Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 28 cze 2010 18:46

.. i jeszcze poszlabym pare razy do GP "zestresowana na maxa" - spac nie mozesz przez ten stres, rece Ci sie trzesa, boisz sie sama w domu zostac ze Ci wejdzie jak np bedziesz w wannie itd itp.. tak pare razy.... do lekarza

a pozniej go za duuuupe - landlorda nie lekarza of kors ;)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 28 cze 2010 18:50

acha - i zmien zamki

bardzo ostentacyjnie to zrob

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 28 cze 2010 21:20

Dziewczyny, ja pie........

1. Nie masz prawa zmienic zamku w wynajmowanym mieszkaniu - tak samo jak nie masz prawa np. pomalowac sciany na rozowo - zazwyczaj jest taki paragraf w umowie. Landlord (lub agencja jesli to ona 'manage the property') ma prawo wejsc w przypadkach 'emergency', po to wlasnie ma dodatkowy klucz.

2. Trespasing nie jest przestepstwem sciganym z oskarzenia publicznego, jest przedmotem dla sadu cywilnego. Chyba ze Twoj landlord ma podreczna giwere w kieszeni, wtedy to 'armed trespass' ;)

3. Rady z prawnami... Emi, kto jak kto ale ty....?

Tu jest dosc ciekawy post na ten temat:
http://www.consumeractiongroup.co.uk/fo ... ccess.html

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 cze 2010 00:15

MarcFloyd pisze:Dziewczyny, ja p........

1. Nie masz prawa zmienic zamku w wynajmowanym mieszkaniu - tak samo jak nie masz prawa np. pomalowac sciany na rozowo - zazwyczaj jest taki paragraf w umowie. Landlord (lub agencja jesli to ona 'manage the property') ma prawo wejsc w przypadkach 'emergency', po to wlasnie ma dodatkowy klucz.

2. Trespasing nie jest przestepstwem sciganym z oskarzenia publicznego, jest przedmotem dla sadu cywilnego. Chyba ze Twoj landlord ma podreczna giwere w kieszeni, wtedy to 'armed trespass' ;)

3. Rady z prawnami... Emi, kto jak kto ale ty....?

Tu jest dosc ciekawy post na ten temat:
http://www.consumeractiongroup.co.uk/fo ... ccess.html

Dokladnie, ja mam w umowie, ze nie moge zmienic zamkow bez zgody Landlorda, a jesli sie zgodzi i zmienie, musze dac mu pare na wypadek emergency.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 cze 2010 08:26

Blondynek, no wlasnie sie nie sadzi :) Trespass nie jest przestepstwem. Osobe dokonujaca trespass mozesz pozwac do sadu cywilnego.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 cze 2010 08:53

Marc - spoko... klucze zamki moze zmienic i dac zapasowy AGENCJI, nie wlascicielowi. Agencja jej nie wchodzi przeciez to niech sobie maja.

Skoro wynajmuje przez Agencje to Agencja jest jej landlordem.

Tak mozna to "obejsc".

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 cze 2010 14:28

Emigrantka pisze:Marc - spoko... klucze zamki moze zmienic i dac zapasowy AGENCJI, nie wlascicielowi. Agencja jej nie wchodzi przeciez to niech sobie maja.

Skoro wynajmuje przez Agencje to Agencja jest jej landlordem.

Tak mozna to "obejsc".

Sa agencje, ktore obsluguja wynajem od strony prawnej, to jest tworza umowe, kontaktuja osobe wynajmujaca z landlordem. Po podpisaniu umowy, agencja juz nie ma nic do roboty i reszte rzeczy robi landlord.

goska297
Gastarbeiter

Postautor: goska297 » 29 cze 2010 22:00

Wlasnie jestem po wizytacji landlorda. Powiedzial że moze przemyslec cala sprawe pod warunkiem że zaplacimy jeszcze miesiac depozytu co w sumie da 2,5 miesiaca i calkiem duza sumke. Powiedzielismy mu że się na to nie zgadzamy bo to za duzo kasy i nie mamy gwarancjii że dostaniemy ja z powrotem . Koles wyskoczyl nam z jakas sekcja 8 czy cos takiego że moze nas wyslac do sadu za zlamanie kontraktu a co za tym idzie sad moze nakazac opuszczenie lokkalu w trybie natychmiastowym. Czy ktos się orientuje w czyms takim? Również powiedzial że moze dac nam 2 lub 3 tygodniowe wypowiedzenie ( z tym że nie znajde raczej mieszkania w takim czasie a pozatym czeka mnie ok miesieczny urlop w polsce i operacja ,wiec nie wiem czy jestesmy w stanie przeprowadzic się w takim czasie. W kontrakcie mamy 2miesieczne wypowiedzenie wiec zastanawiam się czy w tej sytuacjii również obowiazuje nas ten okres. Kolejny watek to depozyt i garaz. Landlord powiedzial że z racjii tego kota on nie ubezpieczy depozytu oraz nie posprzata garazu. Zastanawiam się czy odmiezkac ten depozyt i czy on moze dac nam 2 tygodniowe wypowiedzenie żeby zgarnac pieniadze. Kontaktowalam się z agencja a oni stwierdzili że to nie ich problem i mamy to zalatwic sami. Już mi rece odpadaja bi landlord zaczal nas straszyc znajomoscia prawa i jeśli pojdzie do sadu wykurxy nas w ciagu tygodnia albio dwoch. Ja już nie wiem co mam o tym myslec i co mogę w takiej sytuacjii zrobic. Jeśli landlord kaze mi się wynosic za tydzien lub dwa wowczas zgarnie prawie 2 tysiace depozytu :( a mnie nie stac na to żeby stracic tyle kasy..

juzekbrona
Emigrant

Postautor: juzekbrona » 30 cze 2010 00:37

Emigrantka pisze:To ze jest po sterylizacji i ze spi pod lozkiem jak jestescie w domu nie znaczy ze jest cicho jak was nie ma - kotow mialam w domu... erm... kilkadziesiat wiec.. troche wiem.

Ale i tak nie o to chodzi.

Dom jest umeblowany?

Przed wyprowadzka... idz to Tesco czy innej Asdy i kup pudelko krewetek.... surowych oczywiscie....

Zaszyj kilka w brzeg zaslon, wrzuc pare w tyl telewizora (do srodka-jezeli nie wasz oczywiscie).... Koniecznie po 4 conajmniej wsadz do srodka do kazdego materaca, wcisniej pare pod wywany (jezeli sa) itd itp......

Zrob to w dzien wyprowadzki... po paru dniach smrod zabije kazdego kto przyjdzie ten palac ogladac.....

A co tam, zaszalej... kup kilka paczek tych krewetek
;)

1. Sardynki są niezłe ale mleko lub roztopione masełko, wstrzyknięte w miękkie meble też czynią cuda.

2. Barwnik do farby (w proszku) kupiony w Wickesie i wlany w niewielkiej ilości do bębna pralki zadowoli każdego konesera. Tylko wytrzyj dokładnie perforowany pojemnik bębna. Barwnik opadnie na dno i uwidoczni się dopiero przy pierwszym praniu.

3. Za szafkami kuchennymi, szafami, regałami itp umieść nadtłuczone jajka (tak, żeby zawartość nie wylała się ze skorupek).

4. Jeżeli w domu jest ogródek, to spryskaj wszystkie roślinki ACE. Dzień później nabiorą pięknych barw jesieni. I tak już im zostanie.

5. Otwórz studzienkę ściekową i zatkaj odpływ szmatami. Po kilku dniach wokół studzienki pojawi się drugie Loch Ness. Tylko pachnieć i wyglądać będzie inaczej.

6. W rogu pokoju delikatnie odchyl wykładzinę lub zdejmij kilka paneli. Zdemontuj kilka desek podłogowych. W powstały otwór w podłodze włoż następujący zestaw: 1 kg baraniny, 1/5 kg dowolnej surowej ryby i 2 sery pleśniowe. Podłogę złóż do kupy.

7. Wejdź na dach i zatkaj wszystkie odpływy rynien. Użyj trawy. Pójdzie na konto ptaków. Przy okazji możesz usunąć kilka dachówek lub poszarpać papę.

8. Obsikaj wszystkie materace. Rób to metodycznie i równowmiernie bo będzie widać plamy.

9. Jeżeli w domu znajduje się zbiornik do wody ulokowany na strychu - wejdź tam i wsyp do niego 3 kg proszku do prania. Nikt się nie otruje ale zapach wody i sraka to niezłe będą.

10. Jeżeli w okolicy kręcą się lisy to zacznij je intensywnie dokarmiać. Niech polubią to miejsce.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 30 cze 2010 09:19

juzek pownienes naliczac po £5 za pomysl :lol:

Wróć do „Mieszkanie”