Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
user597504
Gastarbeiter

Maternity pay - pytanie o zasiłek

Postautor: user597504 » 10 gru 2008 22:42

czy ktos moglby mi udzielic informacji na temat zasilku macierzynskiego.Jak dlugo musze pracowac aby dostac ten zasilek jesli teraz pracuje tylko w weekendy a moje zarobki wynosza 70-80 funtow tyg.Czy wogole sie kwalifikuje aby go dostac przy takich zarobkach.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 11 gru 2008 07:26

http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Mon ... G_10029290

Statutory Maternity Pay (SMP)
You can get Statutory Maternity Pay (SMP) for up to 39 weeks, as long as you meet the conditions.

To qualify for Statutory Maternity Pay you must have been:

employed by the same employer continuously (some breaks do not interrupt continuous employment) for at least 26 weeks into the 15th week before the week your baby is due;
and earning an average of at least £90 a week (before tax)To claim Statutory Maternity Pay you must tell your employer at least 28 days before the date you want to start your Statutory Maternity Pay. Your employer may need you to tell them in writing.

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 11 gru 2008 18:25

Ale jezeli nie kwalifikujesz sie do Statuary Maternity Pay,to moze ci przyslugiwac Maternity Allowance.Wiem z doswiadczenia.Zasady sa podobne czyli musisz byc zatrudniona przynajmniej 26 tygodnie w ciagu okresu 66tygodni poprzedzajacych tydzien w ltorym dziecko ma sie urodzic i zarabialas przynajmniej £30 w 13 z tych 26 tygodni.Dodam ze te 13 to nie musza byc tygodnie w kolejnisci tylko wybrane.Najwczesniej maternity allowance placa 11tygodni przed porodem dziecka (tzn przed wyznaczona data porodu).W tej chwili stawka wynosi £117 z groszami na tydzien, dla tych ktorzy zarabiali wiecej niz podana suma,a dla tych ktorzy zarabiali mniej bedzie to 90% procent z tej sumy ktora teraz zarabiasz czyli jak zarabiasz powiedzmy £70 to dostawac bedziesz £63.Formularz mozesz dosta w jobcentre plus,powiedz tylko ze chcesz formularz do maternity allowance,takze twoja midwife lub gd moga miec takie formularze.
Razem z tym formularzem bedziesz musiala odeslac 13 payslipow z 13 tygodni pracy (nie musza byc po kolei),plus taki spacjalny formularz od doktora poswiadczajacy ze jestes w ciazy i na kiedy masz wyznaczona data porodu.
Jezeli masz jakies pytania do wpisuj do tego tematu,ja sama skladalam podanie o to (i dostalam) wiec wiem jak to operuje.Ponizej jeszcze link z info na ten temat:

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... G_10018869

Pozdrawiam i gratuluje.

Wróć do „Praca”