Cześć,
Już od dłuższego czasu myśleliśmy o wyjeździe do Londynu z przyjacielem, oczywiście w celach zarobkowych. W przyszłym roku kończymy 18 lat i chcemy wyjechać jeszcze przed końcem roku szkolnego. Byłem już tam i jako tako orientuję się jak całość wygląda (komunikacja, społeczeństwo) Mam kilka wątpliwości dlatego chcę je tutaj wypisać:
1. Czy opłaca się wyjechać do Londynu do pracy na 2 miesiące? Dokładnie na okres trwania wakacji w Polsce. W lipcu i sierpniu trwają tam igrzyska olimpijskie, dlatego sądzę, że ze znalezieniem tymczasowej pracy nie będzie problemu. Oczywiście język znamy bardzo dobrze, uczymy się go od samego początku i bardzo się do tego przykładamy.
2. Przed wyjazdem zamierzam wysyłać maile do lokalnych knajp, barów, restauracji z zapytaniem o pracę, lecz nie wiem czy mogę liczyć na pracę kelnera, (a na takiej nam najbardziej zależy) ponieważ nie posiadamy żadnego doświadczenia związanego z tego typu robotą. Nie chcę wylądować jako sprzątacz toalet xd
3. Mogę też dodać, że posługujemy się językiem niemieckim jeśli miałoby to w jakiś sposób pomóc.
4. Czy taki wyjazd nie okaże się zbyt wysoki w kosztach i więcej stracimy niż zyskamy i czy w ogóle ma sens? Rozumiem, że może być ciężko, ale najbardziej chodzi mi o poczucie 'wolności', zdania się na samego siebie, poczucia dorosłego życia. Na wszelkie niedogodności jestem gotowy!
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Cheers