Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
butterflies
Gastarbeiter

Blagam, pomocy - zostałam sama w pokoju

Postautor: butterflies » 29 wrz 2009 12:03

Czesc.
Przegladalam forum i znalazlam kilka watkow na temat wczesniejszego rozwiazania umowy o mieszkanie.
Nie chce walkowac jeszcze raz tego samego, ale chyba bede musiala.
Przylecialam calkiem niedawno do UK i wraz z kolezanka wynajelysmy 1 bedroom na okres 6 miesiecy przez agencje ( uplynely dopier 2 miesiace ) .
Mialysmy zalatwiona prace, znajomi z Londynu potwierdzili za nas na pismie w agencji itp.
Praca byla, mieszkanie rowniez.
Problem sie zaczal, gdy kolezanka stracila prace i z dnia na dzien wrocila do Polski.Ja zostalam sama i tu zaczyna sie problem.
Nie stac mnie na oplacenie czynszu, racunkow z mojej pensji nie mowiac juz o reszcie.
Chcialam znalezc dodatkowa prace, ale nie jest latwo.
Znalazlam na forum linki odnosnie tego typu problemow, ale przyznam sie szczerze, ze moj j.angielki nie jest dobry i malo co z tego rozumiem.

A fixed term agreement is for a fixed period agreed in the rental agreement (usually six months or one year). A tenancy could be fixed term even if rent is paid each week/month. If the fixed term ends and no new tenancy agreement is drawn up then the tenancy agreement becomes periodic.
A periodic agreement rolls from week to week, or month to month. These include tenancies that were originally for a fixed term that have ended and no new fixed term agreement has been drawn up.

(...)

Ending a periodic tenancy agreement
If the agreement is periodic (rolling from week to week or month to month), a tenant will normally have to give at least four weeks' notice to end it, or a calendar month if it is a monthly tenancy. The notice must be in writing and must end on the first or last day of the tenancy, unless the tenancy agreement allows it to be ended on a different day. If rent is paid less frequently a tenant has to give at least one rental period of notice. So if rent is paid every two months, two months notice would be required.

A tenant may choose to end a periodic tenancy be issuing a valid notice to quit to the landlord. Once the notice expires then the tenant’s agreement will have ended.

Nie dokonca rozumiem, o co tu chodzi :(
Chcialbym sie dowiedziec, co moge zrobic w tej sytuacji.
Czy moge dac miesieczne wypowiedzenie ?
Czy jest szansa na odzyskanie depozytu czy raczej nie?
I najwazniejsze pytanie, czy znajomi nie beda miec problemlemow ( tak jak wspomnialam, oni zlozyli podpis na umowie, ze gwarantuja za nas )..

Blagam, jesli ktos wie, jak wyjsc z tej sytuacji, prosze o pomoc.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 wrz 2009 12:06

znajdz sobie wspolokatora(ke) i po problemie, 4 miesiace strzeli jak z bicza

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 12:08

Nie jest to mozliwe. Jesli ty nie dasz rady zaplacic czynszu, beda musieli to zrobic Twoi znajomi niestety.
Jedyne rozwiazanie, to znalazc kogos na miejsce kolezanki.

Wypowiedzenie mozesz zlozyc po 5 miesiacach mieszkania dopiero. Depozyt mozesz dostac dopiero, jak bedziesz sie wyprowadzac, po odbiorze mieszkania i sprawdzeniu czy wszystko jest ok.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 12:11

Ale znalezc kogos na 1 bedroom, to troche ciezki temat ? Bo co bedziecie spac w jednym lozku ? hehe

Ale jesli to jest w pierwszej strefie lub ew drugiej i jestes ladna i umiesz gotowac, to ja sie pisze ;)

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 wrz 2009 12:20

skoro mieszkala z kolezanka to:

a) jesli jest jedno lozko - moze lubi spac z 2 dziewczyna i wystarzy poszukac 2 takiej co lubi i po problemie
b) sa 2 pojedyncze lozka i nie ma problemu
c) one bed to DWA pokoje i nie ma problemu

pozatym userku pisze sie "ja sie maluje" i czy to znaczy ze co wieczor przeistaczasz sie z niego w nia?

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 29 wrz 2009 12:33

8) uct desperacja ojeju jeju , chcesz to pomoz dziewczynie wprowadz sie do niej a ja sie wprowadze do twojego mieszkania bo mi troche wakacji potrzeba ,!
motylku jedyne co mozesz to znalesc wspollokatorke :) moze ktos z pracy sie skusi , albo szukaj studentki one zazwyczaj nie wybredne , powodzenia zycze

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 12:38

c) one bed to DWA pokoje i nie ma problemu

Od kiedy ? lol[/code]

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 12:39

71jkc pisze:8) uct desperacja ojeju jeju , chcesz to pomoz dziewczynie wprowadz sie do niej a ja sie wprowadze do twojego mieszkania bo mi troche wakacji potrzeba ,!

Ja zmieniam na cos nowego, wiec nie da rady.

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 29 wrz 2009 12:50

nowy bachelor pad ? no bo mam nadzieje ze nie mieszkasz w tych domach gdzie w kazdym pokoju trojka sie gniezdzi :)
jak sie przeprowadzasz polecam SW londynu jest pieknie nie jak na islington czy north camden :I

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 wrz 2009 13:04

usercostam pisze:Od kiedy ? lol

od zawsze

sprawdz sobie definicje one bed gdzies

salon to tez POKOJ, jakbym napisal 2 sypialnie albo 2 pomieszczenia mieszkalne to moglbys sie cos pomadrzyc a tak to glowa w piasek bo pomylilo ci sie ze studio flat

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 13:04

Nie, mieszkalem sam w dwupokojowym mieszkaniu.
Ale przestalo mi sie podobac, bo troche za male dla mnie.
Potrzebuje przestrzeni.
A SW sorry, ale to jest wies i sie tam strzelaja.

butterflies
Gastarbeiter

Postautor: butterflies » 29 wrz 2009 13:50

Hejcia. Problem jest taki, ze ze juz probowalam pytac wszystkich, ktorych znam, ale bez skutecznie.
Ja mieszkam w Birmingham, wiec tu nie ma zapotrzebowanie na pokoje tak jak w Londynie.
Co do poswiadczenia od znajomych: na umowie jest witness signature and address. - czy na tej podstawie oni beda musieli mi pomoc?
Czy moze bylaby szansa,zeby sie jakos dogadac z agencja ? juz sie nie martwie o depozyt ( nawet agencja moglaby go sobie zatrzymac. ) ale chodzi mi wlasnie o znajomych. Nikomu sie tutaj nie przelewa, oni tez ciezko pracuja na swoje utrzymanie i nie bedzie ich stac za oplacenie dodatkowego mieszkanie :(

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 wrz 2009 13:54

banita pisze:
usercostam pisze:Od kiedy ? lol

od zawsze

sprawdz sobie definicje one bed gdzies

salon to tez POKOJ, jakbym napisal 2 sypialnie albo 2 pomieszczenia mieszkalne to moglbys sie cos pomadrzyc a tak to glowa w piasek bo pomylilo ci sie ze studio flat

i co spalbys codziennie w salonie ?
Nie pomylilo mi sie, 'one bedroom flat' powinno miec sypialnie i living / lounge, ktory najczesciej w uk jest polaczony z kuchnia - wiec ciezko to nazwac drugim pokojem.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 wrz 2009 13:54

a nie mozesz zamieszkac z nieznajoma(ym)?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 wrz 2009 13:59

jak 2 osoby decyduja sie na takie mieszkanie to salon traci swoje funkcje jako salon i staje sie sypialnia

zreszta co cie burzuju obchodza wybory innych? mieszkac we 2 w one bed to jeszcze nie tragedia, w porowaniu z mieszkaniem we 4 w jedym pokoju i to jeszcze z malymi dziecmi to wrecz luksus

jakbym byl sam to pewnie by mi to wisialo czy budze sie w salonie czy w sypalni wazne ze nikt inny mi sie po pokoju nie placze

a skad ci sie ta wiekszosc polaczonych wziela to juz nawet nie chce wnikac

Wróć do „Mieszkanie”