Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
user2101298
Gastarbeiter

"kuroniowka" z polski w uk

Postautor: user2101298 » 11 kwie 2013 13:30

Witam , potrzebuje informacji czy ktos wiec cos na temat rejestracji w angielskim urzedzie pracy, od maja w polsce przysluguje mi zasilek tzw kuroniowka i uzykalam informacje ze polski urzad pracy ma prawo przesylac mi pieniadze do Uk. tylko ze musze poswiadczac tam ze nadal jestem bezrobotna , czy ktos mial podobna sytuacje i jak to wszystko wyglada i czy sa jakies utrudnienia z zarejestrowaniu sie w uk jako bezrobotna

marcerator
Gastarbeiter

Postautor: marcerator » 11 kwie 2013 13:41

Skoncz wklejac ten sam post w kilku dzialach!

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 11 kwie 2013 13:44

Nie ma zadnych utrudnien tylko czesto papiery "gubia".

Musisz w ciagu bodajze 4 dni od przyjazdu tutaj zarejestrowac sie z JC, bedziesz chodzic sie tu podpisywac a z polski dostawac pieniadze tylko w polsce zajmnie to kupe czasu bo musza stad do Polski przeslac papiery.

Tutaj musisz miec z polskiego posredniaka formy - jakie to zapytaj w Polsce na miejscu.

Da sie wszystko zalatwic

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 11 kwie 2013 13:54

OK, a ja zapytam inaczej, Polski Urząd Pracy (czy jak to się teraz zwie) płaci zasiłek za to, że: ktoś nie ma pracy czy za to, że ktoś nie ma pracy ale ją aktywnie szuka?
Jeśli to drugie to wydaje mi się, że Polski urząd w momencie wyjazdu danej osoby powinien wypłatę zasiłku wstrzymać.
Tak samo jak ktoś otrzymuje JSA i deklaruje wyjazd do Polski na stałe, to też Job Centre Plus skreśla taką osobę z listy aktywnie szukających pracy i zaprzestaje wypłat JSA.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 11 kwie 2013 14:06

Stres na "wydaje sie" Goral u Ciebie jak zwykle.

Jest jakis limit chyba 3 czy 4 miesiace mozna podpisywac sie tutaj a zasilek miec placony przez Polski urzad pracy.

Ale trzeba miec wszystkie potrzebne dokumenty i wszystko dobrze samemu sprawdzic zanim sie przeniesie bo czesto w polskich urzedach i w urzedach tutaj nie maja o tym pojecia.

user2101298
Gastarbeiter

Postautor: user2101298 » 11 kwie 2013 15:52

a mam jeszcze jedno pytanie, czy jesli o ubezpieczenie w uk , czy rejestracja w urzedzie automatycznie daje mi ubezpieczenie czy trzeba to robic w jakies innej formie? zaznaczam ze bede miec angielski NIP

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 11 kwie 2013 16:04

NIN nie NIP

NIN dostaje kazdy bez wzgledu na to czy oplaca skladki

to tak jabys mial numer konta w banku a na koncie zero - nalezalyby ci sie odsetki?

na powaznie - nie wiem jak to z tej strony dziala, zapytaj w polskim urzedzie pracy lub w tutejszym JC

Wróć do „Praca”