Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
rozważna
Gastarbeiter

kilka pytań o Self employed - kto pomoże ? :)

Postautor: rozważna » 19 sty 2014 11:50

Witam serdecznie wszystkich urzytkowników. Po ukończeniu uczelni zamierzam wyjechać do UK.
Mój partner ma już nagraną pracę, a ja chciałabym spróbować
swoich sił w swojej małej działalności. Usługi z zakresu kosmetyki.

Mam kilka pytań jako iż jestem ciemna w temacie self employed i liczę na waszą pomoc.

1. Jakie powinnam zrobić pierwsze kroki w kierunku otworzenia swojej działalności, jak to jest w tym wypadku z NIN .
2. Z tego co udało mi się dowiedzieć poprzez strony internetowe, rejestracja musi nastąpić przed upływem 3 msc od prowadzenia działalności.
3. Jak to wygląda z podatkiem w takiej sytuacji?. Muszę wystawiać rachunki klientkOM , czy są jakieś gotowe druki tak jak w Polsce np. KP ,
Bloczki do wypisu faktur ?
4. Jak rozliczać się w takich sytuacjach z Państwem, chcę robić wszystko legalnie, odprowadzać podatki z moich przychodów.
5. Co można odliczać od podatku? Materiały z, których będę korzystała np. lakiery, środki higieniczne?
6. Mam certyfikat na wykonywanie takich usług, czy przy zakładaniu działalności muszę go gdzieś okazać?

Jeśli macie jakieś inne uwagi bądź rady, proszę o napisanie ich. Może ktoś z was prowadzi podobny biznes?

Pozdrawiam gorąco wszystkich !
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014 16:45 przez rozważna, łącznie zmieniany 1 raz.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 19 sty 2014 20:15

1. Tak musisz mieć najpierw NIN

2. To prawda

3. Po prostu rozliczasz się z invoice (rachunków), które wystawiłaś od początku trwania działalności. Druki są gotowe do kupienia na pewno, ale sobie samemu możesz taki zrobić w wordzie. Musi być informacja kto wystawia rachunek, za co, komu i na jaką kwotę. To wystarczy. Rachunek możesz nawet napisać długopisem ręcznie - nie musi mieć jakiejś konkretnej formy jak w Polsce.

4. Z tego co kojarzę, składki na ubezpieczenie można płacić co miesiąc lub co pół roku, natomiast podatek dochodowy płaci się raz w roku do 31 stycznia (np. w tym roku płaci się podatek za okres od kwietnia 2012 do kwietnia 2013).

5. Odliczyć możesz koszt materiałów na pewno. Co konkretnie, to najlepiej się poradź księgowej/go (tylko nie polskiego)

6. Niestety nie wiem, ale raczej nie musisz

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 20 sty 2014 13:32

Ad 5.

Z grubsza rzecz ujmujac wszystko co sluzy ci do prowadzenia dzialalnosci.

rozważna
Gastarbeiter

Postautor: rozważna » 20 sty 2014 16:24

Dziękuje bardzo za udzielone odpowiedzi.

Wróć do „Praca”