Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
mistylia
Gastarbeiter

Samotna mama a mieszkanie z agencji

Postautor: mistylia » 02 paź 2013 18:54

Razem z kolegą wynajeliśmy mieszkanie z agencji.On zajął jeden pokój a ja z dzieckiem drugi pokój.opłaty podzieliliśmy na pół.Ja złożyłam o housing benefit i dostaje dopłatę do czynszu.Po 3 miesiącach ten kolega stwierdził ze on jednak nie chce tu mieszkac i ze nie pasuja mu dojazdy do pracy bo ma za daleko i chce się wyprowadzić za 2 tygodnie.hmmmmm......ja nie chce zmieniac mieszkania ,mam blisko do pracy i dziecko ma blisko do szkoły,umowa jest do kwietnia przyszłego roku ,nie chce tez na razie informować agencji ze kolega rezygnuje. a z moich zarobków nie utrzymam całego mieszkania... mam pytanie czy w takiej sytuacji powinnam powiadomić counsil że teraz będę sama na tym mieszkaniu i liczyc ze może dołoża cos więcej do czynszu ? nie chodzi mi żeby płacili całość ale żeby trochę zwiększyli bo kolega postawil mnie przed faktem dokonanym i zdania raczej nie zmieni... co mam robić ???

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 paź 2013 19:52

Czy do tej pory HB dostawalas na "polowe" mieszkania? Z wzieciem pod uwage ze ten kolega placil polowe?

mistylia
Gastarbeiter

Postautor: mistylia » 02 paź 2013 20:13

tak housing benefit dostaje na połwe mieszkania a reszte płacił ten kolega.Po jego odejściu nie wystarczy mi pensji na zapłacenie całego czynszu dlatego moje pytanie czy starać się o podwyższenie housingu na całe mieszkanie.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 paź 2013 22:45

Zalezy ile masz dziecci/w jakim wieku, jak duze jest mieszkanie - ile sypialni.

Wiadomo ze jezeli masz np 1 dziecko a dom ma 3 sypialnie to HB tego nie pokryje.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 paź 2013 23:49

Powinnaś w takim razie poszukać czegoś innego albo znaleźć kogoś na jego miejsce.

Gdyby Council Ci dopłacał na to mieszkanie, to by było nadużycie i na pewno tego nie zrobią.

Może spróbuj kolegę przekonać inaczej np. seksik co jakiś czas?

ja1klaudia
Gastarbeiter

Postautor: ja1klaudia » 03 paź 2013 00:03

nie bardzo sie znam, ale kto widnieje jako wynajmujacy na umowie? bo jesli oboje to czy kolega moze sobie ot tak zerwac umowe? pomijajac juz kwestie moralna tegoz osobnika

mistylia
Gastarbeiter

Postautor: mistylia » 03 paź 2013 07:54

Rady Pana usercostam zostawię bez komentarza. Tak ,to jest one bedroom i mam jedno dziecko ,tak jak napisałam w poście pierwszym. Na umowie widniejemy oboje i nasze wspólne zarobki były brane pod uwagę przy wynajęciu mieszkania.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 03 paź 2013 11:16

W pierwszym poscie nie pisalas ze to jest 1 bedroom, napisalas ze ona zajal 1 pokoj a Ty z dzieckiem drugi - zakladalam ze to 2 bed flat.

Jezeli jest to 1 bed flat to nie jest 2za duze mieszkanie" dla Ciebie samej z dzieckiem i powinnas full HB dostac.

Zalezy oxczywiscie ile jest full rent i czy sie miesci w "cap" na dany typ mieszkania.

mistylia
Gastarbeiter

Postautor: mistylia » 03 paź 2013 13:13

Czynsz za to mieszkanie(one bedroom) wynosi 975 funtów z czego połowe płacił kolega a reszte ja + counsil tax w wysokości 100 funtów.Mam housing benefit w wysokości 417 funtow/ mc to dopłacam tylko niecałe 80 funtów na mc ze swojej kieszeni.Po wyprowadzce kolegi będę musiała płacic całośc ale nie mam skąd wziąć tych ponad 400 funtów.Byłam na stronie counsilu i tam jest napisane ze trzeba informować jeżeli ktoś się wyprowadzi z mieszkania jak i o innych zmianach...... to wiadomo.Sprawdziłam tez ze w moim reionie dopłata na one bedroom wynosi max 250 funtów na tydzień,przynajmniej tak mówi strona counsilu. Boję się tylko ze counsil może mi w ogóle zabrać dofinansowanie ......już sama nie wiem co robić

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 03 paź 2013 13:25

mistylia pisze:Czynsz za to mieszkanie(one bedroom) wynosi 975 funtów z czego połowe płacił kolega a reszte ja + counsil tax w wysokości 100 funtów.Mam housing benefit w wysokości 417 funtow/ mc to dopłacam tylko niecałe 80 funtów na mc ze swojej kieszeni.Po wyprowadzce kolegi będę musiała płacic całośc ale nie mam skąd wziąć tych ponad 400 funtów.Byłam na stronie counsilu i tam jest napisane ze trzeba informować jeżeli ktoś się wyprowadzi z mieszkania jak i o innych zmianach...... to wiadomo.Sprawdziłam tez ze w moim reionie dopłata na one bedroom wynosi max 250 funtów na tydzień,przynajmniej tak mówi strona counsilu. Boję się tylko ze counsil może mi w ogóle zabrać dofinansowanie ......już sama nie wiem co robić

Jak nie mieszkasz blisko centrum, to tyle za 1 bed to całkiem sporo. Mnie zawsze uczono, że jak mnie na coś nie stać, to powinienem zarabiać więcej albo zapomnieć. Także przeprowadzka będzie nieunikniona, albo poszukaj kogoś na miejsce tego chłopaka.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 03 paź 2013 13:58

Powiadom council, wypelnijnowy wnosek na HB i dowiesz sie czy i ile wiecej beda ci placic.

Usera ignoruj...

mistylia
Gastarbeiter

Postautor: mistylia » 03 paź 2013 14:20

dziekuje emigrantka tak właśnie zrobie, powiadomie counsil i poczekam na ich decyzje......a wszystkie komentarze do mojego postu czytam ale nie ze wszystkimi się zgadzam ,to dotyczy właśnie Pana Usera. :D

Wróć do „Mieszkanie”