Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
gosiaczek330
Gastarbeiter

Jak jest z doświadczeniem?

Postautor: gosiaczek330 » 25 lut 2013 18:09

Od dłuższego czasu szukam pracy m.in w hotelach czy cofee shopie, jednak nie skutecznie a to tylko dlatego, że nie mam doświadczenia. Wcześniej pracowałam na wielu stanowiskach (praca w sklepie na stanowisku kierownika i sprzedawcy, magazynie, byłam kelnerka - ale to do cofee shopu chyba nie jest przydatne ponieważ podczas interview nie było to brane pod uwagę, pracowałam jako animator i jakoś radziłam sobie z wyzwaniami i uczeniem się nowych rzeczy, więc dlaczego jest tak trudno dostać prace bez doświadczenia, skoro można się tego nauczyć w jeden dzień. Może czasami lepiej ściemnić z doświadczeniem, przecież z reguły i tak jest trening aby ogarnąć pracę? Jestem osobą szczerą i zawszę mówię prawdę, ale może czasami lepiej jest trochę naciągnąć? Skończyłam studia i chcę zacząć normalną legalną pracę w Londynie, jednak coraz więcej ogłoszeń to ściemy i naciągacze. Mój angielski jest komunikatywny, ale nawet nie mam szansy aby go poprawić (praca między ludźmi, którzy posługują się angielskim jest chyba najlepszym sposobem). Co robić?

gosiaczek330
Gastarbeiter

Postautor: gosiaczek330 » 28 lut 2013 19:54

dzięki za zainteresowanie

amfios
Gastarbeiter

Postautor: amfios » 28 lut 2013 20:48

Biegły angielski i miałaś kontakt z klientem ? idź do banku
np. w Barclaysie na Piccadily polki tak sie dostały.
Nie napisałaś tylko gdzie pracowałaś - jesli tylko w PL to możesz mieć problem

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 28 lut 2013 21:14

Amfios - gdzie ten biegly widzisz?

Pisze "komunikatywny"

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 01 mar 2013 12:08

CV ma przyciagnac pracodawce do Ciebie, a wazniejsza jest rozmowa kwalifikacyjna. Jak sie nie spodobasz to brak doswiadczenia jest tylko taka wymowka.. mam na mysli te najnizze prace.

za szkolnych lat rozne prace wykonywalam, i raz aplikowalam o prace w restauracji w hotelu, krotko popracowalam, bo od razu do recepcji przeszlam ale tylko zaczelam te prace w restauracji to po paru dni szef mnie zapytal widzac, ze nie znam sie na pracy- Ania, powiedz szczerze, czy ty pracowalas w restauracji wczesniej?- ja na to- a nie czytales mojego CV?, on, ze nie. Odpowiedzialam, ze nie pracowalam nigdy wczesniej w restauracji i sie glupawo usmiechnelam :P

Tak wiec z doswiadczenia wiem, ze CV fakt tez jest moze wazne, nie wiem, ale w tych wlasnie niskich pracach to oobowosc waniejsza, zakrecisz chlopa usmiechem i gadka to nawet na CV nie spojrzy. I odwrotnie, wiem z doswiadczenia, ze byly dziewczyny z dlugoletnim doswidczeniem ale jak pytaly o prace z grobowa mina, to pewnie do tej pory w domciu siedza. To tak z doswidczenia :wink:

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 mar 2013 12:45

aina24 Wiesz, że dzwony dzwonią, ale nie bardzo w którym kościele:)
Generalnie zasada jest taka, że jak pisze aina24 interview jest podstawą, naturalnie bez odpowiedniego CV też się nie obejdzie, bo CV ma być zaproszeniem na interview.
Praca na najniższych stanowiskach wymaga osoby o minimalnych kwalifikacjach, ty, pokazując, że masz studia, pracowałaś jako kierownik, czy w inną wymagającą logicznego myślenia itp. Nie jesteś dobrym kandydatem do pracy w coffee shopie!
Do coffee shopu potrzeba osoby o niskim poziomie edukacji ze średnią podstawową matematyką (liczenie pieniędzy).
Osoba ponad kwalifikacje, prędzej czy później odejdzie, poza tym dosłownie "za dużo wie". Na takie stanowiska potrzebne są osoby dla których praca taka będzie jedyną wymarzoną. Nie wiem, czy udało mi się to wyjaśnić.
Zrób sobie specjalne CV do pracy w coffee shop, proste, w którym pomiń studia i prace na wyższych stanowiskach niż sprzedawca.
Idąc na interview postaraj się postawić w roli pracodawcy i zastanowić kogo szukają i bądź tą osobą jakiej oni chcą.
Prawda, skrywana przez cały ten system jest taka, że to oni potrzebują ciebie nie ty ich!
Popatrz idealna do coffee shop była y taka blondynek, przemądrzała głuptula o pyskatym pysku. To idealny kandydat, nawet dali by jej stanowisko team lidera:)) wyżej już raczej nie, bo za głupia.
Ale przyuważ jej sposób wypowiedzi, zachowania. Bądź coś w tym stylu a zobaczysz, że dostaniesz prace w coffee shopie.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013 10:36 przez goraluk, łącznie zmieniany 1 raz.

gosiaczek330
Gastarbeiter

Postautor: gosiaczek330 » 01 mar 2013 18:25

3 lata temu pracowałam w londynie, później wróciłam do polski skończyć studia i w międzyczasie pracowałam, czyli najlepiej sobie zrobić kilka CV w zależności gdzie szukam pracy...gorzej jak na interview jest kobieta, więc jej raczej nie urzeknę uśmiechem i wyglądem :P, na początku chce znaleźć jakąkolwiek pracę aby mieć kontakt z ludźmi i poprawić język. Przyznam szczerze, że niektórzy mają bardzo wysokie wymagania co do doświadczenia, np w sprzątaniu.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 mar 2013 20:27

gosiaczek330 pisze:3 lata temu pracowałam w londynie, później wróciłam do polski skończyć studia i w międzyczasie pracowałam, czyli najlepiej sobie zrobić kilka CV w zależności gdzie szukam pracy...gorzej jak na interview jest kobieta, więc jej raczej nie urzeknę uśmiechem i wyglądem :P, na początku chce znaleźć jakąkolwiek pracę aby mieć kontakt z ludźmi i poprawić język. Przyznam szczerze, że niektórzy mają bardzo wysokie wymagania co do doświadczenia, np w sprzątaniu.

Wymagania... no nie dziw się. Szukają ludzi którzy będą sprzątać przez jakiś czas, a nie parę dni czy tygodni.
Co CV to naturalnie, CV idealnie jest napisać pod daną pracę:)
W CV raczej bym nie kłamał, prędzej czegoś nie uwzględnij.
Jak zapytają o doświadczenie, mów tylko o tym, które się przyda do konkretnej pracy. W myśl zasady: "nie wychodź przed konia", odpowiadaj tylko na zadane pytanie, bez własnego rozszerzenia opisującego jakich to ty w tym i tamtym nie miałaś osiągnięć.
Oni szukają osoby nisko kwalifikowanej... A nie szefa Barclays:)
To kto będzie na interview to nie ma znaczenia, bo nadal to oni potrzebują pracownika, wszystko zależy jak ty się dopasujesz do ich idealnego kandydata.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 01 mar 2013 23:24

Jesli chcesz pracowac w coffie shopie to wpisz sobie w CV, ze masz takie wlasne doswiadczenie z Polski, nikt Ci tego nie sprawdzi. Mowisz, ze pracowalas w UK 3 lata temu, nie wiem co robilas, ale tez to sobie wpisz w CV, bo doswiadczenie z UK bedzie sie bardziej liczylo niz to z Polski, a jesli pracowalas w czymkolwiek zwiazanym z obsluga klienta to wpisz koniecznie. Na interview usmiechaj sie, bo kazdy chce pracowac z osoba sympatyczna, pozytywna i ogarnieta. Ktos slusznie napisal powyzej, nie przyznawaj sie do zadnych wielkich kwalifikacji, bo im to jest niepotrzebne i bedziesz za bardzo wykwalifikowana. Jak szukalam pracy to zmienialam CV w zaleznosci od stanowiska, bo kazdy pracodawca szuka czegos innego. Powodzenia :)

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 02 mar 2013 00:43

Ja tam nie wiem, bo nowa jestem - ale goraluk do jakichs duchów pisze - pytanie zadała aina24 - a nie ania24 i to ona ma dzisiaj urodziny ..... Sto lat kochana :-)

Pacanowo się klania 8)

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 02 mar 2013 10:44

Rolmopsik pisze:Ja tam nie wiem, bo nowa jestem - ale goraluk do jakichs duchów pisze - pytanie zadała aina24 - a nie ania24 i to ona ma dzisiaj urodziny ..... Sto lat kochana :-)

Pacanowo się klania 8)

Kolejny troll a-la blondynek?

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 02 mar 2013 12:18

kto jak kto ale blondynek raczej by o mnie nic milego itp nie napisala :lol:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 02 mar 2013 12:18

a tymbardziej nie napisala by mi- kochana :lol:

Wróć do „Praca”