

https://www.gov.uk/government/publicati ... -form-eea1

mimaxx
Gastarbeiter

Postautor: mimaxx » 24 kwie 2014 00:35

Wyglada na to że przed tym jak zachorowałem mogłem się ubiegać o stałą rezydenturę i z miejsca ja bym dostał. Zachorowałem, miałem raka, potem komplikacje i teraz tylko czekać aż wejdzie nowa ustawa że żeby otrzymywać pomoc od państwa trzeba przepracować więcej niż 5 lat i mam wybór albo iść do pracy albo powrót do Polski i zero światczeń, totalna załamka.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 kwie 2014 10:34

mimaxx pisze:Wyglada na to że przed tym jak zachorowałem mogłem się ubiegać o stałą rezydenturę i z miejsca ja bym dostał

Obywatele EU nie muszą się ubiegać o rezydenturę, mają ją automatycznie. Skoro mieszkasz ponad 5 lat (bez przerwy), jesteś stałym rezydentem.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 kwie 2014 10:38

Jak przeczytasz ten formularz dokładnie:

There is no legal requirement for EEA or Swiss nationals exercising Treaty rights in the UK, or their
EEA or Swiss family members, to obtain a registration certificate to confirm their right of residence in
the UK

Potwierdza to co napisałem. Nie trzeba tego wypełniać. Po prostu wiele polskich biur ludziom wmówiło, że to jest konieczne, aby ich kroić na kase.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 24 kwie 2014 14:14

mimaxx pisze:Wyglada na to że przed tym jak zachorowałem mogłem się ubiegać o stałą rezydenturę

Wiesz, tu jest napisane ze pownines pracowac piec lat a nie ze to musi byc ostatnie piec lat.

Problem z Home Office jest taki ze dowiedziec sie od nich cokolwiek - zapomnij.

Zawsze mozesz zlozyc I najwyzej nie dostaniesz.

Wróć do „Prawo”