najprościej i najtaniej bedzie dla ciebie jesli zgłosisz sie do UP w danym miescie i zarejestrujesz sie jako bezrobotny , wtedy z chwilą zarejestrowania jako bezrobotny bez prawa do zasiłku jestes ubezpieczony...
jest druga droga ale.....kosztowna. wiem bo miałem mały zonka jak byłem kiedys w polsce i dopadł mnie osobiscie
mozesz iśc do nfz i podpisać indywidualną umowe ubezpieczeniową tzw dobrowolną....
ale NFZ naliczy ci opłate wpisowa która rekompensuje straty zusu...wyglada to w praktyce tak ze obliczają okres od którego ostatni raz byłes zarejestrowany jako ubezpieczony w polsce do chwili zaresjestrowania i płaci sie wtedy wpisowe i co miesiac 360 pln..
mnie pani podliczyła ze okres nieubezpieczenia w kraju był wiekszy jak 5 lat a mniejszy jak 10 / 8/ i opłata wpisowa wynosi 6500 pln...
podziekowałem i zarejestrowałem sie jako bezrobotny..i dwa dni potem poszedłem na zabieg chirurgiczny

)))
wyjechałem z kraju i do domu przyszło pismo ze po półtora miesiaca straciłem status ubezpieczenia i bezrobotnego bo ne podpisywałem jakichś list