Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
agula1980
Gastarbeiter

Chrobowe - co i jak?

Postautor: agula1980 » 23 maja 2008 00:08

To znowu ja :D Wczoraj pisałam o tym ze firma nie zapłaciła mi za chorobowe,dzisiaj zapytałam jaka jest tego przyczyna a szefowa na to ze jest to zwolnienie z poza granic Angli,od Polskiego lekarza,i ze nie rozumieją co na nim pisze bo jest po Polsku(nikt mi nie powiedzial ani nie zaproponował zebym je przetłumaczyła)czy nie uwazacie ze to dyskryminacja-przeciez gdziekolwiek bym pojechała mogę zachorować!Czy to znaczy że mogę chorować tylko w Anglii!!A i twierdzi też że oni nie płacą za 3 pierwsze dni,nawet jak ma się zwolnienie,Martwi mnie ta cała sytuacja :( ...Dziękuje za pomoc.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 23 maja 2008 08:13

Prosze uprzejmie :D

Nie placa za trzy pierwsze dni, jest to prawda. Do siedmiu dni powinnas wypelnic self-certificate i nie potrzebujesz zwolnienia lekarskiego. Powyzej siedmiu dni potrzebujesz zwolnienia. Wymog dostarczenia w jezyku angielskim jest dla mnie dosc zrozumialy - w koncu pracodawca musi byc pewien ze dostaczasz zwolnienie lekarskie a nie, na przyklad, przepis na ciasto :D

Przejrzyj sobie ta stronke:

http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefit ... ck_pay.asp

Wróć do „Praca”