Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Gdanszczanin
Gastarbeiter

Telefonia komórkowa na wyspach

Postautor: Gdanszczanin » 05 wrz 2012 00:50

Witajcie,

niebawem wybieram się do UK i mam pytanie o sieć komórkową, którą polecacie jeśli chodzi o prepaidy. Mam telefon w Orange (polski numer), biorę drugi aparat bez simlocka i chciałbym wiedzieć, co mam kupić po przyjeździe, bo będzie to jeden z szybszych (prawie natychmiastowy) zakupów.

Będę potrzebować karty, która daje jak największe możliwości dzwonienia (smsy mnie raczej nie interesują), czyli najtańsze połączenia na stacjonarne w UK.

Druga sprawa to potrzebowałbym dostępu do netu (mam w aparacie nawigację i chciałbym z niej korzystać prawdopodobnie codziennie).

I tutaj też pytanie - czy są jakieś karty umożliwiające surfowanie po sieci po w miarę rozsądnych cenach? Gdybym miał używać netu polskiego, to płaciłbym od 1 zł w górę za 1 Mb...

Pozdrawiam

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 05 wrz 2012 08:43

Gdybys bral abonament to polecalbym T Mobile - Full Monthy. Nie mam niestety pojecia o prepaidach.

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 05 wrz 2012 09:39

Moja żona używa prepaida z GiffGaff. Wykupuje pakiet za 10 funtów, ma w tym o ile się nie mylę 300 minut do wykorzystania przez miesiąc i internet bez limitów. Jak na pakiet za 10 funtów to nie jest zły deal moim zdaniem.

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 05 wrz 2012 12:22

Gdybyś się zdecydował na GiffGaff to zapraszam do zamówienia simów z linka poniżej. Po aktywacji obaj dostaniemy £5 :D

Oferta:
http://giffgaff.com/index/offer

:idea:

Gdanszczanin
Gastarbeiter

Postautor: Gdanszczanin » 12 wrz 2012 16:23

A to jeszcze pytanko czy GiffGaff mogę sobie kupić (starter) normalnie w jakimś 'kiosku', czy muszę robić tę rejestrację przez net i czekać na dostawę?

Pytam dlatego, że jadę sobie autobusem do UK i w Londynie spędzę ok 5 h na Victoria Coach Station (może jeszcze gdzieś się przejdę, ale będę tam od 17 do 23, więc nie wiem czy się uda) i potem jadę dalej. Zależałoby mi na tym, żeby w czasie tego pobytu w Londynie już zaopatrzyć się w numer brytyjski.

Pozdrawiam

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 12 wrz 2012 19:25

No nie dostaniesz w sklepie. GG to firma 'internetowa' nie mają swoich punktów.
Poza tym musisz aktywować i doładować online więc na ulicy tego też nie zrobisz.
Jak masz adres tam dokąd jedziesz to sobie zamów już teraz na swoje imię i nazwisko. Może ci nikt nie wywali tego a jak przyjedziesz będziesz miał.

Najwyżej pójdziesz na róg i kupisz w innej sieci jakby ci zaiwanili. ;)

kasiawajs
Gastarbeiter

Re: Telefonia komórkowa na wyspach

Postautor: kasiawajs » 23 lut 2013 14:24

Gdanszczanin pisze:Witajcie,

niebawem wybieram się do UK i mam pytanie o sieć komórkową, którą polecacie jeśli chodzi o prepaidy. Mam telefon w Orange (polski numer), biorę drugi aparat bez simlocka i chciałbym wiedzieć, co mam kupić po przyjeździe, bo będzie to jeden z szybszych (prawie natychmiastowy) zakupów.

Będę potrzebować karty, która daje jak największe możliwości dzwonienia (smsy mnie raczej nie interesują), czyli najtańsze połączenia na stacjonarne w UK.

Druga sprawa to potrzebowałbym dostępu do netu (mam w aparacie nawigację i chciałbym z niej korzystać prawdopodobnie codziennie).

I tutaj też pytanie - czy są jakieś karty umożliwiające surfowanie po sieci po w miarę rozsądnych cenach? Gdybym miał używać netu polskiego, to płaciłbym od 1 zł w górę za 1 Mb...

Pozdrawiam

Najlepszą i najtańszą siecią w UK jest sieć Giffgaff. Nie ma potrzeby podpisywania żadnej umowy ( pay as you go ). Doładowaniem za 12 funtów zyskujesz nielimitowany internet ( na okres miesiąca czasu ) 250 minut do innych sieci, połączenia i sms'y do Giffgaff za darmo. Możesz również doładować konto kwotą: 15 funtów( 400 minut ), 20 funtów ( 800 minut) lub 25 funtów ( 1500 minut ). Internet w tych pakietach jest nielimitowany, więc możesz używać takich aplikacji jak Skype, Viber czy Google Maps. Nawet jeśli nie będziesz doładowywał konta to przez okres trzech kolejnych miesięcy połączenia i sms'y do wszystkich w Giffgaff nadal masz za darmo. Korzystam z tej sieci już jakiś czas i jestem bardzo zadowolana. Po niżej zamieściłam link poprzez, który możesz zamówić na podany przez Ciebie adres bezpłatną kartę sim. Klikając link i zamawiając kartę dodatkowo na start otrzymasz 5 funtów. Polecam

http://giffgaff.com/orders/affiliate/wajsowna

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 23 lut 2013 18:13

Karta three prepayd i masz za darmo skype, nawet jak przez 5 lat nic nie załadujesz na karcie:))
Three ma numer dostępowy do skype, więc musi być ich soft w telefonie, skyp w three za darmo nie korzysta z internetu, wiec tak naprawdę wystarczy mieć minimalny zasięg by wykonać połączenie w skype w bardzo dobrej jakości.
Generalnie, to w UK wszelkie karty pay as you go są ważne bezterminowo, przynajmniej tak było. Inaczej niż w Polsce, gdzie jak w miesiąc nie doładujesz to przepada....
Abonament polecam w three ze względu na nielimitowany internet za niecałe 13 funtów na miesiąc! Działa bardzo dobrze, w tym roku three chce mieć 90% UK pokrytą siecią 4G (ponad 20 mbps) mając więc odpowiedni modem, można mieć naprawdę niezły net za 13 funtów a co ważniejsze kontrakt jest na miesiąc:)))
Największa sieć sklepów z telefonami to www.carphonewarehouse.co.uk
Działa od ponad 15 lat. Tam znajdziesz więcej informacji o taryfach.

ps. giffgaff - to "nakłdka" na sieć O2, kiedyś to było chyba tesco mobile(?)

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 23 lut 2013 19:48

Czemu wciskacie Facetowi telefon na abonament jak chce na karte?A co daja abonament juz bez potwierdzenia adresu i konta w banku?To cos chyba przeoczylem.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 23 lut 2013 20:26

Czemu podniecacie się tematem sprzed pół roku?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 23 lut 2013 21:03

NoToCo pisze:Czemu podniecacie się tematem sprzed pół roku?

Widzisz tu kogoś podnieconego poza sobą?

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 23 lut 2013 22:56

O nie moge :-) Dziś nerwowo nie tylko w TV ale i na necie
:lol: :lol:

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 24 lut 2013 01:04

blondynek pisze:
goraluk pisze:Widzisz tu kogoś podnieconego poza sobą?

ty walisz konia przy kazdym poscie ktory plodzisz na pewno :lol:

Naprawdę powinnaś skorzystać z pomocy psychologa.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 24 lut 2013 08:41

goraluk pisze:
NoToCo pisze:Czemu podniecacie się tematem sprzed pół roku?

Widzisz tu kogoś podnieconego poza sobą?

Owszem widzę kogoś kto chcąc zabłysnąć wyklepał całe wypracowanie bo jakiś spamer wygrzebał temat sprzed pół roku :roll:

Wróć do „Praca”