Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
folig8
Gastarbeiter

Skręcenie kolana - co robić???

Postautor: folig8 » 18 mar 2012 12:09

Witam,
kilka godzin temu skręciłem sobie kolano.
Z tego względu że nie moge chodzić i czuję ból a w dodatku to samo kolano było już w przeszłości skręcone, wiem że jest to poważna kontuzja.
Jestem w UK od 4 mies i kompletnie nie znam sie na tutejszym systemie zdrowia. Dlatego bardzo proszę osoby które się na tym znają o pomoc i porady, ponieważ nie wiem jak się teraz zachować. Oto moja sytuacja:

Pracuje, mam podpisaną umowę o pracę przez agencję. Posiadam NIN na rzecz którego po kadej wypłacie odciągana jest określona kwota. Dodatkowo posiadam ubezpieczenie Euro26. Kolano skręciłem wczoraj wieczorem, w domu pod wpływem ciężaru, który dźwigałem.
Co powinienem robić, gdzie się udać, czy będe musiał za coś płacić, czy tutejsze prawo gwarantuje mi wypłacalność pensji w okresie w którym jestem kontuzjowany??

PROSZĘ o porady zanim udam się na konsultacje lekarską.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 18 mar 2012 19:26

jesli jestes zatrudniony i placisz skladki NIN to udaj sie do najblizszego szpitala, powiedz ze miales wypadek i nie mozesz chodzic...
Nie bedziesz nic placic za pomoc medyczna,wez tylko swoja karte NIN ze soba, albo numer przynajmniej
Co do wyplacania pensji za czas nieobecnosci to zalezy od firmy. Jesli jestes zatrudniony przez agencje watpie zeby cokolwiek ci wyplacili :cry:

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Sicknessabsence/DG_10027238

bangala12
Gastarbeiter

Postautor: bangala12 » 13 cze 2012 10:06

ja bym nie czekal tylko szedl do szpitala,placisz skladki,pracujesz legalnie to nei ma powodow do zmartwien,zdrowka zycze

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”