Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
ona_23
Gastarbeiter

Gdzie zlożyć skargę na landlorda?

Postautor: ona_23 » 21 paź 2008 19:40

witam mam pytanie gdzie molglabym zlozyc sarge na landlorda, chodzi mi o to ze w jednym pokoju pojawily sie pluskwy a raczej ktos zostal pogryziony chociaz ich nigdzie nei widac. landlord powiedzial ze za dezynsekcje musimy sami zaplacic chociaz uwazam ze to on powinien. dochodzi jeszcze sciana ktora sie kruszy i niedlugo moze tynk odpasc i landlord nic z tego sobie nie robi. czy ktos wie gdzie moglabym zlozyc jakas skarge do jakiejs instytucji ( nalepiej gdzie mowia po polsku)

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 21 paź 2008 20:11

What is the landlord responsible for?
repairs to the structure and exterior of the property, heating and hot water installations, basins, sinks, baths and other sanitary installations
the safety of gas and electrical appliances
the fire safety of furniture and furnishings provided under the tenancy
ensuring that the property is fit for habitation
repairing and keeping in working order the room and water heating equipment
the common areas in multi-occupancy dwellings

What is the tenant responsible for?
paying the rent as agreed and taking proper care of the property
bills for gas electricity, telephone, etc if this was agreed with your landlord
in most cases, paying the council tax, water and sewerage charges

zrodlo:
http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndComm ... DG_4001391
Wydrukuj ta strone i daj ja landlordowi, wyjasniajac mu jakie sa jego obowiazki.

Jesli nie poskutkuje wydrukuj ta strone, wyjasniajaca konsekwencje:

http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndComm ... G_10020862

Failure to meet Landlord and Tenant Act requirements
The council has powers to prosecute landlords who fail to meet their obligations under the Landlord and Tenant Act 1985 (as amended).

Such matters include the failure of landlords to provide rent books and the failure of freeholders to give long leasehold tenants information concerning service charges and insurance.

Where a complaint is received, the council's housing officers will endeavour to ensure that the required information is provided. However, in the case of persistent failure to provide the information a prosecution will be considered.

Powiedz ze jesli nie zacznie wywiazywac sie ze swoich obowiazkow zlozysz complaint do councilu.

Byc moze to pomoze. A jesli nie, to powiem szczerze ze doradzalbym sie wam po prostu przeprowadzic. Nie mam pojecia czy niewytepienie insektow podpada pod zlamanie Landlord and Tenant Act 1985, tu musialby wypowiedziec sie prawnik.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 21 paź 2008 20:23

niewiem czy czasami z pluskwowym problemem nie jest trudniej....landlord zawsze moze powiedziec ze nie mial ich wczesniej i ze to wy je przydzwigaliscie ze soba... :roll: ciezkie to udowodnienia, chyba ze poprzedni lokatorzy tez mieli z nimi problemy, no niewiem....

moje liscie w kazdym razie ciagle dzialaja :wink:

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 24 paź 2008 18:07

Moi znajomi mieli ten sam problem i landlord powiedzial ze nie bylo tam wczesniej pluskw,i ze to ich winna ze sie wylegly (a przeciez pluskwy moga sie ukrywac przez 2 lata i nie wychodzic),profesjonalna dezynfekcja kosztuje £1000,ale oni probowali to na wlasna reke zrobic ,znikalo na jakis czas ale potem znowu sie pojawialy.Po pierwsze zadzwon najpierw do councilu i zapytaj moze oni ci pomoga ,te linki ktore kolega powyzej umiescil tez beda przydatne,jezeli jednak nic sie nie da z tym zrobic,najlepiej sie wyprowadziac bo z pluskwami to nie ma zartow.Powodzenia mam nadzieje ze uda ci sie pomyslnie rozwiazac problem.

Wróć do „Mieszkanie”