Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
ewakow
Gastarbeiter

SINGLE MOTHER W LONDYNIE - ktoś zna temat??

Postautor: ewakow » 14 lut 2011 14:30

cześć. Mam taką sprawę i mam nadzieje, że może znajdzie się ktoś, kto coś wie na ten temat. Pokrótce, 2 lata temu wróciłam do Polski. Mieszkałam w Anglii 4 lata. Obecnie ciągle jestem w Polsce ponieważ zaszłam w ciąże, ale po ukończeniu studiów planuję powrót. Niestety z wielu powodów jako single mother.
Wiem, że mogę ubiegać się o benefity, nie tylko na dziecko, ale czy ktoś zna może procedurę tego wszystkiego? Jak długo należy czekać i jakiego typu pracę można podjąć by nie stracić szansy na benefity. Wszystkie możliwe strony na temat benefitów już przejrzałam, znalazłam wiele informacji, aczkolwiek chodzi mi bardziej o praktykę niż teorię. Jeszcze jedno, czy ciężko znaleźć w Londynie np. 1 bedroom dla matki z dzieckiem otrzymującej benefity??? czekam na wasze zdanie. pozdrawiam.

ewakow
Gastarbeiter

Postautor: ewakow » 18 lut 2011 19:56

dzięki blondynek za odpowiedź. Sprawdziłam w internecie różne opcje, jako bezrobotna, pracująca z niskim dochodem i normalnie pracująca. Wychodzi na to , że jako samotna matka, niepracująca wcale nie jest tak różowo, jak większość ( nie wiem czemu ) zachwalała sobie, że żyją z benefitów lepiej niż pracując. Najwięcej kasy jednak ma się przy normalnej pracy, ale widzę, że będę musiała trochę się wstrzymać z wyjazdem. Czytałam, że nursery jest od lat trzech a jeszcze premier UK uciął benefity ostatnio czy coś ....ach, o polskim socjalnym nie warto nawet pisać, ale wiem jak było czasem ciężko samemu w UK, a co dopiero z dzieckiem...Dzięki za pomoc.

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”