Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
Wojtekbg
Gastarbeiter

Poród bez ubezpieczenia

Postautor: Wojtekbg » 20 sty 2013 13:07

Witam wszystkich

Za około miesiąć czasu mam zamiar wyjechać do Bedford gdzie znajduje się siostra mojej kobiety z mężem i dziećmi.Planuje jak najszybciej znaleść prace z zamiarem pozostania na stałe.Tylko jest mały problem ponieważ moja kobieta jest w ciąży i ma termin porodu na koniec Lipca czyli nawet jesli bym pracował to nie będzie 6 miesiecy przepracowanych które zapewniaja darmowy pobyt w szpitalu.Dodam iz kilka lat temu moja kobieta była już w Anglii przez około 3 lata i ma wyrobiony angielski NIP (wybaczcie nie pamietam jak to u Was się nazywa) oraz pracowała więc składki zdrowotne były pobierane.Teraz moje pytanie czy warto jechać teraz (ogólnie czy jest możliwość załatwienia tego darmowego porodu) czy lepiej zostać w Polsce i dopiero po urodzeniu coś myśleć nad wyjazdem bo napewno nie będzie Nas stać by zapłacić z własnej kieszeni za poród w UK.
Z góry dziękuje za odpowiedz :)

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 20 sty 2013 20:08

Oczywiscie ze ma darmowy porod ,tym bardziej ze placila skladki National Insurance Number.A jak by nie miala a zaczela rodzic tu , to chyba normalne ze jestesmy w UE i nie musimy placic za takie przypadki.To dziala w obie strony.Pomysl kolego angielka zaczyna rodzic w polsce i ma placic za porod?No chyba ze w prywatnej klinice to tak.A skladki placone na NIN tu nie ulegaja przedawnieniu.Po przyjezdzie moze sie zarejestrowac dla bezrobotnych i jobcentre bedzie dalej placil te skladki nie wiem czy otrzyma zasilek ?Nie orietuje sie jak jest tu z ciagloscia pracy ale gdyby nie przyznali zasilku to i tak za nia placic beda NIN .Ubezpieczenie.A gdzie rodzic?tu czy tam?zdania sa podzielone moze jakas kobieta co rodzila tu sie wypowie?

Wojtekbg
Gastarbeiter

Postautor: Wojtekbg » 21 sty 2013 13:22

Bardzo dziękuje Tobie daro43 za pomocną odpowiedz :) Będzie to moje pierwsze dziecko i bardzo zależy mi być przy kobiecie podczas porodu. Nie chciał bym by musiała specjalnie wracać do Polski by urodzić a mnie przy tym by nie było...Wierze że będzie tak jak to opisałeś i jeszcze raz dziękuje za pomoc

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 21 sty 2013 13:44

Najwazniejsze zeby bylo zdrowe i zona tez czego zycze.Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego.

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”