Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
Gregorian2010
Gastarbeiter

Europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego a zabieg medyczny

Postautor: Gregorian2010 » 08 gru 2010 17:26

Witam

Mam prośbę do osób którzy się orientują w tym temacie.
A mianowicie jest taka sprawa..
Obecnie jestem w Polsce i potrzebuje ubezpieczenia ponieważ muszę mieć wykonany mały zabieg a mam jedynie kartę EHIC a w NFZ-ecie powiedziano mi że ta karta nie uprawnia do wykonania zabiegu tylko jedynie w nagłej pomocy.. I jeśli chciałbym skorzystać z tego ubezpieczenia to muszę wypełnić w Anglii specjalny druk E106 i czekać na przesłanie do NFZ-u a następnie rozpatrzenie sprawy..
I teraz pytanie czy istnieje jeszcze jakaś inna opcja bo nie mogę dłużej czekać..
Wiem że istnieje taka opcja że zarejestruję się jako bezrobotny w Polsce i wtedy dostanę ubezpieczanie z Urzędu Pracy..
Może ktoś był w takiej sytuacji bądź podobnej.
A może jednak da się skorzystać z tej karty bez żadnych "kombinacji".. i wykonać ten zabieg.
Proszę o radę.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 08 gru 2010 18:24

najprościej i najtaniej bedzie dla ciebie jesli zgłosisz sie do UP w danym miescie i zarejestrujesz sie jako bezrobotny , wtedy z chwilą zarejestrowania jako bezrobotny bez prawa do zasiłku jestes ubezpieczony...

jest druga droga ale.....kosztowna. wiem bo miałem mały zonka jak byłem kiedys w polsce i dopadł mnie osobiscie

mozesz iśc do nfz i podpisać indywidualną umowe ubezpieczeniową tzw dobrowolną....

ale NFZ naliczy ci opłate wpisowa która rekompensuje straty zusu...wyglada to w praktyce tak ze obliczają okres od którego ostatni raz byłes zarejestrowany jako ubezpieczony w polsce do chwili zaresjestrowania i płaci sie wtedy wpisowe i co miesiac 360 pln..

mnie pani podliczyła ze okres nieubezpieczenia w kraju był wiekszy jak 5 lat a mniejszy jak 10 / 8/ i opłata wpisowa wynosi 6500 pln...

podziekowałem i zarejestrowałem sie jako bezrobotny..i dwa dni potem poszedłem na zabieg chirurgiczny :))))

wyjechałem z kraju i do domu przyszło pismo ze po półtora miesiaca straciłem status ubezpieczenia i bezrobotnego bo ne podpisywałem jakichś list

Gabiq
Gastarbeiter

Postautor: Gabiq » 26 mar 2011 21:21

A wiecie może czy ta karta EHIC jest w dalszym ciągu ważna, jeśli od kilku miesięcy jestem osobą niepracującą ale mój mąż pracuje, tyle, że kartę mam jeszcze na stare nazwisko (czyli w systemie nie mają mnie jako mężatki)??

Zastanawia mnie również druga rzecz. Może się okazać, że będę musiała szybko jechać do Polski na zszycie szyjki macicy (w szpitalu pod narkozą) i chciałabym wiedzieć, czy owa karta obejmie taki zabieg, jeśli ginekolog (prywatnie) da mi skierowanie, czy jednak muszę wystać swoje w Urzędzie Pracy??

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”