O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
veda
Emigrant
Posty: 159
Rejestracja: 15 lis 2008 22:17

problem z kompem

Postautor: veda » 19 kwie 2011 16:04

ok no wiec juz nie wiem co mam robic. nie dziala mi zupelnie IE,nie otwiera nawet strony. net hula bo gg i skype jest ale zadna stronka:( nie pojaiwa sie zadne okienko :(

user753132
Gastarbeiter
Posty: 71
Rejestracja: 28 mar 2010 10:46

Postautor: user753132 » 19 kwie 2011 18:23

Na poczatek przeskanuj dysk "c:" antywirusem(pelne skanowanie-nie szybkie) Jezeli ud Ci sie odpalic www to przeskanuj jakims skanerem online(kasperski, Nod32, mks-vir, f-secure etc) wylaczajac wczesniej antywirus ktory masz zainstalowany

maya
Rezydent
Posty: 1120
Rejestracja: 28 wrz 2007 11:57
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 19 kwie 2011 19:20

Idź na forum.dobreprogramy.pl do działu Bezpeczeństwo. Poproś o pomoc. Tam ci to ogarną.
Najpierw zapoznaj się z Ogłoszeniami w tym dziale.

Zainstaluj firefox + adblock plus (subskrypcje) opcjonalnie.

mamatatacorkasyn
Gastarbeiter
Posty: 11
Rejestracja: 28 cze 2010 20:47

Postautor: mamatatacorkasyn » 19 kwie 2011 21:53

Kto to g.ówno jeszcze używa ?
Pewnie piracik i nie masz aktualnego IE,co?

veda
Emigrant
Posty: 159
Rejestracja: 15 lis 2008 22:17

Postautor: veda » 20 kwie 2011 22:32

wiec tak... bez szans bylo na wejscie jakakolwiek www takze przeinstalowalam system... i komp dziala jak flaki z olejem.

nie znam sie na kompach i programach do nich. wiec opre sie i z przyjemnoscia skorzystam z rady kogos bardziej obeznanego w owym temacie.
jaka przegladarka przy xp?

dziekuje:)

alapluska
Gastarbeiter
Posty: 69
Rejestracja: 10 sty 2011 11:11

Postautor: alapluska » 20 kwie 2011 22:46

Jeśli chodzi o przeglądarkę to ja polecam Operę bo jest naprawdę rewelacyjna, natomiast jeśli komputer wolno chodzi to najpierw zainstaluj oryginalne sterowniki a jeśli to nie pomoże to zanieś komputer do jakiegoś serwisu.

maya
Rezydent
Posty: 1120
Rejestracja: 28 wrz 2007 11:57
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 20 kwie 2011 23:56

Hm, w czym jest tak rewelacyjna?
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_shar ... b_browsers

Ok do rzeczy:
Start > Run: i wklej: winver
klik na Ok i otworzy się okienko z wersją windowsa.
Masz tam Service Pack 3 ?
Na dole będzie: Physical memory available...
Podaj ile masz.

Start > Run > i wklej: devmgmt.msc
klik na Ok i otworzy się 'Device Manager'
Masz jakieś urządzenia bez sterowników?

Start > Run > i wklej: services.msc
klik na Ok i otworzy się okno: 'Services'
Klikasz: Action > Export List... daj jakąś nazwę i zapisz.

Wchodzisz: http://wklej.to/ i wklejsz tam zawartość tego pliku
klikasz Dodaj i linka wyślij mi na pm.

Zobaczymy co da się zrobić :)
Jeżeli nie będziesz w stanie zrobić tego co napisałem to zrobimy to inaczej.
Jak? napisz mi pm, powiem ci jak.

aina24
Rezydent
Posty: 2992
Rejestracja: 29 sty 2010 15:34

Re: problem z kompem

Postautor: aina24 » 21 kwie 2011 09:04

veda pisze:ok no wiec juz nie wiem co mam robic. nie dziala mi zupelnie IE,nie otwiera nawet strony. net hula bo gg i skype jest ale zadna stronka:( nie pojaiwa sie zadne okienko :(



nie czytam wypowiedzi innych wiec nie wiem czy sie z czyms nie powtarzam...

skoro skype hula i gg tzn,ze net jest, a skoro zadna stronka sie nie wyswietla to najwyrazniej przez pomysle wykasowalas sobie net. Czasem tak bywa, cos Ci sie zainstaluje niechcacy, chcesz to wykasowac i zachacasz o ikonke z netem. Jak cos kasujesz nie mozesz tego robic na pulpicie tylko wchodz w control panel i kasuj z tamtad. Anyway, wejdz w start :arrow: control paqnel i tam gdzies znajdz opcje back up ( cofnij) przez co odzyskasz wszystko co niechcacy wykasowalas. Pewnie kilka razy musisz zrobic back upa by odzyskac wszystko. Tak mi to wyglada, ze przyczyno najpredzej moglo byc to. sprobuj, jak nie poskutkuje to pomysle jeszcze :) papapa

aina24
Rezydent
Posty: 2992
Rejestracja: 29 sty 2010 15:34

Postautor: aina24 » 21 kwie 2011 09:08

po przeczynaniu reszty twoich wypowiedzi jestem na 99% pewna, ze poprostu wykasowalas sobie ikonke z net, dlatego masz skype i gg a www nie chodzi. A to, ze comp nie chodzi to pewnie wlasnie masz za duzo badziewia, ktore - jak juz zrobisz back up- to sobie wchodzac na start- control panel- programy- wyinstaluj.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2011 09:11 przez aina24, łącznie zmieniany 1 raz.

banita
Rezydent
Posty: 7320
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 21 kwie 2011 09:09

maya - "zagadka" dla ciebie

czy mozliwe jest zeby "popsuc" gnizado DVI z karty graficznej tak ze wyswietla mi na monitorze kolory tak jakby w zlej temperaturze i/lub jakby brak bylo czerwonej barwy? z drugiego gniazda wyswietla ok z tv out tez .. zgluplem ... "popsulem" jak probowalem podlaczym kompa pod tv ... reinstalowalem sterowniki do karty, przywracalem ustawienia farbyczne i d...

mam radeona 8600 o ile mnie pamiec nie myli

hilfe :wink: thx from the mountain :wink:

maya
Rezydent
Posty: 1120
Rejestracja: 28 wrz 2007 11:57
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 21 kwie 2011 11:24

aina24, tylko Chuck Norris jest w stanie ściągnąć cały internet na dyskietkę. :)
Domyślam się, że chodzi ci o ikonkę (w system tray) połączenia internetowego pokazującą status tegoż połączenia. Bardzo łatwo sobie ją przywrócić. W Control Panel > Network Connection klikając prawym przyciskiem myszki na !aktywne! połączenie i wybierając 'Properties'. Zaznaczasz: 'Show icon...'

Widzisz, nie czytasz a podajesz informacje, które w efekcie są nic nie warte.
Nic jej nie da przywrócenie systemu do poprzedniego stanu gdyż system jest zainstalowany od nowa. Po drugie, veda nie ma problemu z odzyskaniem plików tylko z częściowym brakiem dostępu do netu.

Jeżeli gg czy skype mają dostęp do sieci i działają to przeglądarka też musi. W przypadku gdy tak nie jest, to problem jest z przeglądarką (ustawienia itp).
Zgadzam się z tym, że nadmiar programów może powodować 'zamulenie' systemu ale nie musi. Jeżeli panuje się nad tym co jest uruchamiane w 'tle' czyli tzw. 'procesy' to możesz mieć milion programów a system będzie działał tak samo jakby był świeżo zainstalowany.

banita Jak najbardziej mogło się tak stać. Miałem coś podobnego u siebie w geforce. Przy wkładanie wtyczki do gniazda, pin wepchnął styk w gniazdku do środka. Całe szczęście, że mogłem go wsunąć z powrotem od drugiej strony. Gniazdo nie jest zabudowane i wszystkie blaszki widać. Możliwe, że któryś kanał nie łączy i efekt jest tak jak opisałeś. Tylko, że u mnie nie było obrazu w ogóle. Uzbrój się w lupkę :) i sprawdź. Czy po podłączeniu do tego 'zepsutego gniazda' próbowałeś ustawiać monitor np: 'auto settings' czy coś w tym stylu? Pewnie tak ale spróbuj pobawić się też ustawieniami w sterach. Nie powiem ci co i jak gdyż nigdy nie miałem radeona. :-/

banita
Rezydent
Posty: 7320
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 21 kwie 2011 11:37

kabel sprawdzalem na innym kompie - dziala
kabel na "popsutym" wyjsciu podlaczony do tv daje takie same zle kolory wiec to nie wina monitora?
drugi kabel na tv out w tym samym czasie daje dobre kolory na tv przy opcji klonowania obrazu (przy zlych na monitorze)
jak podlaczam monitor na drugim dvi to do uruchomienia windy mam wszystko ok (kolory tez) a potem zero obrazu
popatrze przez ta lupe ale gdyby to nie bylo to, to czy jest mozliwosc "zmuszenia" karty zeby dawala mi obraz na monitor z drugiego dvi? w ustawiniach nic nie znalazlem, w ogole caly ten nvidia panel jakis takis ubogi jest ... do tej pory mialem karte ati i moglem zmieniac wszystko a tu np nie mam ustawien temperatury, nie ma nic o tym jak przelaczyc ekrany itd itd a sterowniki mam niby najnowsze :evil:

aina24
Rezydent
Posty: 2992
Rejestracja: 29 sty 2010 15:34

Postautor: aina24 » 21 kwie 2011 14:55

maya pisze:aina24, tylko Chuck Norris jest w stanie ściągnąć cały internet na dyskietkę. :)
Domyślam się, że chodzi ci o ikonkę (w system tray) połączenia internetowego pokazującą status tegoż połączenia. Bardzo łatwo sobie ją przywrócić. W Control Panel > Network Connection klikając prawym przyciskiem myszki na !aktywne! połączenie i wybierając 'Properties'. Zaznaczasz: 'Show icon...'

Widzisz, nie czytasz a podajesz informacje, które w efekcie są nic nie warte.
Nic jej nie da przywrócenie systemu do poprzedniego stanu gdyż system jest zainstalowany od nowa. Po drugie, veda nie ma problemu z odzyskaniem plików tylko z częściowym brakiem dostępu do netu.

Jeżeli gg czy skype mają dostęp do sieci i działają to przeglądarka też musi. W przypadku gdy tak nie jest, to problem jest z przeglądarką (ustawienia itp).
Zgadzam się z tym, że nadmiar programów może powodować 'zamulenie' systemu ale nie musi. Jeżeli panuje się nad tym co jest uruchamiane w 'tle' czyli tzw. 'procesy' to możesz mieć milion programów a system będzie działał tak samo jakby był świeżo zainstalowany.


- nie mowilam nic o sciaganiu na dyskietke, przeczynaj moja wypowiedz zanim zaczniesz odpisywac.

- czytam.... nie czytam tylko wypowiedzi innych osob, gdy powierzchownie widze, ze bzdury albo nie na temat, bo po co sie irytowac.

- nadmiar programow spowalnia komputer.

- zrobienie back up przywroci wszystko co zostalo usuniete, i w tym wypadku proponuje to zrobic i bez wyjasniania, ze u mnie tak samo sie zrobilo itd bla bla bo i po co mam o sobie pisac...

- a nie czytam postow bo w polskiech holocie irytuje mnie to, ze jak z czyms sie nie zgadza to nie napiszesz, ze troche sie nie zgadzam tylko glupoty piszesz, ze nie czytam, ze sie nie znam, a potem powtarzasz dopiero to co ja polecam :roll: nie wiem czy lapiesz moj point... nie wazne.. :roll:


veda zrob tego back up i powinno zadzialac, mialam tak samo, wszystko bylo tylko www nie moglam wstawic, pare dni sie wkurzalam, chcialam do reperacji niesc a potem kolega przyszedl i zrobil 3 back up a ja sobie m jak milosc w tym czasie obejrzalam, czyli tyle czasu to zajelo :wink: :D

wesolego alleluja
:)

banita
Rezydent
Posty: 7320
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 21 kwie 2011 15:06

aina - jestem ostatnia osoba ktora ma jeszcze do ciebie cierpliwosc ale i moja ma sie ku koncowi ...

grzecznie ci powiem

przestan bo pie... glupoty strasze


Wróć do „Hyde Park”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 7 gości