Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
AnulkaB
Gastarbeiter

Ubezpieczenie depozytu

Postautor: AnulkaB » 16 cze 2010 21:00

Witam. Moze ktos moze mi udzielic informacji. Dwa tygodnie temu wyprowadzilam sie z mieszkania. Z tego co wiem, landlord ma prawnie 10 dni na zwrot depozytu, jednak tego nie zrobil. Mieszkanie bylo wynajete przez agencje. Wyslalam do nich mail z pytaniem o zwrot mojego depozytu oraz pytanie w jaki sposob moj depozyt byl ubezpieczony. Otrzymalam od agencji odpowiedz, ze lada dzien zwrot otrzymam z potraceniem okolo 100 funtow za "professional cleaning" (chociaz mieszkanie sprzatnelam do czysta). Zero informacji na temat DPS. Na kolejny mail, w ktorym nalegam na podanie mi informacji odnosnie ubezpieczenia, otrzymalam odpowiedz, ze agencja nie jest pewna, jak moj depozyt byl ubezpieczony, ale "wszyscy poprzedni lokatorzy, nigdy nie mieli problemow z odzyskaniem depozytu od tego landlorda". W umowie jest napisane, ze depozyt bedzie przekazany do DPS. O fakcie jego ubezpiecznia nie zostalam poinformowana w przepisowym terminiu 14 dni od podpisania kontraktu. Teraz landlord nie odbiera telefonu, ani nie odpowiada na smsy. Czy jesli faktycznie nie ubezpieczyl tego depozytu i oddam sprawe do sadu, jego trzykrotnosc bedzie zasadzona niejako automatycznie, bo tak stanowi prawo? Czy moze gra nie jest warta swieczki bo np. moze skonczyc sie na "pouczeniu" landlorda na przyszlosc, a ja strace tylko czas i nerwy? Czy to prawda, ze w sprawie mniejszych kwot mozna sadowa batalie zalatwic przez internet? Moj depozyt to ok 1100 funtow. Pozdrawiam.

user2127767
Gastarbeiter

Postautor: user2127767 » 18 cze 2010 18:01

twoj depozyt napewno nie zostal ubezpieczony bo gdyby byl dostalabus certyfikat zaraz po wprowadzke do mieszkania. Jesli taki posiadasz zwracasz sie do DPS o zwrot depozytu a w Twoim przypadku niestety agencja zawinila no i czesciowo Ty bo powinnas byla tego dopilnowac na poczatku, to bardzo wazne, sama jestem agentem mieszkaniowym i wiem jakie machlojki sie w tym biznesie odprawia. Jestem przekonana ze to twoj landlord trzyma depozyt bo agencja przekazuje go zaraz po wprowadzce. Sugeruje ci udac sie do SMALL CLAIMS COURT i mozesz to zalatwic online ale najpierw dokladnie przeczytaj umowe. mam na mysli ze po wyprowadzce podpisalas check out, inventory papers etc. Musisz miec dowod ze mieszkanie nie bylo w zaden sposob uszkodzone i landlord mogl depozyt zatrzymac. |Alternatywa jest udanie sie do Citizens advice bureu gdzie ktos pomoze ci za darmo.

Wróć do „Mieszkanie”