Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
shark79
Gastarbeiter

nieuczciwa agencja

Postautor: shark79 » 12 wrz 2011 19:45

wynajmuję z żoną flata.tydzień temu przyjechała do nas na ok.miesiąc rodzina z Polski.po dwóch dniach pobytu zadzwonił do mnie Polak pracujący w agencji w której wynajmujemy mieszkanie i zapytał jak długo u nas zostaną i dlaczego ich o tym nie powiadomiliśmy.powiedział również,że jest to podnajem mieszkania i nasi goście mogą przebywać u nas maksymalnie 7 dni,bo do 7 dni są odwiedziny.tak ponoć mamy w umowie najmu.przejrzałem umowę dokładnie i nawet dałem do przeczytania dla znajomego Anglika.niczego takiego w niej nie ma.trochę mnie to zdziwiło,bo pierwszy raz o czymś takim słyszałem.po dwóch dniach przyszedł do nas list z agencji,że ze względu na podnajem i nielegalne przebywanie w naszym mieszkaniu obcych ludzi musimy zapłacić za każdą osobę 55 funtów tygodniowo.to już naprawdę nas zdenerwowało.tłumaczenie jest takie,że nie poinformowaliśmy ich.z tego co wiem nie mam obowiązku powiadamiać agencji o tym ,że ktoś mnie odwiedzi i jak długo zostanie.obowiązek powiadomienia ich jest wtedy jeśli mam zamiar zwiększyć liczbę lokatorów.a wizyta rodziny to nie jest to samo.jak opowiedziałem o tym w pracy to ludzie aż się za głowę łapali jak można było tak postąpić.a z tego listu to wręcz się śmiali.do innych przyjeżdżała rodzina na dużo dłużej i nikt nie miał z tym problemów.nie musieli pytać o zgodę.jednym słowem zostaliśmy oskarżeni o PODNAJEM.płacić za naszych gości nie mamy zamiaru.niedługo będziemy się stąd wyprowadzać i już widzę,że będą problemy z odzyskaniem bonda.z tą sprawą udam się na pewno do Citizen Avdices Borough bądź do prawników chciałbym jednak o jakieś opinie na ten temat.może ktoś znalazł się kiedyś w podobnej sytuacji?a może ktoś doradziłby coś innego.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 12 wrz 2011 20:21

A skad niby agencja w ogole wiedziala ze ktokolwiek u was jest?

shark79
Gastarbeiter

Postautor: shark79 » 12 wrz 2011 21:42

jakaś babka z agencji przyjechała pokazywać komuś flata i zobaczyła ich jak wchodzili do nas

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 12 wrz 2011 22:20

ta.. i zaraz zalapala ze u was mieszkaja a nie np wpadli na kawe....

krecisz cos koles krecisz...

shark79
Gastarbeiter

Postautor: shark79 » 12 wrz 2011 23:34

otworzyli drzwi kluczem,który im daliśmy bo akurat wrócili z miasta i weszli do naszego mieszkania.....może kawe sobie też zrobili

Wróć do „Mieszkanie”