Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
lyku
Gastarbeiter

Ile wynosza oplaty?

Postautor: lyku » 29 gru 2012 00:16

Witam wszystkich

Od zawsze zamieszkiwalem w pokojach wiec temat wynajecia mieszkania jest mi obcy. Mam odlozone troche kasy wraz z dziewczyna i 2 znajomych i myslimy o wynajeciu mieszkania , w granicach 850-950 funtow za miesiac cos sie zapewne znajdzie zwlaszcza ze zapewne bedzie to croydon czyli nienajblizej centrum.
Moje pytanie dotyczy ile moga wyniesc oplaty, ile dodatkowo miesiecznie trzeba doliczyc tzn na wode , gaz,prad,tv,internet,council tax i co tam jeszcze trzeba? Chcialbym wiedziec ile lacznie moze wynosic koszt wynajecia takiego mieszkania a raczej samych rachunkow na 4 osoby, przy tzw "standardowym " zuzyciu pradu,gazu,wody? Bylbym bardzo wdzieczny za odpowiedz, staralem sie znalezc podobne info jednak znajdywalem wypowiedzi z przed paru lat i roznie moze byc z wiarygodnoscia tego.

Pozdrawiam

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 29 gru 2012 10:36

Sa rozne oplaty jak mozna na karte doladowywac prad, tak i mozna miec go na licznik normalny, chcesz placic za wszystko ok ale sam nie wiesz czy przez agencje bedziesz mial dom czy prywatnie ?Tu tylko pomoze osoba ktora takie cos wynajmuje, prad jak doladujesz za 10£ to mozesz uzywac 2 dni a innemu starczy na 4 dni.Niektore oplaty sa wliczone w rent inne nie.Ja mam studio flat i nie place nic za prad wode czy TV.Landlord placi.Piszesz 850-950£ dodaj smialo do tego 200£ internet telefony TV nie liczac jedzenia, tylko wez pod uwage ze tu sie co miesiac nie placi za prad itd.

lyku
Gastarbeiter

Postautor: lyku » 29 gru 2012 10:57

To rozumiem ze sie nie placi np wody co miesiac, jednak poprostu chcialbym wiedziec ile moze wyniesc miesiac lacznie abym mogl dowiedziec sie jaka bedzie roznica w oplatach wzgledem pokoju. Jak bardzo sie to oplaca itp. Mieszkalem w kilku miejscach tutaj i obecnie mam tzw normalne warunki, jednak nie chcialbym znowu szukac i trafic do chaty gdzie od rana pan andrzej kurzy faje a co piatek ostro zalewany grill ...

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 29 gru 2012 11:43

To musicie rozlozyc to na cztery osoby, no ja Ci nie policze przeciez byles wiesz mniej wiecej ile co kosztuje?A romana cpanie i imprezy nocne znam to z autopsji najarani lokatorzy i uchachani nie nowosc to polacy spuszczeni z lancucha, za duzo kasy i sie we lbach p.......czy.Zycie.

lyku
Gastarbeiter

Postautor: lyku » 29 gru 2012 11:58

Bladynek, widze dzuo ofert w zakresie 800-950 funtow na croydon, ja nie chce jakiegos mega wypasu , ogrodu nie potrzebuje wiectez cena spada , generalnie nieno tym mowa, dzieki za rozpiske cen jak u ciebie to wyglada, licze ze 250-300 funtow miesiecznie trzeba przygotowac na same oplaty na 4 osoby , gdyby wszysko bylo placone co miecha( wiem ze tak nie jest) poprostu optymalizuje sobie rozliczenie zebh bylo latwiej to zrozumiec :)

buklak
Gastarbeiter

Postautor: buklak » 30 gru 2012 16:53

Mówiąc szczerze to nigdy nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz. W moim przypadku wyglądało to identycznie - chciałem wynająć dom, ale nie miałem bladego pojęcia o tym, ile wyniosą rachunki. Wynajmując prywatnie (ciężko o to) pytałem o poprzednich lokatorów (ilość osób i średnie rachunki) - zawsze na tej podstawie można było skalkulować średnie opłaty. Niestety zawsze jest ciężko powiedzieć i trzeba zawsze założyć mniej optymistyczną wersję, aby się nie przejechać. Powodzenia!

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 31 gru 2012 01:53

rachunki bierz pod uwage wszystkie czyli:

woda
gaz
prad
council tax
tv license
landline telefon
internet (czesto musisz miec landline zeby w ogole moc internet podlaczyc wiec czy uzywasz czy nie musisz miec - chyba ze w okolicy gdzies kablowy smiga)

na 4 osoby?

woda standardowo zaleznie od dzielnicy nie od ilosci osob (chyba ze liczniki na wode sa)
council tax tez standardowo zalezy od dzielnicy
telefon internet TV license znowu standard niezaleznie od ilosci osob

tylko w sumie gaz i prad bedzie drozszy bo wiecej gotowania/kapania sie/zmywania itd - ale to tez zalezy od tego z jakiej firmy prad/gaz

ciezko "wyliczyc"

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 31 gru 2012 01:53

rachunki bierz pod uwage wszystkie czyli:

woda
gaz
prad
council tax
tv license
landline telefon
internet (czesto musisz miec landline zeby w ogole moc internet podlaczyc wiec czy uzywasz czy nie musisz miec - chyba ze w okolicy gdzies kablowy smiga)

na 4 osoby?

woda standardowo zaleznie od dzielnicy nie od ilosci osob (chyba ze liczniki na wode sa)
council tax tez standardowo zalezy od dzielnicy
telefon internet TV license znowu standard niezaleznie od ilosci osob

tylko w sumie gaz i prad bedzie drozszy bo wiecej gotowania/kapania sie/zmywania itd - ale to tez zalezy od tego z jakiej firmy prad/gaz

ciezko "wyliczyc"

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 sty 2013 12:47

Council tax dzieli się na tak zwane bands które są od A - najtaniej do H najdrożej. Dokładnie można sprawdzić na stronie rządowej podając kod pocztowy bo zdarza się, że na tej samej ulicy domu mogą być w różnych bandach (wielkość domu a raczej działki).
Średnio dla Londynu (nie centrum) to będą bands: D, E, F czyli miesięcznie za sam podatek od domu należy przyjąć od 105 do 150 funtów.

TV Licence jeśli nie ma się TV lub nie ogląda się telewizji angielskiej nie trzeba płacić.
Ma to znaczenie, zwłaszcza, że rocznie kosztuje to ok. 120-130 funtów i idzie na finansowanie pedofilii z BBC (;) ) oraz odprawy prezesa BBC który pracował 54 dni i dostał prawie pół miliona funtów! Dlatego ja nie płacę:))
Jak przyjdzie przypomnienie o opłacie warto zadzwonić i wyrejestrować adres z bazy danych TV Licence. Wówczas przestaną przychodzić upomnienia.

Internet: bez telefonu to tylko możliwe jeśli jest dostępny kabel światłowodowy należący do Virginmedia oraz internet mobilny. Nie ma innego operatora internetu bez telefonu poza komórkami i właśnie kablowym Virgin (osobiście uważam, że virginmedia dawniej NTL ma najlepszy broadband w UK).
Cena za internet 40mbps to ok 25-27 funtów na miesiąc lub z telefonem to ok 35-40 na miesiąc.

Emigrantka
Rezydent

Re: Ile wynosza oplaty?

Postautor: Emigrantka » 02 sty 2013 12:20

lyku pisze:tzw "standardowym " zuzyciu pradu,gazu,wody?

Standardowe dla jednych to cos zupelnie innego dla innych.

Moje standardowe to 20- 21 stopni na termostacie (jak spada ponizej to automatycznie wlacza sie centralne) 24 na dobe. Ktos inny bedzie siedzial z skarpetach i czapce i oszczedzal i dla niego to bedzie standard.

Mozesz miec combi boiler lub przestarzaly system z "cysterna" na wode. Mozesz miec ogrzewanie gazowe lub elektryczne - to samo z kuchenka.

Nie wyliczysz " z gory"
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013 21:05 przez Emigrantka, łącznie zmieniany 1 raz.

lyku
Gastarbeiter

Postautor: lyku » 02 sty 2013 23:34

dzieki za info, najprawdopodobniej zrezygnuje z pomysłu wynajecia mieszkania, okazuje sie ze dochodzi troche za duzo dodatkowych oplat w stylu sprawdzanie wiarygodnosci wynajumjącego przez agencje itp, zapewne do czasu znalezienia lepiej płatnej pracy zostane przy wynajmowaniu pokoju,

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 sty 2013 23:37

na 4 osoby duzo taniej powinno wyjsc mieszkanie niz pokoje - i jaki spokoj

lyku
Gastarbeiter

Postautor: lyku » 03 sty 2013 20:57

wlasnie o to mi chodzi czy jest sens, gdyz nawet jezeli bedzie ciut drozej to nie ma problemu, chodzi raczej tylko o to jak duza to roznica będzie,

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 03 sty 2013 21:07

Zalezy ile wam teraz wychodzi na pokoje jakie wynajmujecie - doajcie wszystko do kupy.

Ceny rachunkow tu wam ludzie podali - gaz i prad to ruchome bo zalezy od ilosci osob/czy sa w domu/uzywaja ogrzewania/pradu w dzien, gotuja po 3 dania na 4 palniki, kapaia sie po 2 razy dziennie itd itd - tego nikt z gory nie wyliczy.

Wróć do „Mieszkanie”