Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
julianjachyra
Gastarbeiter

Tomas Kubik - uwaga na oszusta

Postautor: julianjachyra » 07 sie 2011 00:49

W pazdzierniku ubieglego roku wynajełem pokój przez agencje mieszkaniową Grace ktorej włascicielem jest Czech - Tomas Kubik.Dostałem kontrakt najmu , zapłaciłem 2 tyg depozytu plus tygodniowy rent wynoszący 120 funtow za tydzień .Miałem tzw nóż na gardle,zabralem lokum w 8!!! pokojowym mieszkaniu.Mieszkanie nie było atrakcyjne ale ludzie przyjemni rekompensowali wszelkie usterki.Co dalejk nastepuje : w grudniu psuje sie lodówka , telefony z prosbą o wymiane lodówki na sprawną wykonywane sa każdego dnia. W okresie zimowym trzymamy jedzenie w pojemnikach na dworze , finalnie otrzymujemy w maju co prawda uzywana i brudna lodówkę.
W mieszkaniu mieszka razem ok 12 osób , w grudniu było nas ok 20 osób.
Piec grzewczy zepsuł się w kwietniu ,czekalismy na naprawę ok 6 tyg .Grzalismy wode niczym bezdomni w wielkich kotłach , kąpiąc sie w duzych misach.Czynsz za wynajem był regularnie placony, aby zaradzic problemowi po 6 tyg został zamontowany przeplywowy ogrzewacz wody .Czerwiec : biuro zostaje zlikwidowane,pod adresem widniejacym na www.grace-estate.co.uk pozostaly tylko panele.Nr tel nie działaja .Co tydzien po rent przyjeżdza wszystkim znany kolega-pracownik ów Tomasa.Wystawia nawet pokwitowania zapłaty podpisujac sie swoim imieniem. Sierpien : landlord domu przychodzi do domu i wrecza każdemu mieszkancowi ostrzezenie ze jesli rent nie bedie zaplacony w ciagu 24 godzin bedziemy musieli sie wyprowadzić (Wszyscy mieszkancy ) w terminie do 14 dni.Po krótkiej zdawkowej w zasadzie rozmowie okazuje sie że własciciel Agencji pobiera od mieszkańców domu czynsz a nie płaci landlordowi.Dodatkowo ,zaniepokojeni tym iż przychodzi na mieszkanie coraz wiecej korespondencji na nieznane nam personalia jaki i nazwiska osób wczesniej mieszkających odkryliśmy że rachunkami za media obciazene sa te osoby.Podejzewamy iż własciciel agencji dysponujac kserokopiami dowodów potwierdzajacych tozsamość wynajmujacych za posrednictwem internetu zmieniał operatorów na rachunkach gdy tylko zaplata zadłuzenia była egzekwowana.BOimy się ze nasze dane personalne posluzyly albo posluzą w przyszłości w tym samym celu .Mam mętlik w głowie , moja znajomosć angielskiego nie jest na tyle wystarczająca by zasiegnąc rady na angielskich forach, pieniązki wyslalem do kraju wiec nawet nie dysponuje gotówka na fachowe porady prawnicze, nie mowiąc juz o tym że w tak krotkim okresie czasu nie zarobie na oplaty zwiazane z wynajmem nowego lokum.Mam 9 miesiecznego pieska , znając realia nikt nie bedzie chcial mi wynając pokoju ...Jestem w kropce , gdzie mam sie zwrócić ze sprawą nieuczciwej agencji mieszkaniowej,na policję ? czy do jakiej instytucji .Zasłyszałem opinie ze landlord nie ma prawa mnie wyrzucić z domu ktory podnajmuje agencji mieszkaniowej.Czy prawo mnie chroni w jakikolwiek sposób ?Proszę o radę , moze ktoś z forumowiczów zna sie na prawie mieszkaniowym i wytlumaczy mi dalszy tok postepowania w oparciu o przepisy prawne zarowno w przypadku mojego wynajmu jak i poslugiwaniem sie cudzymi danymi osobowymi .
Z góry dziekuję dobrym ludziom za udzielona pomoc, pozdrawiam serdecznie jednoczesnie przestrzegajac przed tą agencją

julianjachyra
Gastarbeiter

Postautor: julianjachyra » 07 sie 2011 02:46

Dziękuję bardzo za poświęcenie mi czasu !

Mam 100% pewność że to landlord wręczył nam pismo mówiace o tym iż mamy 14 dni na wyprowadzenie się.Landlord nie przyjechał do nas po pieniądze .Układ jest taki landlord wlasciciel budynku podnajmuje go w/w agencji mieszkaniowej a ta z kolei podnajmuje pokoje czyli my placimy agencji a ta z założenia powinna płacic landlordowi.
Zastanawia mnie czy przysługuje mu takie prawo jesli nie jesteśmy najemcami bezposrednimi.Chciałbym wiedzieć czy zgodnie z literą prawa mam więcej czasu na poszukanie nowego lokum czy też faktycznie obowiązuje 14 dni na wyprowadzkę?
Landlord powiedział nam tylko tyle że od 3 tyg nie może się skontaktować z włascicielem,nie wyjawił nam o jaka kwotę chodzi .Z naszych ustaleń wynika że Pan K przebywa w swoim ojczystym kraju ,zaś zbieraniem czynszów zajmuje sie jego "pracownik" z którym jest w kontakcie .

Z czym mamy iść na policję , z papierkiem że mamy 14 dni na wyprowadzenie się ,przecież powiedzą nam że to sprawa pomiedzy landlordem a najemca budynku!.Przecież nikogo to nie obchodzi że chcielibysmy dalej mieszkać w tym samym składzie (oczywiste jest że ludzie zżyli sie z sobą, przyzwyczaili sie do domu ). Cała ta sprawa wydaje sie patowa, najbardziej uderza w niewinnych ludzi bo landlord nie chce iść na układ że będziemy dalej zamieszkiwać jego posiadłość .Dla mnie to czyste idee fixe , spać nie mozna bo tylko myśli sie kłębią. ehh i bądź tu człowieku uczciwy !

julianjachyra
Gastarbeiter

Postautor: julianjachyra » 11 sie 2011 02:50

Witam ,
po jednodniowej pielgrzymce od drzwi do drzwi wiem żę
-wypowiedzenie dane mi przez landlorda mieszkania jest nielegalne ,tzn w swietle prawa takie wypowiedzenie może wreczyć mi agencja mieszkaniowa choć istnieje nutka niepewnośći bo w kontrakcie najmu pomiedzy landlordem a agencja mieszkaniowa mogła byc mowa o tym ze landlord bedac wlascicielem budynku ów prawo sobie poczynił (sprawa do załatwienia , wystarczy miec wglad w kontrakt ).Pozatym Landlord nie ma zadnego dowodu potwierdzającego iz takowe pismo mieszkańcom wręczył,de facto byłem z psem w parku ;)
-depozyt mieszkanców nie został zlozony w depozytowni ,
-obiekt nie jest zgloszony jako mieszkanie pod wynajm pokojów , ba,nawet nie jest przystosowany do bytu takiej ilości osób,
-moj kontrakt najmu to pic na wodę ,ot ,kawałek papieru w formacie A4 zapisany ku uciesze wynajmujacego nieistotnymi pie....

W całych tych nerwach uleciała mi sprawa rachunków jako ze mniej wazne na chwile obecna były.Mam chyba juz ostatnie pytanie :czy istnieje sposobnosc sprawdzenia czy jakieś rachunki sa wystawione na moje dane osobowe nie znajac adresu budynku ,może istnieje magiczny nr tel który prawdę powie ?

Mam nadzieję że opisana sytuacja skłoni innych do refleksji o tym że wyrastające jak grzyby po deszczu małe agencje pod przykrywką legalnego działania zerują na naiwnych ludziach.Korzystając z własnego doswiadczenia apeluję by przed podpisaniem umowy sprawdzić nr ewidencyjny agencji , poprosic o wzór kontaktu i sprawdzić jakich zapisów w nim brakuje.Następnie domagać sie potwierdzenia wpłaty depozytu na specjalne konto,wszystkie usterki ktore naprawiac najmujacy powinien zgłaszac tel i droga majlową tak by mieć potwierdzenie na ewentualne niewywiazanie sie z obowiazku .Przestrzegam tym samym przed ta agencją , przed Panem Tomasem Kubik który mysli ze obłaiwając sie na innych Pana Boga za nogi złapał gdzie tak naprawde co najwyzej diabła dupę pocałował.

Jeszcze nie wiemy jak nasze losy sie potoczą , postanowilismy ze dom okupujemy jak tylko długo się da ,w najgorszym przypadku czekamy na wypowiedzenie od agencji krzak -w co szczerze wątpimy bo własciciel raczej kija do mrowiska nie będzie wkładał,chyba że bedzie tak wspanialomyslny i pofatyguje sie na pocztę by wypowiedzenie z potwierdzeniem odbioru nadać.Szczerze mam nadzieję ze trochę czasu upłynie nim landlord wreczy nam nakaz sądowy opuszczenia jego wlasności i do tego terminu większość nazbiera pieniazki na wynajęcie całego domu potrzebne...a panu Kubikowi nic nie zrobimy , moze troszke naiwnie wierzymy że litera prawa wyrok na niego wyda przerywając tym samym zyłkę złota którą tak skrzetnie dopracował.

Dziękuje za poswiecenie czasu i zaciętości życzę bo przy odrobinie chęci nawet walke z wiatrakami można wygrać.

Uwaga na oszusta - Tomasa Kubika

sadowskapaulina1992
Gastarbeiter

Postautor: sadowskapaulina1992 » 21 paź 2011 22:04

witam jestem zszokwana zachowaniem landroda...nie powinien tak robic...jego obowiazkiem jest zapewnienie godziwych warunkow mieszkalnych...nie rozumieme jak mozna byc tak bezmyslnym...jestem wstrzasnieta i mam nadzieje ze sprawa zakonczyla sie szczesliwie ;)

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 22 paź 2011 01:40

Przyzwyczajaj się bo wielu takich ludzi spotkasz.

Wróć do „Mieszkanie”