usercostam pisze:goraluk pisze:Sam HB jest jak napisałem dla lanlorda nie dla beneficiarza.
Przecież to właśnie napisałem. Co za różnica czy beneficiarz dostanie do łapy i da landlordowi czy landlord dostanie bezpośrednio. Wychodzi na to samo.
Dzięki temu, że są te dopłaty, czynsze są wysokie i za to płaci klasa średnia.
Natomiast budowanie domów socjalnych przez państwo, to bardzo delikatny temat, bo jeśli już to musiałaby być zbudowana ich taka ilość, która nie naruszyłaby prawa popytu. Tzn. że dostaliby je ludzie, którzy i tak by nie mogli kupić, ani wynająć.
Podnajmowanie takich mieszkań powinno być wtedy karane wysokim więzieniem.
goraluk pisze:Płacą ci co pracują i płacą podatki czyli klasa robotnicza:)
Jak już pisałem, w kapitalizmie największe obciążenia są na pracowniku najemnym pracującym na godziny. Taki pracownik za wszystko płaci.
Dzięki takiemu układowi klasa średnia i wyżej, inwestująca w domu dostaje pieniądze na te domy od państwa:)
goraluk pisze:Wcale nie delikatny. Jedyne każdemu by wyszło na dobre. Owszem straciły by... BANKI.
To banki są hamulcem inwestycji socjalnych.
Podaż i popyt w nieruchomości de facto nie istnieje w formie znanej z innych gałęzi handlu.
goraluk pisze:Budownictwo i rolnictwo to dwie i jedyne dziedziny które wpływają na rozwój gospodarki. Budownictwo socjalne przede wszystkim ruszyło by gospodarkę i to bardzo. Mało tego, ceny prywatnego najmu by spadły, ceny domów... niekoniecznie! Dom, to dom. Ten socjalny nie jest twój, ty go jedynie wynajmujesz...
Zmienić musiały by się pożyczki hipoteczne i zmniejszyć oprocentowanie oraz zasady ich przyznania. Mówiąc wprost: Banki zarobiły by znacznie mniej, czyli wszyscy inni by wyszli na "+".
usercostam pisze:goraluk pisze:Płacą ci co pracują i płacą podatki czyli klasa robotnicza:)
Jak już pisałem, w kapitalizmie największe obciążenia są na pracowniku najemnym pracującym na godziny. Taki pracownik za wszystko płaci.
Dzięki takiemu układowi klasa średnia i wyżej, inwestująca w domu dostaje pieniądze na te domy od państwa:)
I kolejna bzdura. Największe podatki płaci klasa średnia (pracownicy biurowi, właściciele małych firm). Robotnicy płacą podatki minimalne lub wcale (bo z czego?)
goraluk pisze:Wcale nie delikatny. Jedyne każdemu by wyszło na dobre. Owszem straciły by... BANKI.
To banki są hamulcem inwestycji socjalnych.
Podaż i popyt w nieruchomości de facto nie istnieje w formie znanej z innych gałęzi handlu.
Nie istnieje, ponieważ jest ograniczony przez socjalizm. Dlatego ceny są wypaczone i nikt nie buduje bo się nie opłaca.
Na budownictwie socjalnym banki mogą tylko zyskać, chociażby dlatego, że rząd potrzebowałby na takie inwestycje kredyty. A gdy państwo się za coś bierze to wiadomo, sztucznie zawyżone ceny itd. dzięki temu koszt mieszkań również wzrósłby w sektorze prywatnym.
Przez takie akcje i np. dopłaty do kredytów jest taka bańka na rynku nieruchomości.
goraluk pisze:Budownictwo i rolnictwo to dwie i jedyne dziedziny które wpływają na rozwój gospodarki. Budownictwo socjalne przede wszystkim ruszyło by gospodarkę i to bardzo. Mało tego, ceny prywatnego najmu by spadły, ceny domów... niekoniecznie! Dom, to dom. Ten socjalny nie jest twój, ty go jedynie wynajmujesz...
Zmienić musiały by się pożyczki hipoteczne i zmniejszyć oprocentowanie oraz zasady ich przyznania. Mówiąc wprost: Banki zarobiły by znacznie mniej, czyli wszyscy inni by wyszli na "+".
Budownictwo socjalne nic by nie ruszyło. Przypomnij sobie czasy Gierka i czym to się skończyło.
blondynek pisze:goraluk pisze:Klasa średnia to przeważnie zarząd, pracownicy sektora budżetowego: nauczyciele, kierownicy. Klasa średnia to lekarze, prawnicy itp.
Powiedzmy w uproszczeniu, że klasa średnia to osoby z dochodem od 30 35K wzwyż. Przeważnie na kontraktach.
buahahahahaha
o kontraktach to masz male pojecie
30K to temps moga zarobic w public sector bez cisnienia wiekszego
kontraktowiec zarobi min 60K na kontrakcie - i to kontrakt srednio platny (w granicach 250 dziennie)
co do LTD - ja nie wiem kto cie rozlicza ale jak twoje ltd nie placi podatku - nawet corporation tax, to co ty masz za dochod? pensja minimalna??
blondynek pisze:goraluk pisze:Klasa średnia to przeważnie zarząd, pracownicy sektora budżetowego: nauczyciele, kierownicy. Klasa średnia to lekarze, prawnicy itp.
Powiedzmy w uproszczeniu, że klasa średnia to osoby z dochodem od 30 35K wzwyż. Przeważnie na kontraktach.
buahahahahaha
o kontraktach to masz male pojecie
30K to temps moga zarobic w public sector bez cisnienia wiekszego
kontraktowiec zarobi min 60K na kontrakcie - i to kontrakt srednio platny (w granicach 250 dziennie)
co do LTD - ja nie wiem kto cie rozlicza ale jak twoje ltd nie placi podatku - nawet corporation tax, to co ty masz za dochod? pensja minimalna??
StaraBaba pisze:Niektorym sie myli contracting z praca przez agencje wasatego Mariana
35k rocznie to jakies 16 na godzine przy zalozeniu 52 tygodnie/5 dni/8 godzin
To normalna stawka godzinowa a nie stawka kontraktowa
goraluk pisze:Dyskusja dotyczyła kto płaci największy podatek, firma LTD nie musi go wcale płacić (mam na myśli tak niskie wartości, że można uznać iż nie płaci). Nie pytaj mnie kto mnie rozlicza, tylko poszukaj sobie księgowego z prawdziwego zdarzenia a nie który działa na zasadzie linków z googli.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 6 gości