Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
karpinski-marcin
Gastarbeiter

Zapewnienie ilosci godzin pracy

Postautor: karpinski-marcin » 19 sie 2008 10:36

Witam,

mam pytanie dotyczace minimalnej ilosci godzin pracy zapewnionej przez pracodawce;

Moj kontrakt zapodaje:

Hours of Work:

Your normal days and hours of work are 1.00 am to 9.00 am

Your normal working week will comprise 48 hours, over 6 days per week. These hours will be organised according to a rota system which the Company will notify you of an a weekly basis.

I moje pytania:
Czy pracopdawca MA OBOWIAZEK zapewnic mi 48 godzin pracy w tygodniu? Obecnie pracuje 37-45 godzin w tygodniu (srednia z ostatnich kilkunastu tygodni to ponizej 40 godzin tygodniowo), przez co otrzymuje wynagrodzenie nizsze od oczekiwanego.

Czy pracodawca moze sobie zazyczyc,abym np 3 dni w tygodniu pracowal nie od 1 do 9, a od 1 do 8? (przez co zmniejsza mi sie ilosc przepracowanych godzin w tygodniu).

pozdrawiam,
Marcin

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 19 sie 2008 12:15

Marcin,

Spojrzyj dokladnie do kontraktu. Moze zawierac klauzule iz liczba godzin jest zalezna od biezacych potrzeb biznesu.

Wróć do „Praca”