Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Kollwing
Gastarbeiter

Praca jako rikszarz - pytanie o realia

Postautor: Kollwing » 30 mar 2008 20:15

Witam
Zamierzam wybrać sie na wakacje do Londynu i podjąć się jakieś pracy. Bardzo spodobał mi się pomysł Rikszy. Chciałbym się zapytać o opinię na temat mojego pomysłu, chciałbym się dowiedzieć co jest wymagane abym został zatrudniony, czy jeśli mam 20 lat to mam szanse dostać ta pracę czy muszę koniecznie mieć 21 lat, czy trasy są długie i czy ilość ulic do zapamiętania jest duża, co jeśli nie będę znał trasy przejazdu, co jeśli Anglik zażyczy sobie jechać w nieznane mi miejsce i ogólnie chciałbym się dowiedzieć czy to dobry pomysł? Jeśli chodzi o kondycję to w moim przypadku nie sprawia to problemu: chodzę na siłownię na basen i dużo biegam, spędzam aktywnie czas wolny dlatego zainteresowała mnie praca na Rikszy.

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 04 kwie 2008 23:53

Zobacz na stronki www firm ktore takie rykszy wypozyczaja. Z tego co wiem dzialaja na podobnej zasadzie, co firmy minicabow (minicaby to normalne auta jezdzace jako taxowki tyle ze kasuja ustalona stawke za trase i nie musza zdawac egzaminu jak ci na czarnych taxowkach). Czyli wypozyczaja Ci ryksze na tydzien. Placisz za to od razu i jezdzisz sobie caly tydzien kiedy chcesz. Pewnie nie dostaniesz chorobowego, ale mysle ze mozna zarobic na rykszach. Na wakacje to dobry pomysl bo duzo turystow jest w Londynie.
O znajomosc ulic sie nie przejmuj. Ryksze jezdza tylko w centrum. Scislym centrum. Zawsze mozesz powiedziec, ze gdzies nie pojedziesz. A poza tym zawsze mozesz patrzec w mapke i klienci beda sie cieszyc ze moga sobie poogladac i dluzej posiedziec w rykszy. W mapke patrza nawet taxowkarze z czarnych taxowek. Na pewno warto znac jakies fajne miejsca. Bo klienci znaja nazwy miejsc a nie zawsze wiedza gdzie one sa. Ale tego mozesz nauczyc sie od ludzi, ktorzy jezdza na rykszach.

Tu masz link do polskiej firmy:
http://traditionalrickshaw.com/

Powodzenia
Robert

Wróć do „Praca”