Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
perfecto
Gastarbeiter

Wyjazd w poszukiwaniu pracy- warto jeszcze?

Postautor: perfecto » 30 sty 2014 04:54

Witam,
Chciałbym poznać waszą opinię czy warto jest się wybierać teraz do UK w celu poszukiwania pracy bez specjalnego doświadczenia i wykształcenia, jedynie z dość dobrą znajomością języka(10 lat nauki w szkole i po kilka godzin dziennie słuchania podcastów i materiałów w języku angielskim przez ostatnie lata na bezrobociu w PL:))i chęciami do pracy? Mam tam jakieś uprawnienia na wózki widłowe(które zapewne i tak nie będą akceptowalne w UK z tego co się zorientowałem) i bardzo krótkie doświadczenie w tej dziedzinie. Interesowała by mnie właśnie praca magazyniera. Dostałem kilka ofert pracy przez agencje typu otto, ale jak wyczytałem co się tam wyrabia, to zrezygnowałem. Dowiedziałem się też jak mniej więcej wygląda wyjazd w poszukiwaniu pracy na własną rękę(założenie ninu, konta bankowego, etc.). Ewentualnie plan mój byłby taki, ze na początek chciałbym wyjechać przez jakąś sprawdzoną agencję, a później, na miejscu zajść do lokalnego job center i zamiast powrotu do kraju zostać na własną rękę.

No właśnie, ale czy ma to sens? Brak doświadczenia, komunikatywna znajomość języka, ale angielski, to dzisiaj już każdy zna. Dodatkowo w UK jest teraz przesyt Polaków i Angole negatywnie są do nich nastawieni, szczególnie do tych nowych emigrantów, niektórzy chcą nawet odejścia UK z EU. Czy się mylę? Z góry dzięki za wasze opinie:). W sumie Anglia nie jest moim wymarzonym miejscem na ziemi, ale z obcych języków znam tylko angielski, a kilkuletnie bezrobocie w PL nie wróży mi tu dobrych perspektyw na przyszłość, nie robiąc nic się cofam:P. Trochę długi ten wpis, już kończę:P.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014 04:58 przez perfecto, łącznie zmieniany 1 raz.

Usercostam
Rezydent

Re: Wyjazd w poszukiwaniu pracy- warto jeszcze?

Postautor: Usercostam » 30 sty 2014 11:17

perfecto pisze:Dodatkowo w UK jest teraz przesyt Polaków i Angole negatywnie są do nich nastawieni, szczególnie do tych nowych emigrantów, niektórzy chcą nawet odejścia UK z EU.

Jakby o tobie ktoś pisał "polaczek" to też byśbył negatywnie nastawiony. Pozatym nie wiem skąd masz takie informacje? Widzę tam w Polsce nieźle wam mózgi piorą...

minta
Gastarbeiter

Postautor: minta » 31 sty 2014 02:18

Angielski to podstawa,nastepnie pieniadze na conajmniej miesiac szukania pracy tutaj i w razie czego bilet powrotny .Ja bym sie nie zastanawiala na Twoim miejscu uciekaj stamtad !!

bananowyjoe
Gastarbeiter

Postautor: bananowyjoe » 31 sty 2014 12:57

co do uprawnień, nie bd one akceptowane, ale mogą służyć jako "podkładka" czyli. Masz papiery? Ok coś tam umiesz, ale my musimy wysłać Cię na swój egzamin. Agencje w Polsce wcale nie są tragiczne, niestety niewiele z nich oferuje wyjazd do UK, dla ludzi bez doświadczenia. np. Adecco. Kolega pojechal w czerwcu/lipcu [nie pamiętam dokladnie] do Bawarii, właśnie przez Agencję. Agencje niestety przed zakwalifikowaniem Cię, w 99% sprawdzą Twój angielski na rozmowie kwalifikacyjnej. Co do podejścia Anglików [Angole dla nich jest takim samym stwierdzeniem jak dla nas Polaczki] to zawsze jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Jedni są za Cameronem, i jego Hejtem na Polaków, swoją drogą, Cameron zapomina chyba że to min. dzięki nam zachowali niepodległość. Drudzy zaś są do Polaków pozytywnie nastawieni. Oczywiście jest też rodzaj 3 czyli "są to jest dobrze, nie ma ich to też jest dobrze"

skoczek20021983
Gastarbeiter

Postautor: skoczek20021983 » 20 lut 2014 09:18

A jak z pracą dla webmasterów? Domyślam się, że praca jest, ale czy zarobki są faktycznie opłacalne, lub czy wymagania nie są zbyt wyśrubowane przez wzgląd na konkurencję?

Wróć do „Praca”