Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
nataliawol
Gastarbeiter

Ciąża - praca przez agencję, macierzyńskie, benefity

Postautor: nataliawol » 17 lut 2010 23:34

Witam, chcialabym przedstawić moja obecna sytuacje ponieważ niewiem zabardzo gdzie mam sie zwrócić z moim problemem. Na wielu forach czytalam ze najlepiej isc do placówek ktore zajmują sie takimi rzeczami, lecz mam mały problem z j. angielskim dlatego wolałabym skorzystac z pomocy rodaka.

Wiec, niedawno dowiedzialam sie ze spodziewam się dziecka. W Londynie przebywam od czerwca 2008 roku, odrazy po przyjeździe podjelam prace na kontrakt, pracowalam przez 6 miesięcy, w grudniu 2008 roku zwolniłam się z firmy i od tej pory byłam bezrobotna (nie zarejstrowana), stałą prace podjełam dopiero w listopadzie 2009 roku przez agencje pracy w której pracuje do tej pory. Z badań wynika ze jestem w 9 tygodniu ciązy i właśnie wczoraj dowiedziałam się ze moja firma dla ktorej pracuje przez agencje ma przestoj i pracy dla mnie nie mają. Kontaktowałam sie z menagerem mojej agencji ktory zapewnia mnie ze jesli nie przyznaja mi urlopu macierzynskiego z agencji nie bede miala problemu z przynaniem w.w przyznawanego od państwa (ok.125F tygodniowo przez 38 tyg)
Kompletnie niewiem co mam w takiej sytuacji zrobić nie przepracowalam legalnie w angli nawet roku wiec niemam pojecia czy cos takiego wogole mi sie nalezy czy gdy jednak wszystko dojdzie do normy w firmie (a moze to trwac tydzien miesiac czy nawet 2) niebedzie dla mnie juz za puźno? A moze powinnam szukać sobie nowej pracy, czegos innego na szybko?
Kiedy jeszcze agencja zapewniala mi stalą prace moim planem bylo po przejciu na maciezynskie zjechać do polski, tam urodzić i opiekowac sie malenstwem przez pierwszy okres poniewaz jest to pierwsza ciąza a wiadomo wśród rodziny zawsze raźniej, czy w takim wypadku musze zawiadamiac kogos o tym, ze bede w polsce pobierajac urlop macierzynski tu, w angli ? Osobiscie nie wydaje mi się aby był to jaki kolwiek problem poniewaz tak czy tak nie bede w stanie podjąć tu pracy. Z góry dziekuje za odpowiedz i przepraszam za tak długi post.

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”