Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
bikerleszno
Gastarbeiter

Rachunki - opłaty za media / proof of address

Postautor: bikerleszno » 18 kwie 2008 16:48

Witam,

Powiedzcie mi czy podczas wynajmowania pokoju lub mieszkania wlasciciel moze wpisac Twoje imie nazwisko na rachnuki? Co jesli nie chce tego zrobic? Co zrobic gdy potrzebujemy tych rachunkow zeby np. otworzyc konto bankowe lub zglosic sie o wyrobienie NIN gdzie proof of adress jest neizbedny? Co radzicie i jak to wszystko ogarnac?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 18 kwie 2008 19:34

Mieszkania - jak najbardziej i nie jest ci do tego potrzebny wlascicie, po prostu zawierasz umowe o dostawe utlities w swoim imieniu.

W przypadku pokoju... teoretycznie mozliwe, ale jakos sie z tym nie spotkalem. Rachunki sa ci potrzebne jako proof of address.

bikerleszno
Gastarbeiter

Hmm

Postautor: bikerleszno » 18 kwie 2008 19:45

No i wlasnie co zrobic jesli wynajmuje pokoj i chce miec ten proof of adress ? albo co moze go zastapic ?

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 18 kwie 2008 21:57

a na kogo jest wystawiony rachunek za BT? to tez moze byc twoim dowodem adresowym

poza tym list od wlasciela wynajmowanego przez ciebie pokoju prawodopodobnie moze byc proof of address dla wyrobienia NIN-u, natomiast z bankiem juz tak latwo nie przejdzie....musisz sie do nich przejsc i zapytac

MarcFloyd
Rezydent

Re: Hmm

Postautor: MarcFloyd » 18 kwie 2008 22:57

bikerleszno pisze:No i wlasnie co zrobic jesli wynajmuje pokoj i chce miec ten proof of adress ? albo co moze go zastapic ?

Mozesz powiedziec wlascicielowi ze chcesz miec ktores z utilities na siebie. Ale ja bym tego nie robil (bo odpowiadasz za jego zaplacenie).

Kaslawka: mozna z BT, ale jesli sie nie myle, BT zalada tylko jedna linie w jednym mieszkaniu, wiec jesli juz ktos ma no to d....

A tak na marginesie: jesli mieszkasz na houseshare to najlepszym spodobem jest po prostu wymiana prawa jazdy.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 kwie 2008 20:50

no ja wiem ze tylko jedna linie ale zalezy na kogo przychodza rachunki, byc moze da rade dogadac sie z wlascicielem czy z kims tam zeby zmienic dane na rachunkach,to skomplikowana procedura,bo najpierw jeden musi zrezygnowac z uslug zeby pozniej znow wystapic o linie tel na nowe nazwisko,ale sie oplaca... no i rachunek (drugi dopiero) jest dobrym proof of address. Do NIN wystarczy list od wlasciciela....

user2102841
Gastarbeiter

Postautor: user2102841 » 25 maja 2008 16:14

Jedynym proof of address jakim sie poslugujemy jest rachunek na council tax.Zadnych innych rachunkow nie dostajemy (na gaz i prad sa zalozone prepayment meters) oprocz rachunkow za wode, ale tu nazwisko jest tak przekrecone, ze nie mozemy sie nim poslugiwac. Co do banku, to Nat West nie potrzebuje dowodu zamieszkania do otworzenia konta. Natomiast moj znajomy wszedzie podaje jedynie adres korespondencyjny, mowiac ze pomieszkuje to tu to tam, i jak do tej pory wszystko bez problemu zalatwil.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 25 maja 2008 23:15

a to ciekawe co piszesz o Natwest, bo jak ja zakladalam konto to WYMAGALI ode mnie dowodu adresowego i musialam poczekac az mi BT przesle drougi rachunek bo pierwszy nie jest wystarczajacy.... :roll:

user2102841
Gastarbeiter

Postautor: user2102841 » 26 maja 2008 01:06

Konto osobiste NatWest Welcome mozna otworzyc bedac jeszcze w Polsce, wiec proof of address jest im niepotrzebny. Wszystko to zreszta pisze na ich stronie internetowej (i po polsku). Wystarczy paszport lub dowod osobisty.Konto takie to Ł2 miesiecznie, ale mozna zyskac na przelewach pieniedzy do Polski (maja umowe z PKO), no i daja karte debetowa. A propos tego znajomego, o ktorym pisalam poprzednio - nawet NIN wyrobil sobie bez proof of address!

Wróć do „Mieszkanie”