NoToCo pisze:Hmmm. ale co ma skorygować?
Napisała tylko, że szkody wyrządzone przez lokatora mogę być potrącone z depozytu, po to przecież jest. Nawet jeśli jest prawidłowo wpłacony tam gdzie trzeba.
StaraBaba pisze:Nie pamiatam komuny to nie bylo za moch czasow baranku...
StaraBaba taka sie ma do mojego wieku jak Blondynek to seksik i hair colour - ale ty za tepy jestes zeby to pojac hahaha
NoToCo pisze:dotyczy ściśle określanego zakresu mieszkaniowego
Może napiszesz coś więcej na ten temat?
landlord mieszka w tym samym domu, wówczas nie ma tenant a jest lodger
ale tylko wówczas kiedy landlord jest właścicielem domu! Nie wynajmującym od kogoś czy councilu.
Przyznam szczerze, że o lodger niewiele wiem, bo nie mam doświadczenia
emigrantka pisze:landlord mieszka w tym samym domu, wówczas nie ma tenant a jest lodger
A ty dalej pier...sz jak potluczony - jak po tutule widac ze ja mam lodger a nie tenant baranku....
Wiec nie mieszja ludziom w glowach na TYM temacie bo tu o lodgers chodzi a nie o tenants.ale tylko wówczas kiedy landlord jest właścicielem domu! Nie wynajmującym od kogoś czy councilu.
bzdura totalnaPrzyznam szczerze, że o lodger niewiele wiem, bo nie mam doświadczenia
wlasnie - wiec zamknij paszcze bo to temat wlasnie o lodger
Z moja mialam podpisany kontrakt i wszystko wypunktowane, wlacznie ze sprawa depozytu wiec nie wcinaj sie tam gdzie pojecia o niczym nie masz.
goraluk pisze:
Coś mnie się zdaje StaraBaba, że to ty nie wiesz o wielu sprawach.
lodger to nie to samo co tenant i nie może być traktowany jak tenant a być lodgerem.
Z tego co ty piszesz, to raczej masz tenanta a nie lodgera, być może nawet o tym nie wiesz, a moim zdaniem powinnaś się bardziej zainteresować. Przejdź się do CAB i dokładnie się dowiedz na czym polega różnica i kiedy z lodgera zrobi się tenat.
Wszystko co napisałem znalazło poparcie w rozmowie mojej z pewnym prawnikiem który specjalizuje się w mieszkaniówce. To on mi poradził byś się przeszła do CAB bo kiedyś twój lokator narobi ci koło piórek, skoro sama nie potrafisz rozpoznać różnicy, zwłaszcza, że jak napisałem prawidłowo, ty musisz być właścicielem mieszkania/domu a nie jesteś!.
Tobie nawet bez zgody councilu nie wolno na mieszkanie zarejestrować działalności gospodarczej... Czyli bycia selfemployed.
Radzę ci więc dobrze sprawę rozeznać anie trwać w przekonaniu, że to ty masz zawsze rację.
emigrantka pisze:
Nie wiem na czym TYM razem jedziesz ale.... niezle ci widze dowalilo....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
The tenancy deposit regulations only apply to assured shorthold tenancies
It is legally impossible for someone renting a room in your home to have an assured shorthold tenancy
Therefore tenancy deposits taken from lodgers do not need to be protected on a government authorised tenancy deposit scheme.
Many council tenants and some housing-association tenants are automatically allowed to take in a lodger
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 6 gości