NoToCo pisze:UTR oczywiście istnieje, daro się chyba pomyliło z WRS.
A faktycznie CH (wg PWN) a zmyliło mnie to, że w literakach na kurniku (scrabble po polsku) jest tylko przez "h" i tam właśnie tego słowa używam![]()
Sam Fredra pisał:Nie tak, jak ja przy tobie. Prawdziwa niedola: Ch** opadł, jajca stęchły, ciężkaż moja dola.
("Zaślubiny Idzi")
To tak na poprawę humoru po ciężkim tygodniu pracy
StaraBaba pisze:Jezeli jestes self employed (jestes?) to nic ci nie powienin potracac bo swoj Tax i NI sam placisz - sam sie rozliczasz.
Paying subcontractors
When HMRC verify a subcontractor, they'll tell you how to pay them. This could be:
gross - meaning you don't make any deductions
net of deductions at the standard rate (20 per cent)
net of deductions at the higher rate (30 per cent), because the subcontractor isn't registered or couldn't be verified for some other reason
NoToCo pisze:Jeszcze ni napisałeś jaka to była praca.
Jeśli budowlana, to pracodawca powinien odtrącać 20% na CIS Scheme (jeśli masz UTR) lub 30% jeśli go nie masz:Paying subcontractors
When HMRC verify a subcontractor, they'll tell you how to pay them. This could be:
gross - meaning you don't make any deductions
net of deductions at the standard rate (20 per cent)
net of deductions at the higher rate (30 per cent), because the subcontractor isn't registered or couldn't be verified for some other reason
http://www.hmrc.gov.uk/cis/contractors/advice-pay.htm
Skoro nie zapłacił Ci wcale to Cię oszukał, UTR nie ma z tym nic wspólnego.
PS. Przypominam, że ten cytat i link odnoszą się tylko do osób pracujących w budowlance.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 14 gości