Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
rymanti
Gastarbeiter

Uzyskanie odszkodowania w UK za stały uszczerbek na zdrowiu

Postautor: rymanti » 13 sie 2013 15:05

Witam jestem tu nowa.Mieszkam i prauje w UK od ponad roku i aby opisac moja sytuacje i problem trzeba dużo czasu...od 02/07/2012 pracowalam w jednej agencji,gdzie od 26/05/2013 kontynuowałąm moja prace 4 tygodnie w tej samej agencji,dla tego samego pracodawcy tyle ze zmieniła sie nazwa mojej agencji pracy.Po upływie 4 tygodni pracy poszłam na urlop bezpłatny 2-tygodniowy,poniewaz juz od dawna chciałam odpocząć od ciężkiej i wpływającą na mój stan zdrowia pracy.W tym okresie przebywałam w Polsce w celu odwiedzin rodzinnego domu,juz od dawna odczuwałąm ból kręgosłupa więc poszłąm do lekarza ortopedy aby mnie zbadał,a ze względu na to ,iż nie jestem ubezpieczona w PL poszłąm prywatnie .Lekarz badając mnie był w szoku ze tak młoda osoba jak ja i przychodzi z bólem kręgosłupa zbadał mnie i stwierdził ze mam powazny problem z dolna partia kręgosłupa i musze natychmiast zrobic szczegułowe badania.Mój czas w PL nie mogl sie dalej przełuzac ,wiec musiałam wracac do Uk.Zdądyłam jedynie zrobic przeswietlenie RTG i TK z opisem zwyrodnienia..(czytając z różnych żródeł dowiedziałam sie ze napewno nie wylecze juz tego i moze mi w przyszłości grozic chodzenie z kula).bezprawnie przedluzyłam sobie urlop o tydzien czyli nie było mnie w pracy 3 tygodnie a, z powodu coraz silniejszego bólu poszlam do lekarza w UK aby dał mi zwolnienie lekarskie jak najdłuzej to możliwe i dostałam pierwsze zwolnienie2 tygodnie i wykupilam i brałam leki ,które pomagały mi na niewielki okres czasu ,a bol wracał .Nie moge nadal sie wysypiac,gdyz kazda pozycja jaka wykonuje sprawia mi coraz większy ból..dostałam kolejny miesiac zwolnienia .Ok.po 3-cim miesiącu pracy w Fabryce owoców pierwszy objaw bólu,wraz z przeszywającym kłuciem w tym miejscu pojawił sie podczas kiedy mój Team Leader kazał mi podnieść cięzka ok.20 lub ponad kg skrzynke z duzymi melonami a poniewaz odmowiłam on zas zagroził mi wyrzceniem z pracy...wiec zrobiłam to i tak sie zaczęło...zgłosiłam jedynie to mojej Team leaderce ze mi to powiedział potem sie na mnie kompletnie uwzioł..ciągle mi rozkazywał i czesto krzyczał.Kiedy przysząłm z przerwy z innymi pracownikami powiedział mi ze jeszcze raz sie rzekomo spóznie to wylece...wiec poszłam z tym do innego bossa..który go tylko ochrzanił... musiałam dzwigac i podnosic cięzary oraz schylac sie po rórzne trejsy .Co najważniejsze nie mialam zadnego treningu na podnoszenie cięzkich rzeczy w zadnej z fabryk...jedyne co to kiedy zaczynalam pracy kazali mi podpisac dokumenty o bhp ze przeczytałąm -a których tak naprawde w pełni nie rozumiem...Przed moim urlopem pracowałam na fabryce kanapek gdzie tez od pierwszego dnia nie miałam zadnego treningu nawet w pierwszy dzien nie było osoby odpowiedzialnej za nas pracowników ...nikt nam nic kompletnie nie wytłumaczył ....ani nie pokazal . GwAłtowne ruchy w tej pracy ,która wykonywałam powodowały coraz silniejszy ból oraz moj stan psychiczny wyczerpywał sie.Moja agencja pracy nigdy nie szanowała pracownika pod wieloma względami np:wielogodzinne (do 3 godzin moze czasem do 4 lub 6)czekanie na autobus odwożacy z miejsca pracy do domu...Nerwy i komentarze odnośnie takiego typu traktowania nas były zgłaszane do agencji,która nie potrafi ogarnac spraw i jednoczesnie zlewała nas. Chciałabym zgłosic skarge na moja agencje i wnosic o odszkodowanie za stracone zdrowie i brak kultury i poszanowania pracownika . Czy Ktoś wie czy wgl.mam takie prawo i czy moge wygrac sprawe?

Sith
Emigrant

Postautor: Sith » 15 sie 2013 14:02

Firm posredniczacych w tych sprawach jest calkiem sporo, szczegolnie z polska obsluga. Sprawdz np. http://www.turnerlaw-pl.co.uk/

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 15 sie 2013 16:49

rymanti pisze:jedyne co to kiedy zaczynalam pracy kazali mi podpisac dokumenty o bhp ze przeczytałąm -a których tak naprawde w pełni nie rozumiem...

Współczuje problemu... ale jak można coś podpisać nie rozumiejąc tego? :roll:

rymanti
Gastarbeiter

Postautor: rymanti » 17 sie 2013 19:14

Wiem:( ale nie umiem języka Angielskiego..jak większość ludzi w tym mieście...Przyjeżdżając do Angli zamierzałam dobrze i uczciwie pracowac-i sprawdzałam się w tym.Manager-owie dawali mi pochwały..a liniowi kłucili o mnie zebym tylko z nimi pracowala.Teraz moj język nieco sie poprawil...pracując z ludzmi z innych krajów starałam się dogadywac w J.Ang. Ale jak pisałąm przyjeżdżając zamierzałam uczciwie pracować,a nie znając języka..(jedynie powierzchownie,jak mam na imie ile lat adres i kiedy zaczynam prace,kiedy koniec ) a na testach było jedynie glw.liczenie ,i zmiany godzin.Podtykajac mi rózne papiery do podpisania jak ok.75% pracowników ,która nie posługuje sie j.ang.oraz go nie rozumie ,tylko litewskim(bez podtekstów rasistowskich)kiedy powiedziałam ze tego czy tego nie rozumiem..one mi na to ze bez podpisów nie moge pracowac...tlumaczac mi w j.polskim ze tam jest napisane zapoznalam sie z zasadami iz, wiem co moge wniesc na teren pracy ,co nosic a czego nie nosic itp.Więc nie miałam wyjśćia:/owszem wajzer tlumaczył mi to samo...jedyne z bhp.usłyszałam o myciu rąk...o całej reszcie nic.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 17 sie 2013 20:38

piszesz, ze pracujesz od roku, a ból masz od dawna a jednocześnie piszesz o rzekomym odszkodowaniu. Jeśli coś w tym chcesz zdziałać to trzymaj się jednej rozsądnej historii. Np to, ze pracujesz od roku a ból masz od troche mniej niż rok, tak by to wyglądało, ze to przez prace bo inaczej nie ma co pisać o odszkodowaniu. Masz zaświadczenia od lekarza? Jeśli masz zaświadczenia to pozbieraj to wszystko i do firmy jakiejś pl jezycznej prawniczej się zgłoś zajmującej się odszkodowaniem na zasadzie no win no fee. Tam ci powiedzą jakie masz szanse i jeśli uznają, ze masz to się tym zajmą na zasadzie, ze jak wygrasz to płacisz jak nie to nie, więc nic nie ryzykujesz.

rymanti
Gastarbeiter

Postautor: rymanti » 18 sie 2013 20:10

tak dokladnie jestem w angli juz 14 miesięcy..z czego półtora miesiąca na zwolnieniu lekarskim..A bóle zaczęły się dokladnie 10 miesięcy temu,mam zaświadczenia,mam nawet dowód ze kilka dni przed wyjazdem do Angli do pracy miałam w pełni zdrowy obraz kręgosłupa -wręcz okaz zdrowia..mam tez zdjęcia RTG i TK z przed niecalych 2 miesięcy i widoczne ą tam zmiany zwyrodnieniowe i nawet ..opuchlizna jaką mam na zewnątrz a dokładnie na obszarze Lędzwiowo-krzyżowej co myśle daje mi pewne szanse...aczkolwiek wypadku myslę ze juz nie da sie udowodnic.:( ale zas ciągnące się ciągłe podnoszenie róznych rzeczy i nieodpowiednie gwałtowne ruchy,skręty itp.wiem ze przyczyniły sie do tego stanu.:( Zapomniałam napsac ze mam tez 2 ubytki w kości ogonowej..:( i juz nie moge nic dzwigac..Dziękuje wam za zainteresowanie sie moim problemem i za napewnno cenne rady i komentarze:)i napewno tego tak nie zostawie

Wróć do „Praca”