Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
folig8
Gastarbeiter

Gdzie zamieszkać.

Postautor: folig8 » 02 lis 2011 17:15

Witam!

Wybieram się do Londynu i zastanawiam w jakim regionie należy zacząć szukać pokoju do wynajęcia.
Nie chciałbym mieszkać w dzielnicy, która charakteryzuje się opinią o złej sławie. Jestem z Krakowa i pod pojęciem zła sława rozumiem osiedla typu (nowa huta). Ponadto w okolicy (do 10km), w której będe mieszkał chciałbym znaleźć pracę, a więc interesuje mnie region w którym dość dobrze rozwinięta jest gałąź usługowa (nie typowe osiedle mieszkaniowe).
Są to kryteria, jakie chciałbym żebyście wzięli pod uwagę i na ich podstawie mi doradzili to gdzie najlepiej wynajmować mieszkanie.
Proszę wczuć się w sytuację mojej perspektywy i doradzić mi jaki region byście wybrali wraz z uzasadnieniem.
Za wszystkie porady będę wdzięczny.

PS: budżet jaki jestem skłonny wydać to do 100Ł tygodniowo wraz z opłatami.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 02 lis 2011 21:45

Praca do 10 km od mieszkania, w Londynie? Praca w uslugach?

Na poczatek wez obojetnie jaki tani pokoj bo nie wiesz gdzie prace znajdziesz - jak znajdziesz prace, wtedy dopiero szukaj jakiegos bardziej stalego lukum...

folig8
Gastarbeiter

Postautor: folig8 » 03 lis 2011 09:58

dzięki "Stara Baba"

myślę, że skorzystam z Twojej rady, ale w związku z tym mam pytanie.
Jakie zwyczaje obowiązują w związku z wynajmowaniem pokoi jeżeli chodzi o długość wynajmu? Chodzi mi tu o to czy możliwe jest jak powiedział "StaraBaba" wynajęcie pokoju na krótki czas? Czy podpisuje się umowę na określoną długość?
Dodam że posiadam budżet, który pozwoli mi na bezproblemowe przeżycie 3,4 tygodni.
Podziękuję za każdą poradę.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 03 lis 2011 12:50

3-4 tygodnie?

Jak nie masz budzetu na 3-4 MIESIACE to sie nawet nie wyglupiaj z przyjazdem tutaj chlopak.....

I ze tak niesmalo zapytam - jak z jezykiem?

folig8
Gastarbeiter

Postautor: folig8 » 03 lis 2011 22:52

Podzwoniłem i znalazłem pokój z którego mogę zrezygnować z tygodniowym wyprzedzeniem.

Co do języka, to jest na poziomie zaawansowanym. Studiowałem przez rok za granica w języku angielskim.
3,4 miesiące?? hmm... trudno i tak jade, najwyżej stracę, a na miejscu od pierwszego dnia przeczesuje ulice wszerz i wzdłuż w poszukiwaniu pracy.
Trzymajcie za mnie kciuki, a może sie spotkamy.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 03 lis 2011 23:34

Blondynek - wrzuc no tu koledze linka do tych co ulice przeczesywal tu niedawno, gdzies mi sie link zgubil.. niech sobie obejrzy....

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 03 lis 2011 23:52

Znalazlam, obejrzyj sobie:

http://www.bbc.co.uk/programmes/b016ltd7

Young, foreign and over here - i dobrze pomysl nad przyjazdem tutaj z paroma groszami na 3-4 tygodnie w kieszeni.

Wróć do „Mieszkanie”