Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
zielinko
Gastarbeiter

Zwrot podatku, potrzebuje pomocy

Postautor: zielinko » 24 sie 2013 10:45

Witam, potrzebuje pomocy właściwie porady jak ubiegać się o zwrot podatku w moim przypadku. Pracuje w Anglii od 2 lipca i do dzisiaj mam już naliczone około 450 funtów podatku. Planuję niedługo wracać do Polski (około 16 września), przed wyjazdem chciałbym złożyć wszystkie papiery o zwrot podatku. Z tego co wiem powinienem tam złożyć ostatni payslip i do tego te nieszczęsne P45, na które jak sie dowiedziałem muszę czekać około miesiąca.

Moja sytuacja jest taka, że chciałbym wycisnąć z tej pracy jak najwięcej dam radę czyli nie kończyć pracy jakieś tydzień czy coś przed wyjazdem raczej 1 dzień. Tutaj proszę Was o radę jak to rozegrać żeby wyszło jak najkorzystniej.

P45 z tego co mi wiadomo otrzymam listem także nie będę miał jak go odebrać tutaj w Anglii.

-payslip'y otrzymuje co wtorek na emial
-P45 nie mam i trzeba na nie czekać około 1 miesiąca

Proszę o radę jak to rozegrać.

zielinko
Gastarbeiter

Postautor: zielinko » 24 sie 2013 13:37

Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że mój pracodawca nie będzie robił problemu żeby wysłać list do Polski a z resztą postąpię tak jak napisałeś. Czyli wypełnię to P85 i wraz z P45 wyślę listem do HMRC w Leeds, tu gdzie pracowałem, jeżeli dobrze rozumiem :)

Wróć do „Praca”