Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
urszulkara
Gastarbeiter

Postautor: urszulkara » 07 mar 2013 16:28

Starać się zawsze warto, a to ile dostaniecie i czy wogóle dostaniecie to już od councilu zależy.

Linus
Gastarbeiter

Postautor: Linus » 07 mar 2013 16:33

z jakich przyczyn mozna nie dostac ?

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 07 mar 2013 16:36

probowac zawsze mozesz, bo w teorii mozna aplikowac, ale wiem, ze pierwszenstwo zawsze maja samotne matki, lub ojcowie, a takich jest pelno szczegolnie w ostatnim czasie, i twoja aplikacja bedzie na szarym koncu, bo maz pracuje i zarobki nie sa az tak niskie. Do tego dostajecje tax credit i child benefit, ponadto skoro dostajesz to, to masz wiele tez swiadczonych uslug za darmo, a przynajmniej to ci sie nalezy, wiec szanse male, ale probowac zawsze mozesz najwyzej aplikacje odrzuca..

urszulkara
Gastarbeiter

Postautor: urszulkara » 07 mar 2013 16:41

Na pewno jak macie wystarczająco dużo pieniędzy na to by żyć ;) Oni dokładnie wszystko posprawdzają. Ale radzę nie kombinować bo później każą zwracać pieniądze.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 07 mar 2013 16:44

urszulkara pisze:Na pewno jak macie wystarczająco dużo pieniędzy na to by żyć ;) Oni dokładnie wszystko posprawdzają. Ale radzę nie kombinować bo później każą zwracać pieniądze.

plus wysoka kara.
lub do 2 lat nawet wiezienia.. choc zwykle tylko kara pieniezna plus wszystkie pieniadze co sie dostalo.

Linus
Gastarbeiter

Postautor: Linus » 07 mar 2013 16:48

oj no ja nie z takich po co komus problemy ?

urszulkara
Gastarbeiter

Postautor: urszulkara » 07 mar 2013 16:51

No to teraz zostało tylko dowiedzieć się w jaki sposób składać wniosek w twoim councilu :) Powodzenia

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 07 mar 2013 17:03

aina24 pisze:probowac zawsze mozesz, bo w teorii mozna aplikowac, ale wiem, ze pierwszenstwo zawsze maja samotne matki, lub ojcowie, a takich jest pelno szczegolnie w ostatnim czasie, i twoja aplikacja bedzie na szarym koncu, bo maz pracuje i zarobki nie sa az tak niskie. Do tego dostajecje tax credit i child benefit, ponadto skoro dostajesz to, to masz wiele tez swiadczonych uslug za darmo, a przynajmniej to ci sie nalezy, wiec szanse male, ale probowac zawsze mozesz najwyzej aplikacje odrzuca..

Chciałam zapytać czy się dobrze aina czujesz, ale patrząc na ogół tego co dzisiaj piszesz to pytanie jest chyba zbędne.

Przecież ona chce się starać o zasiłek mieszkaniony (housing benefit), a nie o mieszkanie socjalne (council housing). O jakim szarym końcu mówisz? Przecież wnioski są rozpatrywane w określonym limicie czasowym i sytuacja rodziny nie ma większego wpływu na czas rozpatrzenia wniosku

Przyznanie zasiłku jest zależne od dochodów - skorzystaj z benefit calculator na stronie swojego councilu albo po prostu złóż wniosek - przecież to nic nie kosztuje, a spróbować zawsze warto

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 11 mar 2013 17:57

HB jest uzależniony tak naprawdę jedynie od dochodu.
Są naturalnie podrzędne uwarunkowania jak np. wiek.
Generalnie, HB może być inny w każdym councilu, nie ma jednego narodowego HB.
Inny HB będzie na terenach wschodniej Anglii inny w Londynie.
To czy ktoś jest samotnym rodzicem czy partnerem nie ma najmniejszego znaczenia - liczy się łączny dochód.
W jednym couniclu dochód 20k rocznie uprania do 100% HB (100% państwo pokrywa koszt najmu) w innym będzie to za dużo na cokolwiek od państwa.
Macie dwoje dzieci, więc najmniej będzie się wam należeć HB na mieszkanie/dom dwu-pokojowy. Jeśli dzieci są różnej płci i mają odpowiedni wiek (też rożny w danym couniclu) to będzie wam przysługiwać 3 pokojowy HB.
Wejdź na stronę swojego councilu i znajdź Housing Benefit calculator. Wpisz tam faktyczne dane i zobaczysz ile i czy w ogóle dostaniecie (przy 1300 na miesiąc, to pewnie HB w 100% dostaniecie razem z Council Tax benefit).
Złożyć wniosek w counicilu i po ok. 4 do 6 tygodniach będzie decycja, przy czym kasa nalicza się od poniedziałku po złożeniu wniosku - jeśli wam przyznają. HB wypłacany jest przeważnie co 2 tygodnie. (tak jest w moim couniclu).
Mając to na względzie - warto szukać domu w dobrej okolicy. Czasem HB lepiej działa niż counicl house.
Jak macie problem ze zdobyciem depozytu, też państwo może pomóc bo są na te cele specjalne pożyczki, nieoprocentowane.
Sprawdź czy się kwalifikujecie, bo warto, zamiast latać i szukać po ludziach.
Nazywa się to: Budgeting Loans.

Polskauk
Gastarbeiter

Postautor: Polskauk » 21 mar 2013 21:56

aina24 pisze:house benefit jest dla samotnych matek lub samotncyh ojcow.

Bzdura

Polskauk
Gastarbeiter

Zmiany w housing benefit w jezyku polskim

Postautor: Polskauk » 22 mar 2013 18:44

aniapyta
Gastarbeiter

Postautor: aniapyta » 08 kwie 2013 20:26

Witam wszystkich,

korzystając z okazji że temat dotyczy HB to mam też pytanie.
Jak wygląda sprawa przeprowadzając się na inny council i co wtedy może mnie spotkać odnośnie HB. Czy może być taka sytuacja że zabiorą mi go? Czy jest możliwe że w jednym councilu mamy przyznany HB a w innym nam zabiorą?

Dziękuję wszystkim za udzielenie mi odpowiedzi

Ania

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 08 kwie 2013 22:50

aniapyta pisze:Witam wszystkich,

korzystając z okazji że temat dotyczy HB to mam też pytanie.
Jak wygląda sprawa przeprowadzając się na inny council i co wtedy może mnie spotkać odnośnie HB. Czy może być taka sytuacja że zabiorą mi go? Czy jest możliwe że w jednym councilu mamy przyznany HB a w innym nam zabiorą?

Dziękuję wszystkim za udzielenie mi odpowiedzi

Ania

Tak!
Przeprowadzka do innego councilu będzie wymagać całkowicie nowej aplikacji.
Nikt się na nowym miejscu nie będzie nawet interesować czy mieliście HB i ile.
To będzie tak jak byście pierwszy raz o to aplikowali. Więc wcześniej użyj kalkulatora HB zwłaszcza, że się trochę przepisy pozmieniały.
Bo Cameron znalazł sobie wymówkę w postaci Korei, by dać biliony na zbrojenia (prywatny sektor) a ludziom zabierać.

aniapyta
Gastarbeiter

Postautor: aniapyta » 09 kwie 2013 09:29

blondynek bardzo dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam

Ania

Wróć do „Mieszkanie”