Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
marzena19791979
Gastarbeiter

Postautor: marzena19791979 » 30 sty 2009 21:57

Od właścicielki i od znajomego który własnie kupił dom i zakloadał nowe liczniki.To jest tak ,ze oni przychodza,sprawdzaja i robia całą wycene za free ale juz za załozenie,podłączenie i nowy licznik trzeba płacić i to własnie kosztuje koło 1000funtow

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 30 sty 2009 23:01

hmmm....no to nie lapie czemu British gas informuje ze INSTALACJA standardowego domowego licznika jest free of charge?

Ja bym ci jednak radzila do nich zadzwonic, nic nie tracisz, najwyzej ci powiedza to samo co wlasciecielka i znajomy... :wink:

angik

Postautor: angik » 31 sty 2009 06:11

Zadzwon tam jak radzi Kaslawka , przeciez za pytanie Cie nie zabija a bedziesz miala pewnosc.
Ludzie czasem udzielaja dziwnych informacji. Ja mialam troszke inny problem, mianowicie nie chcialam placic ryczaltem za wode. Pytam pan w pracy (Angielek) czy mozna sobie zalozyc licznik na wode . Uslyszalam ze nie , jest to niemozliwe. No to chyba jestem cudotworczynia bo mam taki licznik i to za darmo.
Sorry ze ja tak o wodzie a nie pradzie i gazie ale sadze ze jak na wode mozna , to inne byc moze tez.

veda
Emigrant

Postautor: veda » 31 sty 2009 09:47

Jak juz wczesniej pisalam, zakladalam nowy licznik w maju i nie kosztowalo mnie to nic..

pozdrawiam

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sty 2009 10:06

Liczniki wody, prądu, czy gazu są za free.
Nie wiem natomiast jak sprawy mogą się mieć z przybudówką. Może wtedy trzeba to brać pod uwagę jako podlicznik?
Najprościej byłoby jakby autorka, zamiast wdawać się w jałowe przepychanki słowne już na samym początku zrobiła rozeznanie w British Gas. Temat dawno byłby wyczerpany.

marzena19791979
Gastarbeiter

Postautor: marzena19791979 » 31 sty 2009 10:27

I tak też zrobiliśmy... Założenie osobnego licznika,to poprowadzenie oddzielnej instalacji i całkowity koszt takiego przedsięwzięcia waha sie w granicach 800-1100 funtów.Teoretycznie niby powinno byc za free ale w praktyce niestety wyglada to zupełnie inaczej.Takie informacje otrzymalismy bezposrednio od pracownika British Gas

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sty 2009 10:39

Zasięgnąłem języka u znajomego fachowca. Problemem jest przekrosowanie obecnej instalacji, czyli wypięcie jej z obwodu głównego i podłączenie poprzez nowy licznik do głównego węzła przed obecnym licznikiem. To generuje koszta.
Ale istnieje też inna możliwość, dużo tańsza.
Znajdźcie elektryka, który wykona tzw "wpinkę" - podłączy licznik kilowatogodzin pod Waszą instalację. W ten sposób będziecie mogli zobaczyć ile tak naprawdę prądu zużywacie, a to pozwoli Wam na lepszą pozycję przy podziale kosztów.
Takie liczniki, wpinane na szynę DIN, produkuje min firma Hager. Rozwiązanie dość proste i w miarę tanie. Czy będzie skuteczne? Nie mam pojęcia.

Babcia Jadzia
Emigrant

Postautor: Babcia Jadzia » 31 sty 2009 10:57

marzena19791979 pisze:I tak też zrobiliśmy... Założenie osobnego licznika,to poprowadzenie oddzielnej instalacji i całkowity koszt takiego przedsięwzięcia waha sie w granicach 800-1100 funtów.Teoretycznie niby powinno byc za free ale w praktyce niestety wyglada to zupełnie inaczej.Takie informacje otrzymalismy bezposrednio od pracownika British Gas

No wlasnie - wiec moze niech osoby "radzace" i gdybajace zastanowia sie zanim klepna w klawisze i znowu zaczna wprowadzac innych w blad a szczekac na tych ktorzy wiedza o czym pisza?

Marzena, sami tyle za licznik nie wywalicie chyba? Wlascicielka napewno nie zaplaci wiec co wam zostaje?

Wy mieszkacie sami z tej "przybudowce", tak?

A ile osobnych mieszkan/pokoi jest w domu do ktorego jestescie podlaczeni tym cholernym licznikiem?

Bo jeszcze macie opcje CAB, moze cos poradza i przycisna wlascicielke o zmiene licznika. Ciekawe czy wynajmuje to wszystko legalnie, placi za to podatki itd itp?

Nie jest wazne czy "ci obok" maja okna otwarte 24 na dobe - jak oni sobie zyja to ich sprawa.

Wazne ze Wy, we dwoje placicie cholernie duzo za ten gaz.

Tak jak pisalam, mam 3 pokoje (okolo 60m tak na oko) i place £70 miesiecznie (lato/zima wiec sie wyrownuje) ale u mnie centralne chodzi prawie non stop.

Gherbid - im o gaz a nie o prad chodzi.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sty 2009 11:02

Piszą o opłatach za prąd i za gaz. Łącznie. Śmiem wnioskować, że raczej większe koszta spowodowane są zużyciem prądu, a nie gazu. Zwłaszcza, że tu wszyscy mają manię gotowania wody w czajnikach elektrycznych. Proponuję przerzucić się na klasyczne czajniczki - będziecie zaskoczeni jakie oszczędności mogą z tego być.
Z drugiej strony, jeżeli wietrzą dom cały czas, a panel sterujący jest w salonie, w którym są non stop otwarte okna, to faktycznie piec może generować astronomiczne koszta.
Chyba najprościej byłoby zmienić lokal ;)

Babcia Jadzia
Emigrant

Postautor: Babcia Jadzia » 31 sty 2009 11:06

Uhum, najprosciej byloby zminic lokal....teoretycznie

Ja jednak nie rozumiem - macie osobne piecyki do centralnego? sami sobie ustawiacie na wasze mieszkanie czy jak ktokolwiek w domu/przybudowce wlaczy/wylaczy to jest tak samo u wszystkich?

No i wlasnie gdzie czujnik do temperatury jest?

Krotko piszac - nienormalny uklad, naprawde.....wspolczuje rachunkow.

marzena19791979
Gastarbeiter

Postautor: marzena19791979 » 31 sty 2009 12:11

Wieć tak...po kolei...prąd jest ok,bo od 20.12 do 27.01 zuzycie było na ok.90 funtow. Obok w tamtym domu jest jeden piec do centralnego i maja bojler na wode,my natomiast mamy osobny piec u nas na ogrzewanie i wode-dwufunkcyjny,my nie jestesmy uzaleznieni od nich ani oni od nas,natomiast jest jeden licznik,wspólny,gdyż dom i przybudowka to jedna calosc.Ona nie placi osobnego podatku za ta przybudowke,wiec jest to nie legalne.Mamy normalna umowe,ale z tego wzgledu ze ona nie ma tego zarejestrowanego my nie mozemy starac sie o zadne dofinansowanie. Wynajelismy to jako studio flat,ale to tak naprawde nie jest typowe studio,mamy 2 pokoje jedem malutki drugi duzy,kuchnia 3/3 ,niewielka lazienka,wielki ogrod i podjazd na auto.Mieszkamy na spokojnej i cichej ulicy,wszedzie blisko...jak juz pisalam do tej pory nie bylo zadnych problemow,poprostu zastanawiaja nas te ostatnie 2 tyg.Jakim cudem az tak duzo.Od 20.12 do 13.01 generalnie powinno byc wieksze zuzycie gdyz byly swieta,ogrzewanie chodzilo non stop,ja bylam od rana do wieczora w kuchni,chodzily 4 palniki i piekarnik a u nas wieksze zuzycie bylo miedzy 13 a 27,to troche dziwne i tylko to mnie zastanawia,dlaczego? A odnosnie tych okien to juz nie chce mi sie pisac,bo juz moderator wyzwal mnie od skner...zreszta kazdy moze sobie poczytac jak sie wyrazil...a okna jak byly po otwierane tak sa nadal...wiec piec pewnie pracuje zeby wyrownac temp...i kazdy juz wie z czym to sie wiaze...

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sty 2009 12:15

CAB

marzena19791979
Gastarbeiter

Postautor: marzena19791979 » 31 sty 2009 12:18

a co do zmiany lokalu to...wcale nie takie proste...troche za duzo kasy tu wpakowalismy zeby ot tak to teraz zostawic.Zmienilismy plytki w lazience,polozylismy wykladziny a mieszkaniu,wytapetowalismy sciany,pokupowalismy meble,poprostu mamy tu wszystko swoje,procz mebli kuchennych i pralki.Dostalismy tu wolna reke,nie musimy pytac czy mozemy wbic gwozdzia w sciane tak jak to jest przez agencje...Teraz juz nie ma nad czym gdybac,tylko trzeba znalezc przyczyne i ja zlikwidowac ,a bedzie wszystko ok.

marzena19791979
Gastarbeiter

Postautor: marzena19791979 » 31 sty 2009 12:21

nas jest dwoje doroslych + dziecko,a obok w domu jest 4 dorosłych( 4 dwojki i jedna pusta jedynka

Babcia Jadzia
Emigrant

Postautor: Babcia Jadzia » 31 sty 2009 12:45

Mozliwe ze licznik zglupial albo... ktos sie podlaczyl jeszcze?

Z tym ze to bardzij do pradu podlaczyc na lewo ludzie kombinuja a nie do gazu.

Jezeli z gazowni przyjda sprawdzic licznik i licznik jest ok to policza £50 za to ze sprawdzili - no ale to problem wlascicielki.

Nadal uwazam ze pootwirane okna u sasiadow to ich sprawa a nie Twoje wiec na tym niczego nie bazuj - kazdy zyje jak chce. To nie ich wina ze macie wspolny licznik....

Wycieczka do CAB konieczna i wlascicielke za dupe o to.

Wróć do „Mieszkanie”