Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
mmmb
Gastarbeiter

Self employed - jak wystawiać rachunki, wpisać kwotę brutto?

Postautor: mmmb » 27 maja 2008 23:09

Mam takie pytanie ,jaką kwote mam wpisać na rachunku brutto czy netto? Do tej pory jak wykonywałam prace to dostawalam pieniadze do reki i nikt nie odprowadzal podatku .Jestem self-employed wykonywałam prace i na takim karteluszku dostałam niby payslip i tam jest napisane 260-52/tax20%/=208 taki byl przelew na konto i teraz nie wiem czy na wystawionym przeze mnie rachunku mam wpisac 260 czy 208?będę wdzięczna za odpowiedz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 28 maja 2008 00:14

Jesli jestes self-employed i wystawiasz rachunek to firma na rzecz ktorej wykonujesz usluge nie powinna byla oprowadzac podatku tylko zaplacic ci kwote brutto.

Nastepnie ty wykazujesz ta kwote jako swoj dochod i odprowadzasz od niej podatek.

mmmb
Gastarbeiter

Postautor: mmmb » 28 maja 2008 00:20

no właśnie też tak myslałam ale co teraz mam zrobić jak juz tak oni zrobili bo to odkręcic to nie wchodzi w rachubę dzieki Marc za odpowiedz

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 01 cze 2008 15:20

Wpisz kwote ktora otrzymales fizycznie.

mmmb
Gastarbeiter

Postautor: mmmb » 01 cze 2008 20:20

dzieki bardzo

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 01 cze 2008 20:28

Nie ma za co.

W opisywanym przypadku podatek zostanie po prostu zaplacony dwukrotnie - najpierw odprowadzi go twoj zleceniodawca (nieslusznie) a pozniej ty (rozliczajac sie), prawidlowo. Z tym ze gdybys wpisal cala kwote to musialbys i podatek zaplacic od calej. Wiec wygodniej jest chyba ci przyjac ze kwota ktora OTRZYMALES fizycznie to cala zaplata za usluge. W kazdym razie ja bym tak zrobil na twoim miejscu (to nie jest 100% prawidlowe, ale ty podatek NADplacisz a nie NIEDOplacisz, wiec...)

Chyba ze ktos u niego sie zorientuje ze cos jest nie tak. Z tym ze roznica jest tej wielkosci ze nie ma chybu sensu bawic sie w odkrecanie.

Powodzenia.

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 04 cze 2008 03:48

Tez tak myslalem.
Domyslam sie ze mmmb robisz na CIS. Skoro podatek odciagniety jest 20% to pewnie robisz na CIS.
Bo na PAYE to nie jest tylko podatek 20%.

Rozmawialem z CIS Helpline i jesli ktos jest zarejestrowany na CIS for payment under deduction musi wystawic kontraktorowi invoice (rachunek) na cala kwote np: 800. A kontraktor po zweryfikowaniu numeru UTR odciaga 20% z tego co jest winien subkontructorowi. Czyli 800-200=600.
Wyplaca 600 i daje statement przy wyplacie i raz na miesiac.

Jesli nie robisz na CIS to ciekawe skad te 20% i ciekawe czy rzeczywiscie podatek zostanie zaplacony do HMRC, bo na PAYE to nawet bedac na kodzie BR to tez nie jest 20% podatku.

Pozdrawiam
Robert

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 04 cze 2008 13:10

Aaaaaaa. No to zupelnie inna sprawa. Jesli tak rzeczywiscie jest to przepraszam za dezinformacje ale dane wejsciowe byly niescisle :)

CIS jest przypadkiem szczegolnym.

Jesli jednak nie jestes na CIS to sprawa wyglada tak jak ja opisalem. Jeszcze jedno, moze oni zalozyli ze jestes na CIS niezaleznie od tego czy jestes czy nie?

Robert, pozdrawiam i daje pochwale. Zawsze to milo jak ktos wpadnie na rozwiazanie ktore nie przyszlo mi do glowy.
Ale swoja droga jak na co najmniej kilkadziesiat (jak nie wiecej) porad to procentowosc niescislych mam chyba jednak nienajgorsza :P

Wróć do „Praca”