Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
mart.
Gastarbeiter

Polska recepta w UK - możliwa realizacja?

Postautor: mart. » 27 paź 2008 22:42

potrzebuje lekarstwo w plynie ktore w Polsce mialam robione na recepte, czy jak zaniose do apteki polska recepte z nazwami lacinskimi skladnikow to ja zrealizuja? ktos sie orientuja jakie sa koszta lekow przygotowywanych na zamowienie?
pozdrawiam,
mart,

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 28 paź 2008 09:33

obawiam sie ze moze byc podobnie jak w tym dowcipie :)

Przychodzi facet do apteki i wrecza recepte. Zaklopotana aptekarka dlugo oglada ja i wyteza wzrok poniewaz na recepcie napisane jest cos takiego:
"CCNWCMKJ DMJSINS". W koncu rezygnuje i prosi o pomoc kolege, Pana Czesia. Ten bez zastanowienia bierze lekarstwo z szafki i podaje facetowi, na co ze zdziwieniem patrzy aptekarka. Po zalatwieniu wszystkich formalnosci i wyjsciu faceta, pyta:
- Panie Czesiu, skad Pan wiedzial co tu jest napisane?
Na to Pan Czesiu:
- A, to mój znajomy lekarz napisal "Czesc Czesiu, nie wiem co mu k...a jest, daj mu jakis syrop i niech spier...".

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 28 paź 2008 12:08

Wiekszosc lekow ktore zapisuja w Polsce nie mozna tutaj dostac,sposoby leczenia tutaj sa inne i najpierw ci proponuja paracetamol no chyba ze jest powaznie,watpie zebyc kupil lek na recepte ktora dostales w Polsce,ale moze gdybys poszedl tu do lekarza i pokazal mu recepte on by ci przepisal ten sam lek jezeli mozan go tu dostac lub jego odpowiednik.Leki na recepte maja tutaj jedna cene £7.10,no chyba ze zapisuja cos co z reguly jest tansze cos na co nie potrzeba recepty.

mart.
Gastarbeiter

Postautor: mart. » 28 paź 2008 12:43

Wiekszosc lekow ktore przepisuja w Polsce mozna kupic w UK tylko pod inna nazwa, tak jak ten sam lek w Polsce mozna kupic od 3 roznych firm i w 3 roznych cenach. Moglabym w sumie poprosic o przyrzadzenie tego specyfiku podajac skladniki i proporcje ale jednym ze skladnikow jest antybiotyk dlatego domniemam ze skoro antybiotyk to potrzebna recepta.

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 28 paź 2008 18:44

ciezko bedzie kupic antybiotyk bez recepty wiec popros lekarza by zobaczyl te twoja recepte i ci przepisal ten sam lek jezeli jest lub odpowiednik jego,albo zapytaj w aptece najlepiej jak sprawa wyglada moze beda w stanie ci pomoc

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”