Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 20 lut 2013 15:51

Nie jest bezdomny celowo, bo przyjeżdża do niego rodzina, nie goście ale rodzina, żona z dzieckiem.

Skoro facet mieszka tu od 2 lat to zakładam, że pracuje. Skoro rodzina w Polsce gdzieś mieszka to ściągając ich tutaj po co, żeby wszyscy wylądowali "na ulicy" jak najbardziej jest intentionally homeless bo sytuacja była
a. do przewidzenia
b. do uniknięcia

Dla rodziny z 1 dzieckiem, gdzie przynajmniej 1 osoba pracuje czas oczekiwania na mieszkanie socjalne (w zależności oczywiście od councilu) może wynosić kilka do kilkunastu lat. Na górze listy są samotne matki, ofiary przemocy domowej i rodziny wielodzietne - nie pary z dzieckiem i pracą.

Co do stwierdzenia, że w UK nie ma bezdomnych - potraktuję to tako Twój kolejny dowcip i nie będę tego prostować.

PS. Cieszę się, że mimo iż kolejnym razem wydaje Ci się, że to Ty masz rację potrafisz chociaż kontrolować swój język. Widzę, że ostrzeżenie odniosło skutek.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 20 lut 2013 15:53

Kolejny niedziałający link...

Poza tym polskie bazowane-niewiadomo-na-czym i tłumaczone-niewiadomo-przez-kogo strony są raczej średnio wiarygodnym źródłem informacji.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 20 lut 2013 16:43

Strasznie pusta jesteś, ale to pewnie efekt wieku, dorośniesz to może się czegoś naumiesz lub nie....

NoToCo pisze:
Nie jest bezdomny celowo, bo przyjeżdża do niego rodzina, nie goście ale rodzina, żona z dzieckiem.

Skoro facet mieszka tu od 2 lat to zakładam, że pracuje. Skoro rodzina w Polsce gdzieś mieszka to ściągając ich tutaj po co, żeby wszyscy wylądowali "na ulicy" jak najbardziej jest intentionally homeless bo sytuacja była
a. do przewidzenia
b. do uniknięcia

Nie! Bo w Polsce mogło się jej skończyć mieszkanie, tego nie wiesz, zakładasz od razu z góry,że wszyscy mają jak ty a jak nie to mają mieć jak ty. Żona przyjeżdża nie by wylądowali na ulicy ale by byli razem, na tym polega rodzina, przykro mi, że twoja nie. Patologie jak widać się zdarzają, ale naprawdę nie oznacza, że każdy tak ma jak ty.

Dla rodziny z 1 dzieckiem, gdzie przynajmniej 1 osoba pracuje czas oczekiwania na mieszkanie socjalne (w zależności oczywiście od councilu) może wynosić kilka do kilkunastu lat. Na górze listy są samotne matki, ofiary przemocy domowej i rodziny wielodzietne - nie pary z dzieckiem i pracą.

Już ci kiedyś napisałem, że weź się lepiej za gary.
Przyznaje się mieszkania councilowskie nie w zależności od czasu oczekiwania a od potrzeb! Ty nie masz potrzeb, więc ty poczekasz ze 40 lat, oni mają potrzebę na już, rozumiesz to... chyba nie...

Co do stwierdzenia, że w UK nie ma bezdomnych - potraktuję to tako Twój kolejny dowcip i nie będę tego prostować.

Bo nie ma! Od tego są programu mieszkań councilowskich, Housing Benefit.
Bezdomnym w UK zostaje albo taki polaczek jak ty, (bo nic nie wiesz a uważasz się za krynicę wiedzy, albo osoba która chce być bezdobna bo taki ma sposób na życie - czego ty swoim małym rozumkiem nie ogarniesz).

PS. Cieszę się, że mimo iż kolejnym razem wydaje Ci się, że to Ty masz rację potrafisz chociaż kontrolować swój język. Widzę, że ostrzeżenie odniosło skutek.

Nie mi się nic nie wydaje, ja wiem, natomiast ty znów dajesz popis newsa z ... londynka.
Po prostu nie wypowiadaj się w temacie o którym pojęcia bladego nie masz lub ZAPYTAJ, bo bzdety walisz i jeszcze ktoś to weźmie za pewnik i będzie powtarzać po tobie głupoty.
Zapytaj SataBaba na jakiej zasadzie przyznaje się councilowskie flaty... czy domy.

Popełniasz jeden zasadniczy błąd: żyjesz ciągle po Polsku... Stąd twoje głupoty i wieczne przekonanie że masz rację, bez względu na jaki temat się nie wypowiesz.

wesi123
Gastarbeiter

Postautor: wesi123 » 20 lut 2013 17:58

Czy ktos moze mi pomoc czy bede czytal tylko slowa krytyki i wewnetrznych klotni??

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 20 lut 2013 18:29

Ja was pogodze co zrobic by szybko dostac mieszkanie?Podepre sie przykladem.Wynajmujac prywatnie pokoj/mieszkanie z umowa na np?dwa lata bez mozliwosci przedluzenia umowy. Landlord robi remont i musza sie wyprowadzic ,On sciaga zone z dzieckiem mieszkaja razem dwa ostatnie tygodnie,nawet w tym jednym pokoju.Idzie do councilu z dana umowa i wnosi o pomoc.Czemu to pisze?A to dla ciekawskich,W moim hotelu mieszkaly trzy osoby przez miesiac czasu.Maz z zona i corka w pokoju trzy osobowym.Skonczyla im sie umowa prywatna nie mieli gdzie mieszkac,co council na to?Grzecznie placil im za hotel do czasu poszukania im lokum,czemu council?bo landlord sie wymigiwal bo to on musial placic za ten hotel,ale council sobie od tego landlorda sciagnie prawnie te pieniazki.Miesiac w hotelu sobie mieszkali.Jezeli ten czlowiek i jego zona nie maja swojego mieszkania w polsce,a np?pomieszkiwali katem u rodzicow ,wynajmowali od kogos obcego mieszkanie, opcji jest troche o ktorych nie wiemy.To tu moga sie w starac o mieszkanie socjalne.Wniosa we wniosku ze konczy im sie umowa z prywatnym landlordem i zaraz wyladuja na ulicy,maja male dziecko ,on pracuje legalnie 2 lata i nie stac ich na wynajem innego ,chce byc z rodzina tu na stale,w zeznaniu majatkowym takie musza tu zlozyc, ze nic w polsce nie pozostawili ;domu ,ziemi i innego majatku jak i innych papierow wartosciowych ,akcji itp.I sprawa jest prostsza niz sie tu niektorym wydaje.Moga liczyc na mieszkanie socjalne i to w 99%.A wiem ze council bez zadnej pomocy ich nie zostawi.Dodam najlepiej jak po przyjezdzie Twojej rodziny wlasciciel by was wywalil.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013 18:36 przez daro43, łącznie zmieniany 1 raz.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 20 lut 2013 18:36

goraluk, poczytaj trochę o priority housing, intentional homelessness i wtedy zaczynaj ze mną dyskusje, bo jak narazie tylko pyskujesz i klepiesz głupoty, robiąc ludziom niepotrzebnie nadzieje.

Byłam obecna na około kilkudziesięciu housing needs assessments / homelessness assessments i wiem jak wygląda to w praktyce, dlatego nie mam złudzeń. Może gdyby moja wiedza była oparta na tym, co zrozumiałam z tego co powiedział wolontariusz-advisor w CAB myślałabym tak jak Ty :wink:

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lut 2013 19:37

wesi123 pisze:Czy ktos moze mi pomoc czy bede czytal tylko slowa krytyki i wewnetrznych klotni??

Pierwsze kilka postow w watku to wlaxsnie pomoc - nie przeczytales ?

Nie szukaj pokoju dla pary w dzieckiem, szukaj mieszkania.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lut 2013 19:39

daro43 pisze:Nie oto mi chodzi na mieszkania Councilowskie sie czeka i zbiera punkty.Sa dwa rodzaje mieszkan w angli,.

Daro - ja nadal pytam co to za roznica miedzy "dostac" a "wynajac" mieszkanie council - no? Wytlumacz?

jakie 2 rodzaje mieszkan w Angli sa?

Huh?

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 20 lut 2013 22:12

Zapewne beda brali benefity na dziecko napewno wychowawczy, i co w pokoju w trzy osoby beda mieszkali?Moga ich skontrolowac.Nie mozna z dzieckiem tak mieszkac na kupie.Cienko to widze nawet na spolke z kims mieszkac to jak potem podziic benefity przykladowo za mieszkanie? kto bedzie bral? rodzina numer 1 czy 2 i na kogo bedzie umowa?Tylko samodzielne mieszkanko was ratuje i zwiazane z tym dodatki finansowe placone przez panstwo

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lut 2013 22:21

Zapewne beda brali benefity na dziecko napewno wychowawczy, i co w pokoju w trzy osoby beda mieszkali?Moga ich skontrolowac.Nie mozna z dzieckiem tak mieszkac na kupie

:shock:

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 21 lut 2013 02:59

Emi ,Emi Wszystko sie da zalatwic trzeba wiedziec gdzie uderzyc,Blondynek pisze ;w niektorych przypadkach.Tak jak wiesz jak napisac,opisac i gdzie?I jak dany przypadek okreslic?da sie zalatwic mieszkanie socjalne.Jak nie znasz tutejszego prawa?kupe zrobisz ni przylatasz ni poscielesz.Lata bytnosci tu na miejscu robia swoje i osobiste doswiadczenie.Wszystko da sie zalatwic tylko pisac monitowac pisac i sie im uwiesic urzedasom na szyji.To tez jest pomocne byc tu, drazyc i pisac ,pisac, monitowac.Pomaga.Wytrwalosc i charyzma.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 21 lut 2013 04:13

Daro ja pytam konkretnie jaka jest roznica miedzy "daniem" a "wynajeciem" mieszkania od council (twoje slowa) i jakie to sa "2 rodzje mieszkan" (tez twoje slowa) wiec nie motaj tylko odpowiedz

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 21 lut 2013 05:10

Sa Emi mieszkania socjalne przyznawane na cito, i sa mieszkania councilowskie czyli spoldzielcze.Na pierwsze placisz social minimum , a drugie inaczej sa finansowane.Szkoda ze w zakladki nie wsadzilem.A teraz szukam gdzie to pisali.Ale sa dwa rodzaje podstawowe przyznawania mieszkan w uk.Council ma dwa rodzaje mieszkan, nie umiem tego sprecyzowac.Ale poszukam.Nie chodzilo mi ze ktos dostanie za darmo.Komorne trzeba placic.Tylko council a social maja jednak roznice w rencie.Draze temat bo chce sie posluzyc wiarygodnymi informacjami.Ale wiem ze prawo lokalowe ma sie zmienic.Jak wiekszosc benefitow w tym roku

Wróć do „Mieszkanie”