Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
user15224
Gastarbeiter

Postautor: user15224 » 13 kwie 2013 19:26

Ja powiem tak, tu jest podobnie jak w Polsce, fachowiec od wszystkiego: budowlaniec, hydraulik, elektryk i jeszcze nie wiadomo co. Dlatego uważam, że tu nie ma dobrych fachowców. Fachowcy to są w Reichu albo USA, tam każdy się specjalizuje i jest dobry w tym co robi. Ja już widziałem instalacje elektryczne i hydrauliczne robione przez takich fachowców, że głowa boli. A ogólnie to Angole są kiepskimi fachowcami co widać po wiecznie psujących się kotłach CO, cieknących rurach i niedokręconych przewodach w rozdzielniach. A w tym ich cudownym metrze to szczury kable ciągle żrą a te ich kable to w Polsce by inspktor kazał na złom wywalić. Ogólnie zima i średniowiecze, gdyby nie to, że tu robota i jakać kasa jest to w życiu bym tu nie był.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 13 kwie 2013 20:49

user15224 pisze:Ja powiem tak, tu jest podobnie jak w Polsce, fachowiec od wszystkiego: budowlaniec, hydraulik, elektryk i jeszcze nie wiadomo co. Dlatego uważam, że tu nie ma dobrych fachowców. Fachowcy to są w Reichu albo USA, tam każdy się specjalizuje i jest dobry w tym co robi. Ja już widziałem instalacje elektryczne i hydrauliczne robione przez takich fachowców, że głowa boli. A ogólnie to Angole są kiepskimi fachowcami co widać po wiecznie psujących się kotłach CO, cieknących rurach i niedokręconych przewodach w rozdzielniach. A w tym ich cudownym metrze to szczury kable ciągle żrą a te ich kable to w Polsce by inspktor kazał na złom wywalić. Ogólnie zima i średniowiecze, gdyby nie to, że tu robota i jakać kasa jest to w życiu bym tu nie był.

Tak, masz rację w UK jest zima i średniowiecze... Tylko dlaczego tu jest ta kasa...
Hmmm... dlaczego cholera prawie cały świat wzoruje się na angielskich normach, nawet Polska... Hmm no nie wiem.

Kiepskich fachowców jest pełno wszędzie, w UK też. Ale mówić, że tu jest zima i średniowiecze czy nazywać anglików kiepskimi - to może tylko super fachura z Polski ze śrubokrętem z pandlanda.
Szczerze mówiąc jak bym miał wynająć takiego "fachowca" jak ty, który mi mówi o kiepskich angolach i o tym, że jakiś inspektor z Polski by to czy tamto wywalił, to bym ci podziękował. Ja ci tylko jedno przypomnę - polscy fachowcy są tak super, że dach nad stadionem narodowym, który ma chronić przed deszczem nie da się zamknąć jak pada deszcz...
O zadowalających się wiaduktach nad nowymi najdroższymi autostradami w europie nie słyszałeś? Gdzie są więc ci twoi inspektorzy Polscy co by angielskie kable wywali na złom?
Bynajmniej nie bronię partaczy, których też pewnie w UK nie brakuje, ale jak widzisz, zanim się zacznie wypowiadać takie bzdety należy to przemyśleć.
Nie wiem co jest w tym narodzie, ale każdy kto przyjedzie do UK to narzeka... a, że musi mieć narzędzia robocze ubranie, a że tu jest to do d a tamto też do d.... Ludzie dlaczego wy sobie krzywdę robicie i przyjeżdżacie do takiego zacofanego kraju jak UK?

sruba89
Gastarbeiter

Postautor: sruba89 » 13 kwie 2013 20:55

numerowa pisze:Moze to polscy pracodawcy, ktorzy chca zarobic tanim kosztem? ;)

Wkoncu ktos rozumuje tak jak ja :D. Nie jestem sam hehe

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 13:15

Ja tam dostalem od firmy ubranie robocze, buty, vana pelnego narzedzi :)
Ale jedno ale, szefem nie jest Marian tylko Gulliver ktory jest Anglikiem.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 14 kwie 2013 13:41

Bombastik czy mógłbyś się ze mną podzielić czym się zajmujesz? Bo może miałbym do Ciebie kilka pytań.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 13:46

Pracuje w firmie ktora zajmuje sie remontami councilowskich domow i flatow dla nowych lokatorow. Czasem trzeba przemalowac, czasem zrobic nowa lazienke i kuchnie, polozyc podloge czy pare plytek. Ogolnie lekka robota jesli ma sie doswiadczenie w budowlance.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 14 kwie 2013 13:46

A może hydraulika nie potrzebujecie?

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 13:59

Tutaj musisz umiec robic wszystko :cry:
Wchodzisz na flat i to co jest do zrobienia trzeba zrobic, jak trzeba zalozyc drzwi to musisz umiec to zrobic, trzeba podlaczyc wanne czy umywalke to tak samo. Tak ze jesli masz tylko jedna specjalnosc to mozesz sobie nie dac rady.
Sam tez jestem hydraulikiem, ale przez ponad 20 lat pracy w budowlance liznolem tego czy tego i teraz to procentuje. Zreszta nabor trwa, mozesz sprobowac jesli czujesz sie na silach:

http://londynek.net/jobs/Angielska+firm ... _id=730734

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 14:01

blondynek pisze:
ork pisze:A może hydraulika nie potrzebujecie?

tych firm jest kilkaset w UK - w zaleznosci od regionu

najwieksze operujace na terenie Londynu

Morrisons
Pinnacle
Kier Group
Balfour Beatty
Wates
Vinci
Apollo
Higgins
Osborne

popatzr na ich strony - czasem maja listy wakatow w orznych rejonach UK na rozne prace; czasem zatrudniaja bezposrednio, a czasem maja inne firmy podwykonawcze ktore najmuja ludzi bezposrednio

Jest jeszcze Wilmott Dixon, Roydon, Phoenix :)

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 14 kwie 2013 14:57

Dziękuję Wam za namiary poszukam. Bombastic, ja w PL robię w zasadzie większe roboty, jak jest etap wstawienia drzwi to mnie już dawno nie ma. Ja robię kotłownie, podłogówki, pompy ciepła, rozprowadzam wodę kanalizę, gaz, potem ktoś tam robi wykończenia, glazurnik wkręca w moje rury krany. Remonty w istniejących łazienkach to dla mnie za małe roboty, bo ja nie robię drzwi itp. Oczywiście wszystkiego można się nauczyć, zawsze jednak lepiej robić to na czym się znam.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 15:18

No ja w Polsce tez tylko instalacje robilem, ale tutaj na razie robie co robie.
Nazbieram troche kasy to zrobie tutejsze kursy typu NVQ i Gas Safe i zobaczymy :)

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 14 kwie 2013 15:45

Widziałem wczoraj filmik-reklamówkę na stronie jakiejś szkoły. Pierwszy stopień tych uprawnień to naprawdę mnie rozbawił. Pokazywali, że uczą jak prosto grzejnik do ściany przymocować. Naprawdę proste rzeczy, więc zapewne dasz sobie z tym radę bez problemu. Powodzenia.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 16:14

Proste ale kosztowne :)

grzesio24
Gastarbeiter

Postautor: grzesio24 » 14 kwie 2013 21:02

Najbardziej to mnie rozwaliło ogłoszenie pseudoszefa:
http://londynek.net/jobs/Dam+prace+Lond ... _id=732830

Tym niby szefom to się w d... poprzewracało. Zapłaci Ci 50f i chce, żebyś mu wszystko zrobił.
Rozumiem, że mogą wymagać swoich narzędzi, umiejętności itp ale cena za dniówkę wtedy jest całkiem inna.
Pseudo szefowie mnie rozśmieszają
Płacą 50f najlepiej jeszcze z depozytem i wymagają nie wiadomo czego ha ha ha

Wróć do „Praca”