Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
food.detective
Gastarbeiter
Posty: 1
Rejestracja: 01 paź 2008 09:14

Nietolerancja pokarmowa, a alergia pokarmowa

Postautor: food.detective » 01 paź 2008 09:30

Witam,
Dzisiaj chciałbym poruszyć temat nietolerancji pokarmowej. Przez wiele 'niewtajemniczonych' osób jest ona utożsamiana z alergią pokarmową. Rzeczywistość przedstawia inne fakty.

O prawdziwej alergii mówimy tylko wtedy, gdy objawy pojawiają się na drodze wyzwolenia mechanizmów immunologicznych. Alergen, którym najczęściej jest białko obecne w produkcie, wyzwala kaskadę reakcji układu immunologicznego, czego najważniejszym rezultatem jest uwolnienie przeciwciał. Przeciwciała z kolei wyzwalają szereg substancji chemicznych, takich jak histamina i kininy, które powodują wystąpienie różnych objawów chorobowych, na przykład swędzenia skóry, wysypki skórnej, kaszlu lub kataru. Uczulenie pokarmowe często jest przekazywane dziedzicznie i zazwyczaj pojawia się w pierwszych latach życia.

Natomiast nietolerancja produktów spożywczych polega na uruchomieniu przez pokarm specyficznych reakcji metabolicznych bez udziału układu odpornościowego. Nietolerancje pokarmowe najczęściej wiążą się z nieszczelnością barier jelitowych. W warunkach zdrowia bariery jelitowe są szczelne i strawione pokarmy przedostają się z krwią żyły wrotnej odprowadzającej krew z jelit do wątroby i do krążenia. Przyczyną nietolerancji mogą być: stres, leki, a zwłaszcza wadliwe żywienie. Czynniki te mogą doprowadzić do niedoboru enzymów trawiennych i następowego tzw. " zespołu przeciekających jelit". Zespół ten wiąże się z przenikaniem nie strawionych cząsteczek pokarmów do krwi, gdzie są one rozpoznawane jako ciało obce. Komórki obronne zostają pobudzone do ich niszczenia, analogicznie jak np. bakterii, co w tym przypadku wywołuje nadprodukcję przeciwciał klasy IgG przeciw pokarmom, których organizm " nie lubi".

W ten sposów powstają tzw. kompleksy immunologiczne (alergen + przeciwciało IgG), które mogą odkładać się w stawach czy innych narządach. Depozyty kompleksów immunologicznych są niszczone przez układ immunologiczny, a zwłaszcza leukocyty, co wyzwala mechanizm zapalny. Żeby wystapiła tego typu reakcja musi być przyjęta znaczna ilość pokarmu, którego organizm nie toleruje. Dobrym przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja na laktozę. Jest ona uwarunkowana niedoborem enzymu (laktazy), która rozkłada cukier mleka - laktozę.

Ważnym czynnikiem jest utrzymywać odpowiednią zdrową dietę.
W przypadku nietolerancji np. jednego ziarna, należy zastąpić je innym nie uczulającym. Podobnie postępować w przypadku innych uczulających pokarmów. U niektórych osób eliminacja z diety uczulających pokarmów może wywołać pogorszenie tzw. objawy odstawienia. W takich przypadkach zaleca się stopniowo redukować ilość danego pokarmu w diecie, aż do całkowitego wyeliminowania go w czasie do 3 tygodni. Ponieważ wykluczenie z diety uczulającego pokarmu na okres od 3 do 6 miesięcy wiąże się z obniżeniem poziomu przeciwciał, dlatego dopiero po tym okresie można podjąć próbę ponownego wprowadzenia tego pokarmu, ale w małej ilości i obserwować, czy nie wystąpią objawy uczulenia.

gherbid
Rezydent
Posty: 1506
Rejestracja: 16 kwie 2008 19:18

Postautor: gherbid » 01 paź 2008 16:29

Wszędzie ta nietolerancja... Masakra...


Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 152 gości

cron