Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
bikerleszno
Gastarbeiter

WRS, NIN i konto bankowe

Postautor: bikerleszno » 30 kwie 2008 00:59

Proszę powiedzieć mi :

1.) Gdzie znajdę formularz WRS ?
2.) Gdzie należy złożyć ten formularz ? Można załatwić to przez internet lub w Cambridge ?
3.) W przypadku wyrobienia NIN przeważnie ile w praktyce trwa to czasu na wyrobienie tej karty ?
4.) Co w przypadku zmiany adresu zamieszkania ? Muszę poinformować o tym urząd żeby zmienił adres zamieszkania w NIN ?
5.) Czy karta NIN jest wypisywana na imię nazwisko czy imię nazwisko i adres ?
6.) Podejmując pracę co jaki czas dostaję wypłatę ? Czy dostaję do ręki czy wchodzi mi na konto ?
7.) Co powinienem otrzymywać systematycznie od pracodawcy ? Wiem, że jakieś odcinki payslip powinienem brać ale od kogo, skąd i jak często ? Czy coś jeszcze poza tym co będzie mi potrzebne w przyszłości np. do emeryturki ? Czyli co muszę zbierać i segregować bo będzie potrzebne w przyszłości ?
8.) Jaki bank polecacie ? Który jest według was najlepszy i dlaczego ? Jakie są opłaty za prowadzenie, co należy przedłożyć w przypadku chęci założenia konta i czy jest możliwość otrzymania karty ?
9.) Czy coś jeszcze muszę załatwić podejmując pracę ?

mmmb
Gastarbeiter

Postautor: mmmb » 30 kwie 2008 01:27

odpowiedz na pyt:
3/ w moim przypadku to po wizycie 2 tygodnie przyszlo pisemko a plastik nastepne 10 dni
4/ zaawsze musisz poinformowac o zmianie adresu
5/NIN jest na imie i nazwisko i tam jest jeszcze taki stały numer do końca zycia jak w polsce nip
ja tyle bo ostatnio to załatwialam to jestem na czasie

banita
Rezydent

Postautor: banita » 30 kwie 2008 08:53

biker czy ty kiedykolwiek cokolwiek wiedziales czy miejsce z ktorego pochodzisz jest kompletnie odciete od swiata i zacofane? bo po 4 latach zadawac takie pytania to az wstyd. napisala juz o tym kazda gazeta, kazdy portal, sa ksiazki, poradniki, znajmi a ty nadal nie wiesz?

1) w internecie
2) jest napisane na formularzu
3) roznie
4) wszystkich zawsze musisz informowac
5) a jaka ci to robi roznice w zyciu?
6) dostajesz wyplate tak jak masz w umowie, do reki to mozna dostac jak sie robi na czarno a normalnie wyplata wplywa na konto
7) tak czesto jak to jest konieczne dostajesz payslipy od osoby z firmy za to odpowiedzialnej. w przyszlosci potrzebne ci bedzie wszystko najlepiej. regularnie tez pownienes otrzymywac [piii...]
8) angielskie, nie ma oplat, nalezy przedlozyc dokumenty wymagane przez dany bank, karte dostaje sie zawsze
9) tak doksztalcic sie bo dzieci w przedszkolu wiecej wiedza

a pozatym powodzenia bo napewno bedzie ci potrzebne ...

bikerleszno
Gastarbeiter

Postautor: bikerleszno » 30 kwie 2008 11:05

A moze tak podasz adres do formularza a nie w internecie ? I po jakich znow 4 latach ? Jestem zupelnie nowy i do UK dopiero wyjezdzam za pare dn idlatego pytam.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 30 kwie 2008 11:25

po 4 latach od wejscia polski do unii i po 4 latach wyjazdow milionow ludzi

wystarczy wpisac w google.co.uk - wrs form - i zgadnij co? u mnie pierwszy wynik to to czego szukasz

margoo
Gastarbeiter

Postautor: margoo » 05 maja 2008 19:30

mam pytanie, zdj. do wrs musi spełniać jakieś szczególne wymogi? czy może być
1. jak w pl do dowodu
2. lub dyplomu/bez ucha
3. musi być jak w najnowszych paszportach

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 06 maja 2008 21:42

musi byc jak w paszportach.... :lol:

Wróć do „Praca”