Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
iness123
Gastarbeiter

Wyjazd do UK/ praca, mieszkanie, jak tam jest?

Postautor: iness123 » 31 sty 2012 12:52

Witam Was rodaków na obczyznie ;)
Od pewnego czasu zastanawiam sie nad wyjazdem za granice w celu zarobkowym i przygodowym. CHodzi mi o wyjazd na dłuzej.
Chciałam się więc dowiedziec jak to wszystko wyglada, czy mozna juz polsce szukac pracy, jakie dokumenty warto miec ze soba, ile trzeba zarabiac zeby sie utrzymac na luzie, no i czy latwo jest dostac prace, ja mam wyksztalcenie wyzsze, angielski znam w miare dobrze. Ale jezeli chodzi o wyjazd do UK i prace tem, to jestem calkowicie zielona.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

PaniDomuLondyn
Emigrant

Postautor: PaniDomuLondyn » 31 sty 2012 15:21

Pracy mozesz szukac juz z Polski na stronach anglojezycznych.Wystarczy wpisac w google.co.uk np."jobs in London" i wysylac cv.
Jak nie masz doswiadczenia to marne szanse.
Dowod osobisty wystarczy lub paszport.
Jezeli chcesz szukac pracy w zawodzie to moze cos znajdziesz ale jak nie, to tytul magistra Ci tutaj wiele nie pomoze.
Jak dobrze znasz angielski? "w miare dobrze" moze byc za malo.
Pracujac 40 godz/tyg. za minimum czyli 6.08/godz. na wynajecie pokoju i skromniutkie zycie Ci starczy.
Ogolnie jest recesja i z praca moze byc ciezko.
Musisz byc przygotowana finansowo na np.2-3 miesiace zycia zanim znajdziesz prace i dostaniesz 1-wsza wyplate.

Mozesz poczytac tutaj wiadomosci z pierwszej reki:
http://www.direct.gov.uk/en/index.htm

Wróć do „Praca”