O wszystkim na tematy prawne
mesja
Gastarbeiter

Konsekwencje prawne ??

Postautor: mesja » 23 lut 2014 17:38

witam mam pytanie odnośnie stażu w pl.
Mianowice powiedzmy, ze znajoma skończyła ratownictwo medyczne po czym przyjechała do Uk do pracy, powód oczywisty brak etatu, stażu czy czegokolwiek w Naszym kraju. Pracuje tutaj od czerwca ubiegłego roku i coraz to częściej rozważa opcje powrotu do kraju i szukania pracy w zawodzie. O ile sie orientuję biuro pracy w pl od czasu rejestracji do bezrobotnych ma czas 2 lat aby zapewnić danej osobie staż. Co w ogóle jest absurdem, 24 letnia osoba ma bezczynie siedzieć i czekać tak długi okres jak na zbawienie,aż państwo łaskawie znajdzie jakąś opcję. Oczywistym jest, ze nie może podjąć legalnej pracy w tym czasie, czy tez iść do szkoły ( to o ile się nie mylę są warunki rejestracji w bezrobotnych). Wiec mam pytanie czy ktoś może sie orientuje czy jest opcja pojechania do kraju zarejestrowania się do bezrobotnych i w tym czasie podejmować pracę tutaj. Zdaje sobie sprawę , że to nie jest do końca legalne itd. O ile się nie mylę jeśli nie pobiera sie żadnych świadczeń materialnych to podpis składa sie raz na trzy miesiące ( jeśli jest inaczej proszę mnie poprawić) Więc nie widzę dużego problemu w przelocie do polski raz na 3 miesiące w celu złożenia podpis. Pytanie czy wie ktoś jak polskie biuro pracy kontroluje takie sprawy, rzecz jasna nikt nie będzie wspominał nic w pl , że dana osoba tutaj pracuje itd. Czy zna ktoś kogoś, kto wykonał podobny manewr i jak to wygląda? Jakie są konsekwencje prawne itd
P.S osoba ta rozlicza się z podatku w UK.
dz pozdrawiam

Wróć do „Prawo”