Dziękuję za odowiedź naprawdę jest wyczerpująca i na pewno nie tylko nam pomoże
U nas sytuacja wyglada następująco: 2 dorosłych on lat 26 (czyli po 25 roku życia), dzieci brak. Dochodów za rok ubiegły nie wpisywałam bo nawet nie było takiej rubryki, przypuszczam że dlatego bo aplikujemy o zasiłek dla bezrobotnych i poszukujących pracy a nie dofinansowanie do niskiego zarobku. Jak człowiek zostaje bez dochodu a oszczednosci ma poniżej 6tys Ł to raczej dochód z ubiegłego roku nie ma tu znaczenia.
Obliczyłam local housing allowance według wzoru i wyszło mi że pokryją całe koszty zakwaterowania (wynajmujemy 1 bed flat za 350Ł, czyli poniżej standardów w naszej okolicy).
Wynik kalkulacji wyglada nastepująco:
Icome support 60.50Ł
council tax benefit 17.50Ł
Housing benefit 102.00Ł
razem 180Ł -p/w
Powiem Wam że jeśli byłoby to faktycznie realne pozwoliło by to mi skończyc szkołę (miesiąc został) a mojemu połówkowi szukac pracy w swoim zawodzie. Wczoraj dostał list z przeprosinami że w związku z brakiem nowych kontraktów firma redukuje etaty, p45 przyślą w najbliższym terminie, dziekują mu za cieżką pracę i odezwą sie zaraz jak tylko sytuacja sie poprawi - bądźmy dobrej mysli. Ehhh On jest cały chory jak pomyśli że musi wyciągać rękę do państwa po pieniądzę a ja mu tłumacze że jak przez prawie 2 lata płacił po 128Ł podatku tygodniowo to chyba nic sie nie stanie jak przez miesiąc nas państwo wesprze