Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
m53tub28
Gastarbeiter

Uwaga oszust Aberdeen

Postautor: m53tub28 » 06 paź 2013 23:09

Uwazajcie na tego oszusta: http://londynek.net/jobs/PRACA+DLA+BUDO ... _id=777123

Tak naprawde "firma" nazywa sie AGO MAX LTD, wlascicielem jest niejaki Zbigniew Matla.
Prezez telefon facet obiecuje złote góry, a po przyjezdzie okazuje sie, ze musiecie sobie kupic swoj sprzet, chociazby glupią kielnie czy młotek.
Ale od początku.
Dzwonicie do gościa i pytacie o prace, pan pyta co potraficie itp.
Następnie pyta ile chcecie zarobic. Po krotkiej negocjacji staje na 6-ciu funtach za godzine.
Pan obiecuje 10 godzin pracy dziennie plus soboty. Tak wiec teoretycznie dostajecie 360 funciaków tygodniowo -100funtow za zakwaterowanie i jedzenie. Pozostaje 260 tygodniowo.
Wasz entuzjazm nie maleje. 260 funtow na czysto do kieszeni??? -super bo na nic nie wydajemy.
Pan w dalszym ciagu nie mowi gdzie jest praca mamy tylko informacje z ogłoszenia ze to aberdeene.
Kiedy informujecie telefonicznie, ze jestescie zdecydowani pan mowi, "bedziesz w aberdeen to zadzwon powiem ci jak masz jechac".
Ale mniejsza o to. Mądry człowiek skapnął by sie ze cos tu śmierdzi. Ja i wielu moich poprzedników niestety tak nie zrobilo.
Kiedy juz w koncu dojedziecie na to wypizdziajewo i poznacie Pana Maxa bo pod takim pseudonimem wszyscy go tam znają wszystko wskazuje na to ,ze to uczciwa prywatna firma i pracy napewno nie zabraknie.
Kolejnego dnia pierwsza przykra niespodzianka. Musicie kupic sobie ciuchy robocze, głupia kielnie, młotek, itp żebyście mieli wogóle czym pracowac.
Kolejnego dnia pierwszy dzien pracy.
Jestescie w pracy na 7, a spowrotem w domu o 18. Zapłacone macie za 8 godzin. A dlaczego? I tu jest haczyk!
Pan płaci tylko za prace która wykonacie dla klienta a nie godziny które poswiecasz na dojazdy.
Ponadto kolo liczy sobie 4 funty od osoby za dojazd na zlecenie.
Tak wiec nie dosc ze jestescie w pracy od 7, zaczynacie o 10 bo trzeba dojechac to jeszcze musicie zaplacic 4 funty za dojazd.
Najcwańszy haczyk jest przy małych zleceniach.
Załóżmy ze zlecenie potrwa około 2 godzin :
facet zaplaci Wam teoretycznie 12 funtów ale zabierze z tego 4 za dojazd do klienta. Dlaczego teoretycznie 12 funtów? Nie zapominajcie o 100 funtach potrącanych co tydzien za noclegi i jedzenie.
Z obiecanych 6 funtów za godzine wychodzi po przeliczeniu około 4 a nieraz i mniej.
Po około tygodniu mozecie zapytac o tygodniowke w wysokosci 60 funtow.
O calej zarobionej w ciągu tygodnia kwocie możecie zapomniec bo wtedy Pan informuje,ze pobiera 300funtow kaucji które najpierw musicie wypracowac. Tłumaczy ,że to pieniądze na podatek albo na pokrycie strat wynikających gdybyście chcieli uciec z dnia na dzien. (jaki podatek skoro praca na czarno?)
Tak by to z grubsza wygladało.
Acha, z gwarantowanych telefonicznie 260 funtów tygodniowo czar pryska i zostaje Wam wielkie g......
Mechanizm jest zawsze ten sam.
Wszysko co robi ten facet jest na cwancyku,noclegi jedzenie, itp.
Szanujacy sie pracownik ucieka najczęsciej po 7-10ciu dniach pobytu tam.
Facet ma juz mnustwo wrogów i co chwile ktos zajeżdza po obiecane zaległe pieniadze.
Oczywiscie konczy sie zawsze w ten sam sposob. Policja, awantura, nieraz zatrzymanie i tyle.
Kolo jest czysty bo Wy pracowaliscie na czarno a on ma legalnie działającą firme.

Macie jakies pytania to piszcie. Chetnie odpowiem.

Przestrzegam przed tym typem. Wystarczy że ja spod białoruskiej granicy przejechałem 3000 tys km. Niech nikt nie powtórzy tego błędu!

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 06 paź 2013 23:25

i kazdy jest przygotowany na to ze musi miec swoje narzedzia, to w UK normalne

poza tym to ze pracowales na czarno to tylko twoja wina. po tygodniu prcy wystawiasz gosciowi invoice i czekasz na przelew, podajesz mu swoj UTR ..
i co w tym nielegalnego ???

m53tub28
Gastarbeiter

Postautor: m53tub28 » 07 paź 2013 08:47

Wszystko ladnie ,pieknie tylko dlaczego nie ma o tym mowy podczas "telefonicznej rozmowy rekrutacyjnej"?
Kolo to grubszy cwaniak.
Generalnie wkur.... mnie najbardziej jedna rzecz, Po co obiecuje 260 na czysto? Nikt tego nigdy nie dostał i nie dostanie.

MarcFloyd
Rezydent

Re: Uwaga oszust Aberdeen

Postautor: MarcFloyd » 07 paź 2013 08:55

m53tub28 pisze:Pan obiecuje 10 godzin pracy dziennie plus soboty. Tak wiec teoretycznie dostajecie 360 funciaków tygodniowo -100funtow za zakwaterowanie i jedzenie. Pozostaje 260 tygodniowo.
Wasz entuzjazm nie maleje. 260 funtow na czysto do kieszeni??? -super bo na nic nie wydajemy.

To ty sobie tak kalkulowales a nie on ci obiecywal, nieprawdaz?

m53tub28 pisze:Pan w dalszym ciagu nie mowi gdzie jest praca mamy tylko informacje z ogłoszenia ze to aberdeene.

Skoro to budowlanka to chyba normalne ze miejsce pracy sie zmienia w zaleznosci od potrzeb?

m53tub28 pisze:
Kolejnego dnia pierwsza przykra niespodzianka. Musicie kupic sobie ciuchy robocze, głupia kielnie, młotek, itp żebyście mieli wogóle czym pracowac.

Nie wiem jak to wyglada z narzedziami, ale ciuchy robocze to chyba normalne ze powinienes miec wlasne?

m53tub28 pisze:Jestescie w pracy na 7, a spowrotem w domu o 18. Zapłacone macie za 8 godzin. A dlaczego? I tu jest haczyk!
Pan płaci tylko za prace która wykonacie dla klienta a nie godziny które poswiecasz na dojazdy.

Rozbawiles mnie. Dlaczego mialby ci placic za czas ktory spedzasz na dojazdy do pracy?

m53tub28 pisze:Ponadto kolo liczy sobie 4 funty od osoby za dojazd na zlecenie.

Znowu, to chyba normalne?
Nie wiem ile mil jezdzisz. Ja spedzajac w aucie dwie godziny dziennie (godzina rano, godzina popoludniu) wydaje na samo paliwo ponad dyche dziennie - a paliwo to nawet nie jest polowa kosztow eksploatacyjnych. £4 to dosc tanio.

m53tub28 pisze:
Macie jakies pytania to piszcie. Chetnie odpowiem.

Jedno.Czy nie pomyliles czasem swoich wyobrazen jak to ma wygladac z tym co zostalo ci zaoferowane.

m53tub28
Gastarbeiter

Postautor: m53tub28 » 07 paź 2013 09:30

Kurcze, szkoda ze nie nagrywałem rozmow telefonicznych od samego początku.
Zrozumiałbys o czym mowa. Tak czy inaczej nie jestem pierwszy i nie ostatni.
Podczes mojego pobytu tam przyjechało jeszcze kilku maiwnych z tym że uciekli po trzech dniach.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 07 paź 2013 09:33

Alez zrozum: to o czym piszesz to nie jest zadne oszustwo. Ze facet podkoloryzowal perspektywy? Coz, tak czasami bywa.

Co do zatrudniania "na czarno"...: czy on czasem was nie zatrudnial jako Self Employed? Bo to jest normalne w budowlance.

m53tub28
Gastarbeiter

Postautor: m53tub28 » 07 paź 2013 12:34

Praca na czarno. Ządnego "inszuransu" czy czego kolwiek.
W ogłoszeniu napisane jest ze pomaga w załatwieniu potrzebnych dokumentów. G.. prawda w niczym nie pomaga. Sam sobie musisz wszystko zalatwic. Nie znasz jezyka twoj problem.
Dla niego jest to korzystne ze przyjeżdza swiezak z pl nie majacy zadnego doswiadczenia w uk. Do momentu załatwienia sobie papierów chcac nie chcąc musi pracowac za te grosze u dziada.
Zapewniam Was nie jestem pierwszy.
Wracając do kwestii dojazdów.
Jadac na robote w ekipie 4 osobowej kazdy musi placic po 4 funty. Łatwo policzyc ile jest do przodu na smaym paliwie.
Roboty nie ma dalej jak 50 km od tzw bazy. A vw transporter nie pali 20 na sto.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 07 paź 2013 12:54

Jak jesteś samozatrudniony sam opłacasz sobie "inszurans".

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 07 paź 2013 18:16

i wlasnie dlatego wkurza mnie postawa polakow tu..

bo sie nalezy.. go..no sie nalezy, nie marudz ze nie umiesz jezyka, naucz sie..nie cuduj i wymyslaj tylko najpierw poznaj zasady i zwyczaje..

kazdy ma roszczeniowa postawe..chce..bo musi miec..

masakra..

Wróć do „Praca”