Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
freelans
Gastarbeiter

Postautor: freelans » 09 lis 2012 17:42

NoToCo pisze:UTR oczywiście istnieje, daro się chyba pomyliło z WRS.

A faktycznie CH (wg PWN) a zmyliło mnie to, że w literakach na kurniku (scrabble po polsku) jest tylko przez "h" i tam właśnie tego słowa używam :lol:

Sam Fredra pisał:

Nie tak, jak ja przy tobie. Prawdziwa niedola: Ch** opadł, jajca stęchły, ciężkaż moja dola.

("Zaślubiny Idzi")

To tak na poprawę humoru po ciężkim tygodniu pracy :D

Fajno jest ,że weekend . Fajno ,że z "CH" i "H" doszliśmy do jakiegoś porozumienia .,jednak główny wątek tego o co się pytałem poszedł się je...
Tak więc ponawiam pytanie ,czy brak UTR zwalnia mojego pracodawcę z zapłaty mi za wykonaną pracę? Czy też powinien mi wpłacić ,potrącając 30%.

Dzięki za potwierdzenie że coś takiego jak UTR jest ;)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 09 lis 2012 17:44

Jezeli jestes self employed (jestes?) to nic ci nie powienin potracac bo swoj Tax i NI sam placisz - sam sie rozliczasz.

freelans
Gastarbeiter

Postautor: freelans » 09 lis 2012 17:53

StaraBaba pisze:Jezeli jestes self employed (jestes?) to nic ci nie powienin potracac bo swoj Tax i NI sam placisz - sam sie rozliczasz.

Właśnie o to chodzi ,że wziąłem od anglika robotę z rozliczeniem jako self employed . Powiedziałem mu ,że nigdy sam się nie rozliczałem -zawsze robił to za mnie pracodawca. Ten numer UTR mają selfemployerzy ,a jak go nie mam to potrąci mi zamiast 20 % ,30% i będzie git . Suma sumarum jest taki git,że potrącił mi 100%. Wali wg.mnie w "ptaka",że wypłaci jak będę posiadał UTR i tyle,a ja szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia mojej teorii. Dziękuję

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 09 lis 2012 18:10

Jeszcze ni napisałeś jaka to była praca.

Jeśli budowlana, to pracodawca powinien odtrącać 20% na CIS Scheme (jeśli masz UTR) lub 30% jeśli go nie masz:

Paying subcontractors

When HMRC verify a subcontractor, they'll tell you how to pay them. This could be:

gross - meaning you don't make any deductions
net of deductions at the standard rate (20 per cent)
net of deductions at the higher rate (30 per cent), because the subcontractor isn't registered or couldn't be verified for some other reason

http://www.hmrc.gov.uk/cis/contractors/advice-pay.htm

Skoro nie zapłacił Ci wcale to Cię oszukał, UTR nie ma z tym nic wspólnego.

PS. Przypominam, że ten cytat i link odnoszą się tylko do osób pracujących w budowlance.

freelans
Gastarbeiter

Postautor: freelans » 09 lis 2012 18:29

NoToCo pisze:Jeszcze ni napisałeś jaka to była praca.

Jeśli budowlana, to pracodawca powinien odtrącać 20% na CIS Scheme (jeśli masz UTR) lub 30% jeśli go nie masz:

Paying subcontractors

When HMRC verify a subcontractor, they'll tell you how to pay them. This could be:

gross - meaning you don't make any deductions
net of deductions at the standard rate (20 per cent)
net of deductions at the higher rate (30 per cent), because the subcontractor isn't registered or couldn't be verified for some other reason

http://www.hmrc.gov.uk/cis/contractors/advice-pay.htm

Skoro nie zapłacił Ci wcale to Cię oszukał, UTR nie ma z tym nic wspólnego.

PS. Przypominam, że ten cytat i link odnoszą się tylko do osób pracujących w budowlance.

Tak ,to o budowlankę chodzi . Zanim napisałem tutaj posta ,poczytałem o tym UTR i czy to jakoś komplikuje sprawę . Wyczytałem ,że nie ,ale chciałem mieć punkt odniesienia względem wpisów . Poza tym ,zaczynając robotę ,powiedziałem ,że UTR niet i on na to ,że ok ,ale potrącić musi dodatkowo 10% i mi taki układ pasował . Nie byłbym taki wk..... ,bo wiem ,jak czasem z wypłatami bywa ,jednak powód dla którego była mi ta praca potrzebna ,był dla mnie priorytetem . Dziękuję za potwierdzenie moich mysli i za czas spędzony na przeczytanie i napisanie posta.Hej

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 09 lis 2012 19:13

Nie ma problemu. Powodzenia!

Wróć do „Praca”