Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
onomatopeja
Gastarbeiter

Housing benefit, Council tax benefit, a bezrobocie

Postautor: onomatopeja » 05 cze 2008 09:52

jobseekers allowance
Mój partner przedwczoraj dowiedział sie że straci pracę (redukcja etetów, zwolnili 32 Polaków i 51 anglików ), ja nie pracuję (ucze sie), nie pobieramy żadnych benefitów gdzyż do tej pory miał dośc wysokie dochody które pozwalały nam sie obojgu utrzymać. Chcemy aplikowac o jobseekers allowance bo po 2 latach pracy w UK nalezy mu sie. Chciałam zapytac czy ktoś z Was korzystał z tego świadczenia, jak długo trwało załatwianie formalnosci ? chodzi mi przede wszystkim o zwolnienie z podatku za mieszkanie i dofinansowanie do kolejnego czynszu (lipiec), jesli oczywiscie do tej pory nie znajdzie zatrudnienia. Czy po wypełnieniu aplikacji dostaje sie jakies zaświadczenie na ktorego podstawie można ubiegac sie o zwolnienie z opdatku ? jak to działa? przypuszczam że kolejny czynsz bedziemy już w stanie opłacic sami. Dziękuję.

onomatopeja
Gastarbeiter

Postautor: onomatopeja » 05 cze 2008 11:31

Dziś przeglądnęłam tax kalkulator i taki oto uzyskałam rezultat http://www.entitledto.co.uk/calcresults.aspx ?sid=4&cid=d4b6e886-9f8c-4ddb-be5a-65ca88d03f26

czy ktoś z Was miał tak wysokie dofinansowanie? 180Ł/tydzień? Proszę odpowiedzcie wtedy odetchnę bo stres mnie dopadł. Nie twierdzę że nie będziemy szukali pracy ale przynajmniej mielibyśmy psychiczny spokój. Oczywiście pójdziemy zapytac u żródła ale dopiero w poniedziałek bo do końca tygodnia mój partner jeeszcze prauje w tej firmie. Już obdzwonił kilku pracodawców w swojej branży i pracy na chwilę obecną nie ma ale ma sie rynek ruszyc (oby).

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 05 cze 2008 17:46

Niestety nie mozna wejsc na Twoje wyniki z entitledto.co.uk.
Tam sa wyliczane Tax Credits. Z tego co piszesz wyliczylo Tobie 180 na tydzien. Otoz stawki Tax Credits od 6 kwietnia 2008 poszly w gore i jesli masz dziecko a szczegolnie dziecko do 1 roku zycia to mozesz dostac te 180. Tylko ze to jest przy niskich dochodach. Tylko ze Working Tax Credits mozna dostac jak sie pracuje TYLKO. Child Tax Credit mozna dostac nawet BEZ pracy.
Ale za to z pewnoscia mozecie dostac Housing Benefit. Na tej entitledto.co.uk mozna to policzyc. Tylko w pewnym miejscu mozna sie troche zatrzymac bo nie wiadomoc co wpisac jak jest pytanie o Local Housing Allowance.
Wowczas trzeba wejsc na jeden z linkow ktore sa w tekscie powyzej na tej stronie, by wejsc na strone local housing allowance. Tam mozna wyliczyc ile pokoi Wam przysluguje i znalezc Council w ktorym mieszkacie i obszar Broad Market Rental Area i mozna znalezc jaka kwota jest w danym miesiacu nalezna za mieszkanie/dom ktore Wam przysluguje. I ta kwote trzeba wpisac w Local Housing Allowance i przejsc dalej. Dalej wpisac dochody w tym roku i wychodzi wysokosc Housing Benefit i Council Tax Benefit jesli sie nalezy.

Po jobseeker's Allowance to dzwoncie na 0800 0 55 66 88.

Tam wypytaja partnera i umowia na rozmowe do jobcentre, gdzie trzeba wziac P45.

Skladajcie papiery jak najszybciej, bo uciekna Wam pieniadze. To sa pieniadze dla wszystkich. Trzeba naprawde zarabiac duzo by nic nie dostawac. A jak nie macie pracy to na penwo dostaniecie.

Tak dla informacji. Jak wpisujesz kwoty w kalkulatorze na entitledto.co.uk to lepiej wpisuj kwoty roczne.. bo teraz partner nie pracuje i dochody ma zero, ale pracowal w tym roku i pewnie bedzie pracowal.. wobec tego roczne dochody nie sa zerowe.

Pozdrawiam
Robert

onomatopeja
Gastarbeiter

Postautor: onomatopeja » 06 cze 2008 08:34

Dziękuję za odowiedź naprawdę jest wyczerpująca i na pewno nie tylko nam pomoże :)

U nas sytuacja wyglada następująco: 2 dorosłych on lat 26 (czyli po 25 roku życia), dzieci brak. Dochodów za rok ubiegły nie wpisywałam bo nawet nie było takiej rubryki, przypuszczam że dlatego bo aplikujemy o zasiłek dla bezrobotnych i poszukujących pracy a nie dofinansowanie do niskiego zarobku. Jak człowiek zostaje bez dochodu a oszczednosci ma poniżej 6tys Ł to raczej dochód z ubiegłego roku nie ma tu znaczenia.

Obliczyłam local housing allowance według wzoru i wyszło mi że pokryją całe koszty zakwaterowania (wynajmujemy 1 bed flat za 350Ł, czyli poniżej standardów w naszej okolicy).

Wynik kalkulacji wyglada nastepująco:

Icome support 60.50Ł
council tax benefit 17.50Ł
Housing benefit 102.00Ł
razem 180Ł -p/w

Powiem Wam że jeśli byłoby to faktycznie realne pozwoliło by to mi skończyc szkołę (miesiąc został) a mojemu połówkowi szukac pracy w swoim zawodzie. Wczoraj dostał list z przeprosinami że w związku z brakiem nowych kontraktów firma redukuje etaty, p45 przyślą w najbliższym terminie, dziekują mu za cieżką pracę i odezwą sie zaraz jak tylko sytuacja sie poprawi - bądźmy dobrej mysli. Ehhh On jest cały chory jak pomyśli że musi wyciągać rękę do państwa po pieniądzę a ja mu tłumacze że jak przez prawie 2 lata płacił po 128Ł podatku tygodniowo to chyba nic sie nie stanie jak przez miesiąc nas państwo wesprze :roll:

Wróć do „Mieszkanie”