Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
SantaCruz2009
Gastarbeiter

Parę pytań - prośba o radę dla zaczynającego pracę w UK

Postautor: SantaCruz2009 » 12 maja 2009 22:42

Witajcie

Mam parę pytań do osób zorientowanych w temacie.

Do tej pory pracowałem w Polsce, lecz firma zaoferowała mi nowy kontrakt i postanowiła przenieść do Londynu.

Robotę zaczynam na początku czerwca, lecz do Londynu będę mógł przylecieć max. 2 dni przed terminem rozpoczęcia tam pracy.

I teraz moje pytania.

Co muszę zrobić na początku. Bo wiadomo, że będę potrzebował konta w banku, zarejestrować się w Home Office etc.

I teraz czy bez problemu otworzą mi konto w banku? Gdyż na początku zatrzymam się u przyjaciół, więc nie będę posiadał żadnego Utility Bill na swoje nazwisko. Czy będę mógł iść z kontraktem do banku plus jakieś dokumenty i to im wystarczy?

O czym jeszcze muszę pamiętać po przylocie? Czy są jakieś niezbędne rzeczy? Od razu zaznaczam, że chciałbym przez te 2 dni wolne jakie będę miał załatwić samemu jak najwięcej rzeczy, żeby nie kłopotać ludzi z firmy.

Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.

woo
Emigrant

Postautor: woo » 13 maja 2009 08:40

Konta bankowego dawno nie zakladalem, ale 4 lata temu w Barclays wystarczyl mi list od pracodawcy.

Po zalozeniu konta pamietaj o zmianie adresu jak juz sie od znajomych wyprowadzisz.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 13 maja 2009 09:04

Mi sie nasuwa pytanie (poniewaz znam przypadki) - a kto ci bedzie placil? Bo jesli nadal polska firma to nie potrzebne ci raczej nic z tych rzeczy a jesli wpadasz na liste plac angielskiego oddzialu czy jak to tam jest w twojej firmie to rzeczywiscie musisz sie porejestrowac itd.
Otworz sobie konto bedac jeszcze w pl w ktorys z bankow co oferuja konta w zaprzyjaznionych bankach angielskich.
Jak masz zapewniony dach nad glowa po przyjezdzie to martw sie tylko o to jak sie dobrze zabawic przez te 2 wolne dni :)

SantaCruz2009
Gastarbeiter

Postautor: SantaCruz2009 » 13 maja 2009 16:37

Dziękuje za odpowiedzi. Będę podlegał pod angielski oddział firmy. No to jeśli umowa wystarczy do otworzenia konta, plus dokumenty (paszport, prawko, dowód?) to gitarka :), bo bałem się o to Utility Bill.

woo
Emigrant

Postautor: woo » 13 maja 2009 16:46

Jesli umowa nie wystarczy (ja mialem list od pracodawcy) to zawsze mozesz otworzyc konto Passport w HSBC - platne.

Wróć do „Praca”