Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
INEZ
Gastarbeiter

Przeczytajcie - dobra rada pilnie potrzebna

Postautor: INEZ » 19 sie 2011 18:50

Witam, mam twardy orzech do zgryzienia i mile widziana bedzie kazda madra rada :)
Ale od poczatku, wynajmuje z mezem i dziecmi mieszkanie w bloku od prywatnego landlorda w ktorym jestesmy juz 5 lat. Trzy lata temu maz stracil prace doslownie z dnia na dzien (samozatrudniony). Majac benefity zadzwonilismy do owych urzedow przedstawiajac sprawe i informujac ze maz podejmie prace za trzy miesiace ( co zreszta sie stalo juz z nowym szefem). Efektem tego bylo wstrzymanie wszystkich benefitow i na zycie zostal nam tylko child benefit. Maz zarejestrowal sie w job centre ale tam poinformowali go ze jako samozatrudniony musi sobie sam radzic i pomocy nam nie udziela. Zaczal prace tak jak nowy szef obiecal na trzeci miesiac ale po kilku okazalo sie ze na tyle powaznie sie rozchorowal ze wymaga natychmiastowej operacji, czyli znow na niemalze dwa miesiace zostalismy bez jego zarobkow. Ktos kiedys napomknal zeby zwrocic sie do CAB w zwiazku z bylymi problemami w job centre. Efektem dwuletniej "batalii" jest wyrok sadu iz nie mieli prawa odmowic mu job seekers allowance. Niestety od roku CAB nic nie robi w sprawie wyegzekwowania tego wyroku zbywajac nas za kazdym razem. Obecnie musimy zmienic jakims cudem mieszkanie na wieksze,(musze sie zaopiekowac starszym czlonkiem rodziny na stale) niestety dlugi ktore mamy u obecnego landlorda nie pozwalaja nam na to.
Jesli wiecie jak to ugryzc bede wdzieczna i pozdrawiam :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 01:04

Tak uczciwie to osobiscie poprosilabym obecnego landlorga o eksmisje i w dniu eksmisji pojawilabym sie z torbami/mezem/dziecmi w homelss persons unit i niech wtedy kombinuja.

Na jakiej podstawie odmowili mezowi JSA po stracie pracy? Brak rezydentury? Majac JSA mialby i CTB i HB i nie bylibyscie do tyly z rachunkami.

To ze byl self employed to (chyba) nie mialoby znaczenia ale wiem ze kilku znajomych nie dostalo wlasnie JSA pomimo pracy tutaj po kilka lat jako self employed poniewaz nie mieli "residency", glupi swistek papieru, prosty do zalatwienia (wtedy - nie wiem czy nadal wymagany) a jednak byl potrzebny.

Jednemu odmowili "residency" poniewaz nie kwalifikowal sie na "habitual residency test" - zona i dzieci byly w Polsce wiec pomimo jego 5 lat pracy tutaj, stwierdzili ze "osrodek jego interesow zyciowych" byl w Polsce wiec na rezydenta sie nie kwalifikuje wiec nie dostal JSA.

Nie znam sie na tych przepisach i za malo napisalas szczegolow zeby w necie pogrzebac.

Ogolnie - CAB to jest do blachostek tylko, nie slyszalam zeby cokolwiek powaznego kiedykolwiek komukolwiek zalatwili.

Majac benefity zadzwonilismy do owych urzedow przedstawiajac sprawe i informujac ze maz podejmie prace za trzy miesiace ( co zreszta sie stalo juz z nowym szefem). Efektem tego bylo wstrzymanie wszystkich benefitow i na zycie zostal nam tylko child benefit.

Pisz jakich - zaklada ze dostawal Working Tax Credits? Te sa placone w oparciu o zarobki - jezeli zarobkow nie mial to oczywiscie byly wstrzymane. Z kolei HB i CTB byl pewnie placony w oparciu o WTX i znowu skoro wstrzymali WTC to i HB/CTB i kolko sie zamknelo.

Skoro nie pracowal powinien (jezeli mial wszystkie papiery) dostac contribution based JSA (na podstawie placenia NI wczesniej kiedy to pracowal) i wtedy na podstawie tego HB i CTB - dlaczego JSA nie dostal? Jakie bylo umotywowanie decyzji?

Chyba jednak do prawnika przyjdzie z tym isc...skoro CAB sie wypial?

Ewentualnie do waszego MP = poszukaj na stronie waszego Council kiedy MP ma "surgery" i zapychaj z papierami niech cos pomoze...

INEZ
Gastarbeiter

Postautor: INEZ » 20 sie 2011 08:41

Dzien dobry :)
Ogromne dzieki za rady :D
Postaram sie odpowiedziec na pytania tak zeby sytuacja byla jasniejsza.
StaraBaba pisze:Tak uczciwie to osobiscie poprosilabym obecnego landlorga o eksmisje i w dniu eksmisji pojawilabym sie z torbami/mezem/dziecmi w homelss persons unit i niech wtedy kombinuja.

Jesli chodzi o landlorda to juz mi kilka osob tak radzilo, ale czy to nie "spierniczy nam papierow" ?

StaraBaba pisze:Na jakiej podstawie odmowili mezowi JSA po stracie pracy? Brak rezydentury? Majac JSA mialby i CTB i HB i nie bylibyscie do tyly z rachunkami.

Odmowili JSA poniewaz jest samozatrudniony jak rowniez jest z krajow A8 (o ile pamiec mnie nie myli) czyli nie ma prawa przebywac na terenie Anglii i domagac sie pomocy jesli nie potrafi sie sam utrzymac. Co do szczegolow napisz konkretnie co potrzebujesz wiecej wiedziec , odpisze.
Sad tylko i wylacznie wzial strone meza poniewaz dzieci uczeszczaja tutaj do szkoly.

StaraBaba pisze: Pisz jakich - zaklada ze dostawal Working Tax Credits? Te sa placone w oparciu o zarobki - jezeli zarobkow nie mial to oczywiscie byly wstrzymane. Z kolei HB i CTB byl pewnie placony w oparciu o WTX i znowu skoro wstrzymali WTC to i HB/CTB i kolko sie zamknelo.

Dokladnie tak jak piszesz, wszystkie trzy benefity: WTC, HB, CTC wstrzymane na 3 miesiace. Zostal tylko podstawowy "rodzinny" Child Benefit.

StaraBaba pisze: Chyba jednak do prawnika przyjdzie z tym isc...skoro CAB sie wypial?

Obawiam sie ze nie bedzie mnie stac go oplacic.
Jeszcze tylko wyjasnij mi prosze co oznacza skrot MP,bo nie mam pojecia o co chodzi.
A przy okazj rozmawialam wczoraj z Housing Advisor-em i jedyne co uslyszalam w sprawie pomocy ze zmiana mieszkania na wieksze: to ze 2bed jak na nasza rodzine to jest za male, a jesli chodzi o pomoc to.... nic nie moga pomoc ,chyba ze bede bezdomna. Wiecie cos o mostach ktore maja oszklic??
Tak naprawde nie wiem jak to wszystko ogarnac.
Ale nawet po najwiekszej burzy zawsze swieci slonce. :) Nie tak?!
Pozdrawiam i zycze milego dzionka :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 10:15

nic nie moga pomoc ,chyba ze bede bezdomna

I wlasnie na to nacisk.

Jak bedziesz bezdomna to musza pomoc.

ALE - poczekaj az Blondynek wpadnie bo to "jej" dzialka, cos dopisze.

Odmowili JSA poniewaz jest samozatrudniony jak rowniez jest z krajow A8 (o ile pamiec mnie nie myli) czyli nie ma prawa przebywac na terenie Anglii i domagac sie pomocy jesli nie potrafi sie sam utrzymac.

I tu podejrzewam chodzilo wlasnie o rezydenture - zakladam ze maz jest Polakiem, tak? Przez ta cholerna "rezydenture" masie ludzi wlasnie odmowili/odmawiaja zasilkow. A kupa ludzi ZAKLADALA ze skoro sa z EU to juz wszystko jest ok a nie bylo (nie jest?)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 10:18

Oooo - Blondynek mi wpadla w tekst hehehhe.

Blondynek, czytaj dokladniej: sa tu 5 lat, 3 lata temu maz stracil prace (czyli zakladam ze 2 lata pracowal) wiec tegoroczna zmiana przepisow nic tu nie ma do rzeczy.

Czy jak landlord ich wywali to robia sie intentionally homeless? Rozumime ze za dlug na mieszkaniu ALE dlug spowodowany tym ze HB nie dostali gdy powini (maja decyzje sadu ze powinni byli dostac tylko tego wyegzekwowac nie moga) - to mnie ciekawi?

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 10:23

acha:

MP - Member of Parliament

Na stronie swojego council powinnas znalezc contact details/details of surgeries held - zapychaj tam i kombinuj. Bo CAB to o dupe potrzaskac.

Ile dzieci i w jakim wieku?

Ja jeszcze bym sie skontaktowala KONIECZNIE z Shelter:

http://www.shelter.org.uk/

Shelter potrafi huknac duzo mocniej niz jakikolwiek CAB.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 11:36

Czyli - gdybac to tu sobie mozemy do usranej smierci i nic nie wygdybamy.

KOntaktuj sie z Shelter najpierw a pozniej po Shelter - po tym co Ci poradza, zapychaj do MP.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 sie 2011 12:10

wg emergency housing rights checker to im si enic nie nalezy ale Shelter nie takie sprawy przeskakiwal wiec koniecznie sie z nimi skontaktuj

INEZ
Gastarbeiter

Postautor: INEZ » 21 sie 2011 08:52

blondynek pisze:maz bez pracy
ona - nie pracuje
dziecko/dzieci na utzrymaniu

Maz pracuje , przepraszam jesli nie napisalam tego jasniej, dzieci mamy troje , rodzicow nie sprowadze bo niestety na padole ziemskim juz ich nie ma. Mam nadzieje ze teraz jest nieco klarowniej.
Przy okazji mam pytanie: czy ktos slyszal haslo Ombudsman ?? Moze tam pomoga wyrok sadu wprowadzic w zycie??
Dziekuje za odzew , pozdrawiam
Inez

Wróć do „Mieszkanie”